Zašto redovnici imaju čudne frizure?

čudne frizure

Kako su se razvijale katoličke redovničke zajednice, tako su se razvijali i načini kako ošišati kosu novozaređenih redovnika. Jeste li se ikada pitali zašto redovnici imaju čudne frizure?

Razlog sigurno nije izražavanje modnog stava

Možda se čini da je ta tema nevažna i nije nešto o čemu treba raspravljati, ali kosa se često smatrala vrijednim imetkom. Na primjer, kosa se koristila (i još uvijek se koristi) kao pokazatelj statusa neke osobe. Pokazuje koliko visoko je osoba pozicionirana na društvenoj ljestvici. Rimljani su čak osmislili i perike da bi bogati građani mogli lakše složiti određenu frizuru.

Na ćelavost se gledalo kao na neku vrstu greške, odnosno mane. Robovi su u pravilu bili obrijani kako bi ih se moglo razlikovati od ostatka društva.

Brijanje kose kao znak odricanja

Uzimajući to u obzir, redovnici su htjeli izvana pokazati žrtvu koju čine prihvaćajući redovnički život. Nakon što je novom redovniku bio odobren ulazak u zajednicu, jedna od prvih ceremonija inicijacije bilo je brijanje kose. To je simboliziralo odricanje od svijeta i posvećivanje religioznom životu.

Uz to, kako se obrijana glava često povezivala s robovima, novoobrijani redovnici su postali Kristovi „robovi“.

Čudne frizure redovnika imaju više različitih oblika

Tijekom prvih stoljeća redovništva, pojavile su se rasprave o vrsti frizure, nazvanoj tonzura, kakva se trebala ošišati. Prema Katoličkoj enciklopediji, postojale su tri različite vrste tonzure, svaka vezana uz određenog apostola:

  1. Rimska, ili tonzura sv. Petra, u kojoj se brijalo tjeme glave, a ostatak kose je imao oblik kruga
  2. Istočna (Orijentalna), ili tonzura sv.Pavla, u kojoj se obrijala cijela glava
  3. Keltska, ili tonzura sv. Ivana, u kojoj se brijao samo prednji dio kose u obliku polumjeseca

Keltska tonzura bila je predmet mnogih kontroverzi te je bila odbačena 664. na Sinodi u Whitbyu.

Možda je razlog djelomično bio i u simbolici rimske tonzure, za koju se govorilo da predstavlja trnovu krunu koju su Isusu stavili na glavu. Također, neki su keltsku tonzuru povezivali sa Šimunom čarobnjakom koji se spominje u Djelima apostolskim.

Rimska, kao i Istočna tonzura, koriste se i danas te ih možemo pronaći u različitim redovničkim zajednicama Katoličke crkve.


Philip KosloskiAleteia
Prevela: Martina Jelinčić
Foto: Internet

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!