Zdravi doručak po sv. Hildegardi iz Bingena

doručak

Doručak je najbitniji obrok u danu, a evo i jednog jako zdravog recepta koji će obogatiti vaš jelovnik.

Već smo pisali o piru kao najzdravijoj žitarici i njegovim ljekovitim svojstvima, no važno je opet spomenuti da sadrži tiocijanat (rodanid) koji prirodno potiče protuupalna, imuno stimulirajuća, antialergijska i tumor-inhibirajuća svojstva organizma.

Znanstvena istraživanja su dokazala da tiocijanat jača staničnu stijenku i sprečava prodiranje kancerogenih tvari u tkivo. Osim što štiti od raka, ovaj zdravi doručak daje potrebnu snagu, normalizira kiselost organizma, potiče cirkulaciju štiti i obnavlja crijevnu i želučanu sluznicu te sprječava trombozu i sužavanje krvnih žila.

Integralni doručak

Redovit integralni doručak smanjuje rizik od pretilosti, dijabetes tip II i kardiovaskularne bolesti za 35–50%.

Sastojci za 4 osobe:

  • 2 šalice pirovih mekinja
  • 4 šalice vode
  • 4 naribane ili sitno sjeckane jabuke
  • 2 žlice meda ili javorovog sirupa
  • 3 puta na vrhu noža prah korijena galange i zubovca
  • 1 žličica cimeta
  • po želji jedna žlica krupno sjeckanih badema ili grožđica
  • 1 žličica Psyllium ljuskice (afrički trputac, lat. Plantago indica, njem. Flohsamen)

 Priprema:

U hladnoj vodi razmutiti pirove mekinje i na laganoj vatri pustiti da proključa te kuhati 10 do 15 minuta. Zadnje 4 minute dodati jabuku, grožđice i med. Na kraju dodati začine i posuti bademima i ljuščicama indijskog trputca te jesti umjereno toplu kašu.

Napomena: Nemojte se obeshrabriti ako za početak nemate sve začine jer osnova ovog zdravog doručka su pirove mekinje. Čak u nedostatku istih možete upotrijebiti kuhano pirovo zrno ili pahuljice.

Začini

Začine kao što su prah korijena galange (lat. Alpinia galanga, njem Galgantpulver) i zubovca (lat. Anacyclus pyrethrum, njem. Bertrampulver) možete potražiti u biljnim ljekarnama. Ako imate nekog u Njemačkoj ili Austriji, možete ga zamoliti da vam kupi ondje u ljekarni. Psyllium ljuskice indijski trputac možete potražiti u trgovinama zdrave hrane ili biljnim ljekarnama u Hrvatskoj.

Prah korijena galange sveta Hildegard preporučuje za srčane boli, poremećaje u radu probavnog trakta, bolove u leđima, a najpoznatija joj je izreka: “kad bi postojala biljka – droga za buđenje mrtvih, na prvom mjestu bio bi korijen galange”. Ne uzimati u trudnoći.

Prah korijena zubovca (lat. Anacyclus pyrethrum, njem. Bertrampulver) liječi anemiju, nadomješta nedostatak vitamina B12, liječi probavne poremećaje. Može se uzimati u trudnoći i tijekom dojenja.

Psyllium ljuskice se koriste kod regulacije konzistencije stolice. Može koristiti tijekom trudnoće i dojenja, no ipak bi trudnice trebale tražiti savjet svog liječnika. Ova biljka se ne preporučuje ako uzimate lijekove za kolesterol i dijabetes ili ako imate opstrukcije u probavnom sustavu.


Mirjana Jovanović – Žena Vrsna
Izvori: St-hildegard.com, Hildegard-universität.de
Foto: Jennifer PallianUnsplash

Mirjana Jovanović
Mirjana Jovanović

Tehnička pozadina portala Žena vrsna i jedna od urednica kategorije Dan po dan. Supruga Marinova i majka šestero djece. Do svojih tridesetih tražila je istinu, a pronašla Boga i spoznala da služeći Njemu, prvenstveno kao supruga i majka, ne gubi sebe nego naprotiv, razvija svoje talente i zadobiva radost i mir koji dušu uzdižu bliže Bogu.