Uzmite, jedite: Scott Hahn se osvrće na čitanja devetnaeste nedjelje kroz godinu

ne

Čitanja:

1Kr 19,4-8
Ps 34,2-9
Ef 4,30 – 5,2
Iv 6,41-51

I mi se ponekad osjećamo poput Ilije u prvom čitanju. Jedino što poželimo jest baciti se na zemlju i umrijeti, duboko svjesni naših neuspjeha. Naime, često nam se čini da ne radimo ništa od onoga što Bog od nas traži. I mi se možemo naći u kušnji koja vodi do očaja. Baš kao što se prorok Ilija našao na svojem putovanju u pustinji od četrdeset dana. U toj kušnji, u našim životnim nevoljama, često mrmljamo protiv Boga. Činili su to i Izraelci tijekom svog boravka od četrdeset godina u pustinji.

U današnjem Evanđelju nailazimo na isti glagol, „mrmljati“. Njime se opisuje stanje mnoštva koje je svojim ponašanjem podsjetilo na izraelsku tvrdoću srca u pustinji.

Isus ih pokušava uvjeriti da sva proroštva bivaju ispunjena po Njemu i da će svi oni biti učenici Božji. Međutim oni to ne vjeruju. Jedino što im je poznato je Njegov vanjski izgled te činjenica da je On sin Josipa i Marije. Ipak, ako se pouzdamo u Njega, ako Ga tražimo u našim nevoljama, On će nas izbaviti iz naših strahova, kako nas ohrabruje današnji psalam.

Za vrijeme svake Euharistije na žrtveniku nas dodiruje anđeo Jahvin, sam Gospodin. Zapovijeda nam da uzmemo i jedemo Njegovo Tijelo dano u zamjenu za život cijelog svijeta. Taj okus dara nebeskog dolazi nam s obnovljenom zapovijedi. Onom da ustanemo i nastavimo put koji smo započeli krštenjem i koji vodi do Božje gore, kraljevstva nebeskog.

Ipak, Gospodin se daje za hranu

On će nam dati kruh života, snagu i milost koju trebamo. Baš kao što je nahranio i naše duhovne pretke u divljini i Iliju u pustinju.

Stoga ne žalostimo svetoga Duha Božjega, kao što Pavao savjetuje u svojoj poslanici, što je ponovno aluzija na ponašanje Izraelaca u pustinji. Obratimo se Bogu kao što je Ilija to učinio i recimo Mu: „Uzmi moj život.“ Dakako, ne u smislu naše želje da umremo, već da se ponudimo Njemu za žrtvu, ljubeći Ga kao što je on nas ljubio na križu i u Euharistiji.


Scott Hahn – St. Paul Center
Prevela: Martina Gazdek
Foto: TeiTo

 

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.