Višak odjeće – što učiniti u vezi toga?

Višak odjeće

Višak odjeće može biti problem ukoliko nemamo mjesta u ormaru. Možda smo dobili previše odjeće pa dio stoji. Možda smo malo dobile (ili izgubile) na težini pa veličina više ne odgovara. Možda su naša djeca prerasla svoju odjeću. Možda imamo previše nenosive i oštećene odjeće. Što učiniti?

Pitale smo žene u jednoj virtualnoj katoličkoj zajednici žena o njihovim iskustvima s ovim problemom. Odgovori slijede.

Iznošena odjeća

Većina žena svoju iznošenu odjeću pretvori u krpe za brisanje prašine. Također, iznošenu je odjeću moguće odnijeti u H&M i zamijeniti ju za 15% popusta na jedan artikl iz njihove ponude prilikom sljedeće kupnje. Neke žene iznošenu odjeću jednostavno odlože u kontejner za tekstil.

Velika i mala odjeća

U ormarima se može pronaći i pokoji komad odjeće koji nam više ne odgovara zbog promjene u kilaži. Super bi bilo kada bi ta promjena bila takva da nam je odjeća sada velika, ali češće je suprotno. Takvu urednu odjeću žene odnesu u Caritas koji to proslijedi potrebitima ili one same izravno odnesu ljudima u potrebi. Moguće je i proslijediti odjeću nekome iz šire obitelji ili prijateljicama.

Također, moguće je odnijeti i za mame u udrugu Betlehem. Postoje još neki centri u koje je moguće odnijeti urednu odjeću poput Reto centra (kršćanski rehabilitacijski centar za liječenje ovisnosti) te Udruga Humana Nova (društveno poduzeće koje potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba kroz proizvodnju, prodaju te reciklažu tekstilnih proizvoda).

Ovdje treba pripaziti na dostojanstvo druge osobe i ne poklanjati svoje dronjke. Ako nama ne odgovara prljava ili rupičasta, oštećena odjeća, neće odgovarati ni našim bližnjima.

Čuvanje “stare” odjeće

Neke žene kažu kako čuvaju dragu im odjeću u nadi da će smršavjeti. Druge pak kažu kako čuvaju odjeću, posebice onu kvalitetnu, jer će poslije opet biti nosiva i moderna. Ako se poigramo bojama i raznim kombinacijama, vesticama te raznim modnim dodacima (poput ogrlica), sve staro može izgledati kao novo.

Trudnička odjeća

Ovo je ona odjeća koju ćemo (mi žene) najvjerojatnije nositi samo par mjeseci i to nekoliko puta u životu. Veći dio vremena će stajati u ormaru. Puno žena kaže kako trudničku odjeću posuđuju međusobno u obitelji i među prijateljima. Ipak je dobro da ju imamo u pričuvi.

Dječja odjeća

Djeca, posebice ona jako mala, brzo prerastu odjeću. Njihovu odjeću je dobro sačuvati za ostalu braću ili sestre. Čest je slučaj da se ova odjeća posuđuje prijateljima i obitelji, a kada nama više ne treba, moguće ju je pokloniti potrebitima. Isto tako, udruga Betlehem uvijek treba dječje odjeće pa ju tamo možemo i odnijeti.

Nečedna odjeća

Ako ste nedavno ozbiljnije počele shvaćati da je naše tijelo hram Duha Svetoga, možda ste primijetile kako u ormaru imate i ne tako čedne odjeće. Ovakvu odjeću je najbolje reciklirati, ne poklanjati jer ako nije dobra za nas, nije dobra ni za koga drugoga.

Prekrajanje

Neke vrsne mame staru odjeću prekrajaju u trenirkice za djecu ili, primjerice, u podbradnike/slinčeke za naše najmanje. Od starih haljina je moguće napraviti lijepe suknje i sl.

Prodaja

Neke žene svoju urednu odjeću koja im više ne odgovara prodaju na specijaliziranim internetskim stranicama poput Njuškalo.hr ili Mojekrpice.hr. Novcem od prodaje obnove garderobu u veličini koja im sada odgovara.

Kreativa

Od starih pamučnih komada odjeće neke žene izrađuju nakit – ogrlice. Ako imate malo veće djevojčice koje bi znale baratati škarama, iglom i koncem, možete im dati staru odjeću da od nje izrađuju haljinice za svoje lutkice.

Neke žene ipak nemaju višak odjeće

Javile su nam se i one mame koje nemaju višak odjeće, nego onoliko koliko im treba. To je vrlo pohvalno. Neke žene kažu kako čak “osjete” manjak odjeće u svom ormaru, a neke kako jednostavno ne mogu tako lako pronaći lijepu i dostojanstvenu odjeću za neku pristojnu cijenu.

Nadamo se da ste dobile pokoju ideju što učiniti s vašim viškom ako ga imate.


Suzana Džeko – Žena Vrsna
Foto: Christian FregnanUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Suzana Džeko

Rođena Slavonka udana za zgodnog i dobrog Dalmatinca. Roditelji (za sada) četvero vesele dječice. Gnijezdo su svili u Hrvatskom zagorju. Voli kreativnost i opušta ju pečenje kolača i ukrašavanje torti. Unatoč svojim svakodnevnim padovima, trudi se biti žena i majka po Božjem naumu. Uz diplomu magistre informatike izabire karijeru mame kod kuće i jednostavno - uživa.