Važnost samopouzdanja kod djece

važnost samopouzdanja kod djece

Samopouzdanje je vrlo važna komponenta djetetove osobnosti, ali i mentalnog zdravlja kao i osjećaja pripadnosti društvu. O razini samopouzdanja uvelike ovisi djetetov uspjeh u zrelijoj dobi i kako će se kao odrasla osoba ponašati. Činjenica je da kada se osjećate samopouzdano, tada ste radosniji i više uživate u druženju sa svojim bližnjima. Djeca s više samopouzdanja postižu bolje uspjehe, a kasnije razvijaju kvalitetnije veze i brak.

Uloga roditelja

Roditelji igraju vrlo važnu ulogu u izgradnji djetetovog samopouzdanja. Hoće li dijete biti zadovoljno svojom nutrinom, ali i vanjskim izgledom uvelike ovisi o stavu roditelja. U prvom redu, dijete mora osjećati da je bezuvjetno voljeno. Isto tako, roditelji također moraju pokazati određeno samopouzdanje jer iz „potonulog“ raspoloženja djeca ne primaju toplinu i radost. Ako su ove dvije važne stavke narušene, moguće je da iz tog proizađu problemi u djetetovu ponašanju.

Biti svjestan svojih mogućnosti

Ako dijete ima potrebno samopouzdanje, to ne znači da će ono postati arogantna ili narcistična osoba. To jednostavno podrazumijeva da će tijekom sazrijevanja dijete razviti zdravu sliku o sebi što uključuje osvještavanje svojih vrlina i kvaliteta kao i prihvaćanje slabosti koje je potrebno ispraviti. Ovdje je potrebno naglasiti važnost discipline i korektivnog odgoja kako bi roditelj usmjerio dijete na pravi put te na taj način formirao cjelovitu samopouzdanu osobu. Naime, roditelj je dužan pokazati djetetu dobar primjer na sebi i bližnjima kako bi u situacijama kada se dijete suoči s izazovima, ono moglo imati dovoljno samopouzdanja da donese ispravnu odluku.

Počnite od najranije dobi

Zamislite novorođenče koje majka tijekom dana strpljivo nosi u svojim rukama, nježno privija uza se i brine se o svim njegovim potrebama. To se dijete osjeća voljeno. Osjeća se sigurno. Dijete brzo nauči prepoznavati uzorak prema kojem roditelj pruža ljubav ili utjehu (pa i hranu) na zahtjev. Ugoda koju novorođenče pri tome osjeća jednaka je osjećaju vrijednosti kod starijeg djeteta što uvelike pomaže u izgradnji samopouzdanja. Posebno je važno da su roditelji uvijek na raspolaganju zahtjevnijoj djeci jer su ona potencijalno rizičnijeg ponašanja. Kako je ranije rečeno, djeca koja su u svoju memoriju pohranila pozitivna i ugodna iskustva te stekli određeno samopouzdanje, vrlo je vjerojatno da će iz mogućih životnih trauma izaći kao pobjednici.

Nikada nije kasno za zbližavanje roditelja i djeteta. Međusobno povjerenje, a s time i djetetovo samopouzdanje, razvit će se ako upoznate svoje dijete i sagledate svijet iz njegova kuta.

Ulaštite svoje zrcalo

Roditeljstvo nam donosi mnoge izazove i prilike. Često iz nas izvlači ono najbolje, ali i najgore. Međutim, sagledajmo roditeljstvo kao put na kojem ćemo postati najbolji roditelji svome djetetu. Zašto je to važno? Zbog toga što je određeno ponašanje naučeno, a ne naslijeđeno. To su, primjerice, ljutnja i plašljivost. Nitko ne može imati osmijeh na licu u svakom trenutku, ali moramo imati na umu da nas djeca gledaju kao da gledaju u zrcalo. Stoga, djeca oblikuju svoje osjećaje prema onome što vide kod roditelja, u početku kod majke.

Dakle, ono kako majka pokazuje svoje samopoštovanje vrlo će vjerojatno usvojiti i dijete. Zapitajmo se kakvu sliku vidi naše dijete u zrcalu. Ako smo često namrgođeni ili loše volje, dijete će protumačiti da su roditelji nesretni u svom životu i nezadovoljni s onim što ih okružuje. Vrlo će brzo i samo dijete usvojiti takav oblik ponašanja, štoviše, moguće je i da u kasnijoj dobi sebe okrivi zbog nezadovoljstva roditelja čime gubi samopouzdanje i emocionalnu ravnotežu.

Važno je zrcaliti pozitivnu sliku o sebi, ali i o djetetu. Dajte mu do znanja da je važan, da je zanimljiv, zabavan, da osluškujete njegove želje i podržavate dobro ponašanje. Time razvijate međusobno povjerenje te će dijete imati dovoljno samopouzdanja da vam pristupi s iskrenim razgovorom o svojim problemima ili nedopuštenom ponašanju.

Igrajte se zajedno

Zajednička igra s djetetom savršena je prilika za međusobno upoznavanje, ali i da pokažete svome djetetu da je ono vrijedno vašeg slobodnog vremena i da cijenite svaki trenutak s njime. Iskustvo kaže da djeca ostaju mnogo više zainteresirana za igru ako im dopustima da ju sami osmisle i započnu. U tom slučaju dijete više uči, ali i stječe samopouzdanje. Ubacite nešto novo u već poznatu igru ili promijenite završetak omiljene priče. Potaknite dijete na iskazivanje mašte i vlastitih ideja.

Tijekom druženja ne dajte da vam pažnju odvraćaju neke druge stvari, poput televizije ili mobitela. Sjedite nasuprot djeteta ili ga čak obgrlite nogama da stvorite posebnu intimnost.

Smatrajte ovo vrijeme kao ulogom u budućnost djeteta, a s vremenom će vam se vaše dijete pridružiti i u ostalim poslovima te sudjelovati u ozbiljnijim zadacima.

Potičite djecu i u onome što im ne ide od ruke

Svako dijete krije neki poseban talent. U različitoj dobi, pokazuju različite sklonosti i talente. Vaše je dijete možda odličan sportaš, ali mu teško ide u školi. Budite mu potpora u njegovom omiljenom sportu i motivirajte ga da se usavršuje. Međutim, važno je da ga jednako gorljivo ohrabrujete i u onome što mu ne ide od ruke te mu uvijek budete na raspolaganju ako mu zatreba pomoć. Budite sigurni da će dijete i na tom području procvjetati.

Možete im odati priznanje za uspjeh i ako kreirate poseban zid gdje ćete izložiti njihove trofeje, diplome ili medalje. Zamislite samo ponos na njihovom licu i kako im raste samopouzdanje.

Prvo odgojite dijete kod kuće, a onda ga pustite u svijet

Sigurno ćete tijekom svog roditeljskog staža čuti savjet da biste trebali svoju „zelenu jabučicu“ izložiti društvu vršnjaka različitih svjetonazora te mu pustiti da sam odabere. Na prvu možda zvuči smisleno, ali to ne prolazi. To je kao da šaljete brod na plovidbu bez kapetana ili radara. Jedino bi pukom slučajnošću taj brod stigao na cilj. Djeca su previše vrijedna da bismo ih prepustili slučaju.

Upravo o roditeljima ovisi tko će, kako i u kolikoj mjeri utjecati na djetetov karakter ili ga poticati u izgradnji samopouzdanja. Pripazite na to s kime vaše dijete sklapa prijateljstva i preispitajte nekoliko stvari: je li vaše dijete nakon druženja uzrujano; jesu li djeca karakterno slična i sl.

Prilagodite svoj dom djetetovom društvu i njihovim druženjima. Možda je to više posla za vas, međutim, isplati se iskoristiti priliku da promotrite svoje dijete u interakciji s drugima te naučite još više o njegovu karakteru. Također, imat ćete mogućnost intervenirati ako je potrebno. Nakon 6. godine raste utjecaj vršnjaka, stoga, što je vaše dijete čvršće u svom samopouzdanju manja je vjerojatnost da će ga pokolebati negativni utjecaji. Za zdravi sociološki razvoj, dijete prvo mora biti zadovoljno sam sa sobom da bi mu bilo ugodno u tuđem društvu.

Promatrajte utjecaj škole

Škole mogu biti pogubne za djetetovo emocionalno zdravlje. Ako je moguće, pažljivo odaberite vrtić ili školu koju će vaše dijete pohađati ili barem grupu ili razred kojem će pripadati. Odgajateljice i učiteljice provodit će mnogo vremena s vašim djetetom te na svoj način utjecati na njegov odgoj. Potrudite se da ih upoznate prije početka nastave te redovito s njima razgovarajte o djetetu.

Naučite ih odgovornosti

Jedan od načina kako dijete može razviti samopouzdanje jest omogućiti djetetu da sudjeluje u uređenju doma. Dodijelite djetetu kućanske poslove u skladu s njegovim godinama i mogućnostima. Ovo će pripomoći razvoju samopouzdanja te usmjerava njihovu energiju na pozitivno ponašanje i učenje novih vještina. Nekoliko savjeta kako ovu naviku provesti u djelo su: vrlo rano uključite djecu u kućanske obaveze (ovisno o godinama, djetetove obaveze postaju zahtjevnije i odgovornije); dodijelite im „posebne“ zadatke, predviđene samo za njih; osmislite tablice s podjelom poslova; ako imate mogućnost, posadite vrtne biljke ili cvijeće u teglice.

Potaknite ih na izražavanje osjećaja

Izražavanje osjećaja djetetu bi trebao biti prirodan proces. To ne znači da ono smije eksplodirati kada god mu padne na pamet ili imati emocionalni ispad već razviti prirodnu ravnotežu između izražavanja i kontroliranja osjećaja. S vremenom bi većina djece trebala naučiti slobodno izražavati osjećaje, a sazrijevanjem naučiti ostati pribran u teškim situacijama. Kada vam dijete želi reći kako se osjeća, odvojite taj trenutak te ostavite ono što radite, pogledajte djetetu u oči i pažljivo poslušajte što vam govori.

Ne trebate poznavati sve tajne psihologije da biste odgojili samopouzdano dijete. Nastojte si olakšati zadatak odgoja svoga djeteta i uljepšajte zajedničko vrijeme. Uživajte u svome djetetu, razgovarajte s njim, ispunite njegove potrebe. Pri tome budite svjedok kako vaše dijete raste u zdravo i samopouzdano dijete.


Ask Dr. Sears
Prevela i prilagodila: Livija Rogulj
Foto: Yousef EspaniolyUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!