5 savjeta za uspješan i radostan polazak u prvi razred

Polazak u prvi razred

Početak školske godine je pred vratima. Ako ove godine Vaše dijete kreće u prvi razred zasigurno ste jako uzbuđeni i pomalo zabrinuti. Kako će se snaći? Kakva će biti učiteljica ili učitelj? Hoće li se uklopiti u razred? Kako će prihvatiti obveze? To su samo neka od pitanja koja se vrzmaju po glavama roditelja pred djetetov polazak u prvi razred.

Polazak u školu velik je događaj u životu djeteta. Mogli bismo reći da je to jedan od prijelomnih trenutaka. Škola donosi obveze čije zanemarivanje po prvi put ima realne posljedice. Od djeteta se očekuje pažnja, odgovornost i revnost. Nova lica i novi zahtjevi.

Što mi kao roditelji možemo učiniti kako bi ovaj prijelaz bio što bezbolniji, a dijete zadovoljno? Donosim vam neke savjete koje sam naučila kroz dosadašnje polaske u prvi razred.

1. Čitajte djeci od rođenja

Znam, ovaj Vam savjet govorim prekasno, ali nadam se da ste ga do sada već čuli. Postoje brojne kampanje koje potiču roditelje da čitaju priče svojoj djeci. Osim što tako ostvarujete povezanost sa svojim djetetom, dajete mu odličan temelj za buduće obrazovanje. Djeca kojoj se od malena čita puno lakše zavole čitanje i školu jer čitanje (i knjige) povezuju s najmilijim uspomenama i toplim osjećajima povezanosti s roditeljima. Posjećujte knjižnicu sa svojim djetetom. Za prigode mu radije kupite slikovnicu i kasnije knjigu nego još jedan autić ili lutku. Možete čak urediti kutak za čitanje s policom koja će polako postati njegova prva osobna knjižnica. Ljubav prema knjizi prvi je korak uspješnog obrazovanja.

2. Pričajte o školi pozitivno, ali pripremite dijete na očekivanja

Djeca uglavnom imaju o stvarima onakvu sliku kakvu im mi sami naslikamo. Ako želimo da dijete lijepo prihvati školu, onda mu moramo dati pozitivnu sliku škole. Prisjetite se lijepih uspomena iz vlastitog školovanja. Kakav je bio Vaš polazak u prvi razred? Ispričajte djetetu neku šaljivu zgodu ili potaknite stariju djecu na prepričavanje dogodovština.

Djeca se najbolje snalaze u situacijama na koje su dobro pripremljena. Koliko god je važno da djetetu prikažete pozitivne strane polaska u školu, toliko je važno da ostanete unutar realnih okvira. Objasnite mu kako izgleda rad u razredu i što će biti njegovi zadaci. Naravno, i dalje se držite pozitivne slike. I svakako izbjegavajte priču o ocjenama. Iskoristite blaženi period u kojem dijete ima prirodnu želju za znanjem da zadržite znanje u centru obrazovanja. Uvijek je dobro naglašavati kako je važniji trud od rezultata. Na taj način pokazujete djetetu da ga prihvaćate i da su postavljeni kriteriji dohvatljivi. Samim time dijete je motivirano da dade sve od sebe. Ako osjeti da se od njega očekuje više nego što može (ili misli da može) dati, motivacija je uništena u samom početku.

3. Uređenje prostora za učenje

Jako je važno da dijete od početka ima svoj kutak za učenje. Nije važno hoće li ipak često (ili uvijek) doći k vama za kuhinjski stol. Poseban prostor za učenje daje djetetu osjećaj važnosti i potiče na njegovanje urednosti i dobre organizacije.

Nije nužno izdvojiti ni puno prostora ni puno novca, puno je važnije izdvojiti vrijeme i ljubav. Uključite dijete u pripremu njegovog prostora za rad. Iskoristite omiljene likove ili boje kako bi mu novi kutak prirastao srcu.

4. Priprema knjiga, bilježnica i pribora

Nabava knjiga kod nas je uvijek prilika za podizanje entuzijazma oko početka školske godine. Zavirimo u knjige i nabacujemo ideje kako bismo nešto od toga mogli i obiteljski obraditi. Možda neki prikladan izlet ili kuhinjski pokus. Ponekad se prisjetimo priče ili knjige u kojoj smo već čitali nešto slične tematike. Važno je probuditi znatiželju i želju za otkrivanjem novih svjetova. Upravo to su temelji budućeg znanja.
Knjige i bilježnice je dobro zaštititi prikladnim omotima. Koja kuna više po knjizi, ali postiže se puno. Dijete se uči urednosti i moguće mu je održavati je. Knjige i bilježnice koje nisu zaštićene puno se lakše uništavaju pa dijete uskoro odustane od truda oko čuvanja knjiga usprkos upozorenjima roditelja.

Bilježnice, naljepnice i pribor idealni su za uveseljavanje naših malih prvašića. Dopustite djetetu da sudjeluje u odabiru uz Vaše vodstvo. Raspitajte se kod roditelja iz Vaše škole što vam je sve potrebno.

5. Budite prisutni

Ako od savjeta koje sam nabrojila trebate odabrati samo jedan, neka to bude ovaj. Naša prisutnost djeci je nenadoknadiva. Unaprijed organizirajte poslove i obveze kako biste se u prvo vrijeme mogli više posvetiti svom prvašiću. Budite pored njega prvi svečani dan ulaska u školu. Pustite ga da krene u novu pustolovinu, ali nek Vaša ruka bude spremna kad je zatraži. Razgovarajte o dojmovima, dajte mu vremena da postavlja pitanja. Slušajte ga.

Nemojte ovu pažnju ograničiti na polazak u prvi razred, prve dane ili tjedne u školi. Odlučite kako ćete uvijek biti prisutni kad se dijete vrati iz škole. Možda Vam se ovaj savjet čini utopijski. Onda Vas želim podsjetiti da je ljubav dosjetljiva. Možete ga nazvati na telefon. Ostaviti mu poruku na hladnjaku s pitanjem: “Kako je danas bilo u školi?” Ili puno konkretnije: “Znam da si dao sve od sebe na testu. Ponosna sam na tebe.” Sigurna sam da ćete naći način koji najbolje odgovara Vašoj obitelji. Način nije toliko važan koliko poruka: “Tu sam uz tebe na svakom koraku.” Dijete koje osjeća podršku i ljubav, lako se može izboriti sa svim izazovima.

Na kraju i najvažniji savjet koji prožima i daleko nadilazi sve dosadašnje pa ga izdvajam. Natopite svog prvašića molitvom i blagoslovom. Neka svaki rastanak prati znak križa na čelu. Želim Vam blagoslovljen i radostan početak!


Katarina Matijaca – Žena vrsna
Foto: Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) osmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.