Veliki tjedan u obiteljskom ritmu

Veliki tjedan je divna prilika da u svojoj obitelji učinite opipljivim liturgijski život Crkve. Liturgija Crkve kroz ovaj tjedan je uistinu predivna, bogata i rječita, posebno kroz Sveto trodnevlje koje počinje Velikim četvrtkom, a dovršava se na Uskrsni dan.

Svaka obitelj ima svoj ritam i svoje ideje. U želji da vas potaknemo na obogaćivanje obiteljskog života u ovom svetom vremenu, donosimo neke lako ostvarive ideje.

Priprema za Sveto trodnevlje

Na Cvjetnicu je Krist ušao u Jeruzalem, spreman podnijeti Muku i ući u smrt za naše spasenje. Prvi dani Velikog tjedna mogu se iskoristiti kao prilika za raščišćavanje u kući. Svaki član obitelji dok posprema svoje stvari i svoj prostor, gledajući srcem kao Krist, može odlučiti odreći se nekih predmeta i pokloniti ih potrebitima. Na taj način suobličujemo se Kristu koji je sam sebe oplijenio do kraja, položivši i život iz ljubavi prema svakom čovjeku. Osim toga, odričući se nečega svoga iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu, odvajamo se od materijalnog i okrećemo se Nebu. Samo srca odlijepljena od zemaljskih nakupina sposobna su iskusiti dubinu uskrsne radosti.

Pospremanje i čišćenje prostora odraz je pripreme duše. Zato ćemo svakako kroz ove dane organizirati odlazak na ispovijed. Najljepše je, ako je moguće, da cijela obitelj sudjeluje na župnoj uskrsnoj ispovijedi ili pokorničkom bogoslužju ako ga vaša župa ima.

Veliki četvrtak

Obredi kroz Sveto trodnevlje su iznimno bogati, ali djeci ih je zbog gužve i dužine teško pratiti pa im promiču znakovi koji pripremaju za Uskrs. Zato je lijepo preslikati dio tog bogatstva u svoju obitelj.

Ako živite u blizini sjedišta svoje biskupije, možete otići i na jutarnju misu posvete ulja u katedralu.

Poslijepodne neka bude u znaku večere Gospodnje. Umjesto uobičajenog ručka, može se napraviti nešto kasniji da bude što bliži večeri, ali opet dovoljno rano da se nakon njega može sudjelovati na misi večere Gospodnje u župi.

Za jelo se odabire isto ono što je Isus blagovao sa svojim učenicima na pashalnoj večeri: janjeće meso, gorko zelje i beskvasni kruh. Nakon večere otac i majka peru noge djeci. Uz sve ove znakove, djeci prepričavamo događaje onoga dana kada je Krist ustanovio euharistiju i sveti red.

Veliki petak

Osvanuo je dan Muke i smrti Kristove na križu. Kroz jutro se u duhu pokore svaki član obitelji može opredijeliti za njemu posebno mrzak kućanski posao. Radimo iz ljubavi prema Bogu sjedinjujući te male žrtve s onom najvećom na križu.

Post i nemrs ne obvezuju djecu, ali može se i njih polako uvoditi u ovu milosnu priliku. Naišli smo na zgodnu ideju: posni biblijski ručak. Jelima i čitanjem biblijskih ulomaka pratimo događaje od Getsemanskog vrta do smrti Kristove na križu.

Nakon ručka slijedi obiteljska procesija i ljubljenje križa. Od 14 do 15 sati vrijeme je tišine (ili približno, koliko je to moguće ako imate malu djecu), a u 15 sati cijela obitelj može započeti Devetnicu Božjem milosrđu koja će završiti u subotu uoči Bijele nedjelje.

Možete biti kreativni i napraviti prikaz Golgote kojem ćete na Veliku subotu dodati i Isusov grob.

Velika subota

Mnoge crkve urede Isusov grob i budu otvorene cijeli dan. Lijepo je s obitelji pokloniti se Isusu u svetohraništu razmatrajući otajstvo muke i uskrsnuća.

Uskrs je najveći kršćanski blagdan. Smisao naše vjere je upravo u uskrsnuću. Pa ipak, obilježavanje Uskrsa je daleko manje izraženo nego obilježavanje Božića. Možemo raspravljati o utjecaju medija i duhu konzumerizma, ali radije nađimo načine da situaciju mijenjamo.

Možemo s djecom urediti uskrsni vrt s praznim grobom podno Golgote, kao što za Božić uređujemo jaslice.

Ako ste se tijekom korizme odrekli slatkiša, možete pripremiti košaru s čokoladicama i prigodnom pričom/knjigom uskrsne tematike. Djeca tako shvaćaju da svaku muku Krist nagrađuje svojom slatkoćom.

Tradicionalno se na Veliku subotu izrađuju s djecom pisanice – bojana i oslikana jaja. Osim estetike, možete povesti računa i o sadržaju pa na jaja naslikati uskrsne motive uz poruke „Uskrsnuo je!“, „Aleluja!“, „Krist je živ!“ i druge. Pilići, leptiri, prazan grob, križ s bijelim platnom lijepi su motivi koji oslikavaju misterij Uskrsa.

Zečeve možete preskočiti jer nemaju neke veze s Uskrsom, a i odvajamo se od konzumerističkih ideja o uskrsnom zecu koji nosi poklone. U katoličkim obiteljima za Uskrs poklanjaju roditelji slijedeći Boga Oca koji nam u svome Sinu daruje pobjedu nad smrću.

Uskrsno bdjenje vrhunac je Svetog trodnevlja i kad god je moguće dobro je da cijela obitelj sudjeluje. Ako vam nije moguće organizirati odlazak na bdjenje, predlažemo alternativu. Preko interneta je moguće pronaći prijenos bdjenja iz Rima sa Svetim Ocem. Odjenite se svečano, pripremite svijeće i provedite svoju djecu kroz najdivniju od svih noći – noć koja jedina pozna trenutak Kristova uskrsnuća, pobjede Života nad smrću. Bdjenje u Vatikanu je dovoljno rano da ga možete pratiti i s najmanjima. Pripremite se unaprijed: prepričajte im čitanja i/ili pripremite slike koje ih dočaravaju.

Važno je samo da hodite s Kristom i da u tom hodu držite svoju djecu za ruke

Evo, naveli smo vam neke ideje i mogućnosti življenja Velikog tjedna u obitelji. Zapravo nije važno što ćete točno napraviti. Važno je samo da hodite s Kristom i da u tom hodu držite svoju djecu za ruke. Neka to ne bude jedna od onih užurbanih i nervoznih šetnji za koje želite samo da prođu jer morate stići negdje. Radije, neka to bude prava obiteljska šetnja puna radosti, zajedništva, znakova i razgovora. Vidjet ćete, nakon takvog Velikog tjedna, Uskrs je posebniji. Zaboravite na sva ona očekivanja svijeta i okoline. Znate ono: savršeno uredna kuća, svečana i preobilna jela i hrpe elaboriranih kolača. Pokušajte da ovog Uskrsa savršeno uredne budu duše, preobilna radost obiteljskog zajedništva i hrpa novih doživljaja vaše djece. Naša djeca žive u zahtjevnom vremenu okružena mnogim izazovima. Ako im ne prenesemo vjeru, što smo im dali?! Ako njihova srca ne ispunimo snagom koju daje obiteljsko zajedništvo u vjeri, kako očekujemo da će se izboriti?!


Katarina Matijaca – Žena vrsna
Foto: Žena vrsna

Katarina Matijaca
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) sedmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.