Zašto je važna molitvena priprema prije poroda?

prije poroda

Jedna izreka kaže da su raj i zemlja udaljeni samo jedan metar, ali na pojedinim su mjestima još i bliže. Ta „pojedina mjesta“ prepoznaju mnogi ljudi- to je mjesto ili iskustvo koje nas dovodi bliže Bogu. Za većinu žena jedno od tih „mjesta“ jest čin rađanja i u tom trenutku majka spaja svoju vjeru s iskustvom poroda.

Prisustvo Boga na porodu

Može li majka pozvati Boga na porod svojega djeteta? Može i treba. Iako većina poroda prođe prema očekivanjima, kod nekih žena nije tako. No u trenucima razočarenja, žena može pronaći mir u prihvaćanju Božje volje. Majka ne treba osjećati izljeve osjećaja da bi Bog bio prisutan na porodu. Sve što treba jest donijeti odluku u kojoj će sjediniti svoj porod s Kristovim križem. Osim toga, žena može slijediti i nekoliko drugih savjeta kako se tijekom poroda usredotočiti na molitvu:

1. Molitvene nakane

Zamislite nevjerojatne plodove za cijeli svijet kad bi svaka majka svjesno sjedinila moćne trenutke rađanja s Kristovom mukom. Neke žene naprave popis nakana, pa čak i pitaju prijatelje i obitelj za njihove molitvene potrebe. Plodovi tih molitvi mogu biti veliki: dugoočekivana obraćenja srca, fizička i duhovna iscjeljenja i ostala zadivljujuća djela milosrđa koja dolaze od majčine posvete rađanja.

Majke koje rađaju carskim rezom mogu prije poroda pročitati svoje nakane ili to može učiniti suprug tijekom poroda. Popis nakana koje je majka zapisala može biti pri ruci i tijekom bolnog oporavka nakon operacije carskim rezom. Molitvene nakane dat će snagu koja joj je potrebna za izdržati težak oporavak.

2. Čitanje Svetog pisma

Kršćani pronalaze snagu u Božjoj riječi i mnogi retci Svetoga pisma nude snažno ohrabrenje i riječi zahvale tijekom cijelog procesa poroda. Pronađite i zapišite retke koje se posebno odnose na porod. Jedan od primjera jest: „Neće se zalud mučiti i neće rađati za smrt preranu, jer će oni s potomcima svojim biti rod blagoslovljenika Jahvinih.“ (Iz 65,23)

3. Zazivi svecima

Naša braća i sestre na nebu uvijek su s nama dok molimo, a mnoge svetice koje su rodile djecu imaju posebno značenje za majke koje rađaju. Majke mogu zatražiti njihov zagovor jer osjećaju posebnu vezu sa sveticama koje su prošle iste muke rađanja kao i one.

4. Krunica i ostali nabožni predmeti

Molitva krunice može biti snažna pomoć majci koja rađa, a isto tako i samo držanje krunice u ruci ili slušanje molitve krunice u trenucima kada porođajne muke postanu previše snažne da bi majka govorila. Ono što je lijepo kod krunice i ostalih molitvi koje znamo napamet jest što ne moramo previše razmišljati o tome što izgovaramo. Srce i duša znaju što mole, a riječi i dalje nose svoje značenje iako je majka svu svoju fizičku snagu usmjerila na porod.

Ako majka drži sličicu sveca, gleda u raspelo ili koristi neke druge nabožne predmete poput svete vode, to joj također može dati snagu tijekom poroda te je sjetiti da prikaže svoje muke i ujedini ih s Kristovim.

5. Duhovna glazba

Glazba ima snagu utjecati na okruženje i dotaknuti naše duše. Nije čudo da toliko majki odluči slušati glazbu tijekom poroda pa čak naprave popis pjesama isključivo za te trenutke. U tom smislu biraju duhovnu glazbu ili psalme za molitvu.

Uz ove savjete nadamo se da će više žena tijekom poroda osjetiti blizinu raja i Božju blizinu. U iščekivanju poroda također možete moliti i devetnicu.


Theresa Civantos Barber – Aleteia
Prevela i prilagodila: LR
Foto: Petra Zelić

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!