Kako uštedjeti pri kupovini opreme za novorođenče

opreme za novorođenče

Trudni ste? Čestitam! Nakon što proslavite u krugu najbližih, vjerojatno ćete početi razmišljati o svemu što je Vašoj bebici potrebno kada se rodi. U masi reklama, preporuka i noviteta ponekad se teško snaći, pogotovo ako ste ograničeni budžetom. Nadam se da će Vam ovi savjeti  kako uštedjeti pri kupovini opreme za novorođenče barem malo olakšati odluke.

Prehrana za bebe

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje do navršenih 6 mjeseci, a uz krutu hranu dojenje je poželjno i do druge godine ili dulje. Osim nebrojenih zdravstvenih prednosti za dijete i dobrobiti međusobnog povezivanja, dojenje je i besplatno. Premda prirodno i naizgled intuitivno, dojenje se ne uspostavlja tako jednostavno i potrebno je biti dobro informiran o pravilnom položaju djeteta na dojci, o zlatnom satu nakon poroda, o skokovima u razvoju i slično. Od srca Vam preporučujem da za vrijeme trudnoće pročitate što više o ovim temama i da razgovarate s nekom od prijateljica dojilja. U većim gradovima postoje i besplatne radionice na tu temu. Nemojte se pouzdati samo u pomoć sestara na odjelu rodilišta jer možda neće imati vremena detaljno se posvetiti Vašem problemu. Saznajte prije poroda kome se možete obratiti u slučaju poteškoća (lokalnoj patronažnoj sestri ili savjetnici za dojenje).

Kolica i autosjedalica

Smatram da se isplati uložiti u kvalitetna kolica i autosjedalicu jer ćete ih koristiti i za sljedeću djecu. To ne znači da trebate zbog njih bankrotirati. Dogovorite sa supružnikom što vam je važno te otiđite u prodavaonicu dječje opreme i isprobajte razna kolica. Kada jednom odaberete kolica, ako to obavite dovoljno rano tijekom trudnoće, velike su šanse da ćete ih imati priliku kupiti po sniženoj cijeni. Pretplatite se na novosti dućana dječjom opremom ili posjetite neki od sajmova za bebe i trudnice da biste dobili najbolju moguću cijenu. Dok čekate na sniženje, možete svaki mjesec odvajati određeni novčani iznos za kolica.

Ako želite kupiti nosiljku, iskoristite mogućnost isprobavanja raznih modela da biste pronašli Vama najudobniju i najkorisniju.

Pelene i potrepštine za prematanje

Na pelenama se značajno može uštedjeti ako dobro isplanirate kupovinu. Ako pratite promidžbene kataloge raznih trgovina, možete primijetiti da su pelene često na akcijama. Osim toga, većina drogerija ima određene dane u mjesecu kada imaju popuste na cijeli asortiman što možete iskoristiti za kupovinu pelena, vlažnih maramica i slično. Birajte najveća pakiranja za najmanju cijenu po peleni/maramici. Također Vam preporučujem da se strogo ne držite najrazvikanijih marki pelena, nego da date priliku i povoljnijima koje Vas mogu ugodno iznenaditi. Većina drogerija ima i tzv. kartice vjernosti koje možete upotrijebiti za dodatne popuste.

Možda će Vas ovo iznenaditi, ali preporučujem da se informirate o platnenim pelenama. Možda ne poznajete nikoga tko ih koristi i mislite da su stvar prošlosti, ali moderne platnene pelene se vraćaju na velika vrata i mogu Vam, uz druge prednosti, donijeti i veliku uštedu. Saznajte više o njima na raznim blogovima, Facebook grupama ili na besplatnim radionicama o platnenim pelenama. Informirajte se o obje vrste pelena kako biste  odabrali one koje najviše odgovaraju Vašoj obitelji i načinu života.

Odjeća za bebu

U prvih 6 mjeseci svoga života, Vaša će bebica promijeniti nekoliko veličina robice. Vjerojatno će neke komade odjeće obući samo jednom prije nego što ih preraste. Mislim da se tijekom tog razdoblja ne isplati ulagati u odjeću nego radije posudite od prijatelja kojima trenutno ne treba. Ormar popunjavajte većim veličinama koje će dijete dulje nositi. Ako se ipak odlučite kupovati ove početne veličine, birate neutralne boje koje će kasnije odgovarati braći i sestrama. Birajte odjeću primjerenu sezoni. Ako bebica stiže u ljeto, nećete uspjeti iskoristiti skafander veličine 50 i slično.

Pomoć bližnjih u nabavi opreme za novorođenče

Kada svojoj obitelji i prijateljima razglasite sretnu vijest, očekujte da će Vam ponuditi stvari. Vjerojatno netko od Vaše rodbine ima krevetić, ormarić ili nešto korisno za bebu što njima više ne treba. Nakon što rodite većina bližnjih htjet će vam nešto darovati. Predlažem da napravite popis stvarčica koje ćete im predložiti, npr. veće veličine odjeće, zdjelice i žličice za bebine obroke, dudice, igračkice, gume za desni, podloga za igru… Ako na upit što da vam kupe svima odgovorite „ne znam”, lako je moguće da ćete dobiti mnogo istih stvari. Vaši prijatelji koji još nemaju djecu možda ni ne znaju što bi Vam moglo biti korisno pa im dajte konkretne ideje.

Što vam od opreme za novorođenče ne treba

Danas na tržištu postoji mnogo potrepština koje Vam mogu olakšati brigu za bebu, ali i onih koje su samo naizgled zgodne i korisne. Ako nemate puno novaca za opremanje, držite se osnovnih stvari. Vašoj bebi nije važno da ima prekrasne zavjese oko krevetića, novi moderni ormarić s prematalicom, cipelice prije nego što prohoda ili grijač za vlažne maramice. Što Vam još nije potrebno za dolazak novorođenčeta saznajte ovdje. Neke od tih stvari mogu dobro doći, ali ono što beba stvarno treba jest Vaša ljubav, blizina, strpljivost, molitva i mir.


Ana Odak – Žena vrsna
Foto: Nynne Schrøder – Unsplash

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.