Znate li odabrati pravilan položaj za dojenje?

Pravilan položaj za dojenje

Dojenje je jedan od najboljih poklona koje samo Vi možete pokloniti svojoj bebi. Ako je Vaša beba zdrava i rođena u terminu, vjerojatno će instinktivno znati što treba raditi na dojci. Zato je jako važno da prvi podoj bude što prije nakon poroda. Kako bi dojenje bilo što lakše i učinkovitije, razmotrit ćemo imate li pravilan položaj za dojenje i koji odabrati.

Prvi tjedan: važan je položaj i pravilan hvat dojke

Najvažnija je zadaća prvih tjedana povezivanje majke i djeteta. Postoji lijepa usporedba da je dojenje nešto kao ples majke i bebe: potrebna je vježba i traženje položaja koji je idealan za vas. Kako ćete prepoznati idealan položaj? Bit će vam udobno, a bradavice neće boljeti. Ako je podoj bolan, pažljivo umetnite mali prst u bebina usta kako biste otpustili vakuum i pokušajte ponovno namjestiti bebu. Nemojte se uzrujati ako vam traženje položaja i namještanje bebe ne ide brzo i lako. Očekivano je i potrebno da prođe određeno vrijeme prilagodbe i usklađivanja.

Važno je pronaći idealan položaj kako bi Vaše bradavice ostale zdrave, a bebino sisanje učinkovito. Ako u periodu od trećeg do petog dana nakon poroda osjećate više od blage nelagode, tj. osjetljivosti bradavica, moguće je da hvat dojke nije pravilan ili niste pronašli odgovarajući položaj.

Ako se osjetljivost pogoršava i nakon što ste provjerili i ispravili položaj bebe na dojci, moguće je da razlog leži u nekoj infekciji ili Vaša beba ima kraći frenulum (kožica koja jezik spaja s donjim dijelom čeljusti) koji joj onemogućuje pravilan hvat dojke. Ne ustručavajte se pitati za pomoć patronažnu sestru ili lokalnu certificiranu savjetnicu za dojenje.

Kako biste imali dovoljno vremena za namještanje položaja i hvata, pripazite na rane znakove gladi kod svoje bebe: otvaranje usta, okretanje glave s jedne strane na drugu ili sisanje ručice. Kad beba počne plakati vjerojatno je već jako gladna.

Kako do dobrog položaja?

Iako postoje različiti položaji dojenja koji mogu biti dobri za Vas i Vašu bebu, najlakše je početi od ležećeg položaja na boku. Evo nekih osnovnih koraka za dobar bočni položaj:

  1. Namjestite se udobno pomoću podupirućih jastuka za leđa, ruku i bebu.
  2. Približite bebu k sebi, prsa o prsa. Bebina usta i nos bi trebali biti u razini vaše bradavice.
  3. Pridržite dojku rukom (lijevom ako ležite na desnom boku) kako ne bi pritiskala bebinu bradu. Kod namještanja dojke, bradavicu prvo dotiče bebina brada, tek potom nos.
  4. Nježnim dodirom usnice ili brade potaknite bebu da jako otvori usta kao da zijeva. Pri tome je približite k sebi podupirući joj leđa (ne glavu). Nastojte bebi u usta staviti ne samo bradavicu već i dobar dio areole. Prvo dojku naslonite na donju usnu tako da bebina brada dotiče dojku. Tek nakon što je beba prihvatila bradavicu ustima i bebin nos se prislanja o dojku poviše areole.
  5. Beba prvo počinje sisati bez gutanja kako bi vašoj dojci uputila zahtjev za otpuštanjem mlijeka. Kad mlijeko počne navirati vidjet ćete kako se bebina čeljust pomiče sve do uha i kako se ušne resice migolje. Moći ćete čuti zvuk gutanja mlijeka koji je u početku brzog ritma (zbog navale mlijeka), a kasnije sporijeg.
  6. Opustite se i uživajte u dojenju. Ako nakon prvih povlačenja osjećate nelagodu, pokušajte ponovno namjestiti bebu.

Isprobajte i druge položaje za dojenje

1. Dojenje na leđima ili biološko hranjenje

Udobno se smjestite i poduprite jastucima leđa, glavu i ramena. Naslonite bebu na svoja prsa tako da joj brada bude naslonjena blizu Vaše dojke. Pazite da su bebine noge poduprte Vašim tijelom, blago savijene u koljenima. Ostale upute vrijede prema osnovnom položaju na boku.

2. Položaj kolijevke

Ovaj se položaj najčešće koristi nakon što prođu prvi tjedni privikavanja. Udobno sjednite tako da su vam leđa i ruke poduprte, a isto tako poduprite bebu kako bi bila u visini Vaših dojki. Beba leži na boku naslonjena na onu ruku s koje strane nudite dojku (lijeva ruka za lijevu dojku). Drugu ruku koristite za namještanje bradavice.

3. Križni položaj kolijevke

Sve isto kao u prethodnom položaju samo su ruka i dojka koje koristite na suprotnim stranama. Znači držite lijevom rukom bebu kad nudite desnu dojku i obrnuto. Ovaj položaj može biti koristan u prvim tjednima dojenja jer imate bolju kontrolu bebine glavice pri namještanju dojke.

4. Položaj nogometne lopte

Jako koristan položaj za žene koje su rodile carskim rezom jer beba ne pritišće ranu. Isto tako je dobar za mame koje imaju presnažan refleks otpuštanja mlijeka (let down) jer se u ovom položaju beba može lakše nositi s navalom mlijeka, a da se ne zagrca.

Sjednite udobno i na koljena stavite jastuk za dojenje (ili drugi veći jastuk) i namjestite ga više prema onoj strani na kojoj ćete dojiti. Jastuk će vam pomoći podignuti bebu na odgovarajuću visinu. Bebu naslonite na jastuk i pridržite joj potiljak onom rukom koja joj je bliža. Nogice neka budu pored Vašeg boka okrenute prema Vašim leđima.

Ako nakon ovih uputa i dalje niste sigurni u pravilan položaj svoje bebe na dojci ili i dalje imate neugodan i bolan osjećaj za vrijeme dojenja, ne oklijevajte potražiti pomoć od savjetnice za dojenje. Ne zaboravite: vježba čini majstora. Budite uporni i strpljivi. I Vi i Vaša beba zaslužujete uživati u predivnim trenucima dojenja kroz brojne mjesece. Dojenje nije samo hranjenje nego i stvaranje prve čvrste povezanosti između Vas i Vaše bebe.


Katarina Matijaca – Žena vrsna
Foto: Ana Tablas – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) osmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.