Mame znaju puno, ali babe znaju sve

Mame znaju puno, ali babe znaju sve; Svakodnevna humoreska

Jeste se ikad pitali jel lakše s jednin il petero dice?

Moram priznat da ja nisan jer iman osjećaj ka da ih je oduvik petero. Dobila sam ih ka komplet teća, svih vela i oblika.

Al ipak mi to često kažu – tebi je lakše s njih pet nego meni s jednin. Moš si mislit.

Nije meni lakše nego je takvima teže jer ne znaju malo oladit. Ne slijedi ga u stopu, pa nisi mu sjena. Pusti dite malo na miru pa će i tebi bit lakše.

Evo, na primjer, znate one bačve za kiseljenje kupusa. To su babe naših generacija radile, kiselile su kupus u bačvama. Možete viditi još rijetkih primjeraka tamo na pazaru. Dođe ti ih milo pa kupiš kupus iako nisi mislila.

Uglavnom, te bačve dušu dale našim babama (il prababama). Uzele bi ih više, nek se nađe za dicu. Je, virovali ili ne, nije se imalo za ogradice, skakalice, džimove, slingove i ostala čudesa iz budućnosti.

Babe bi onda lipo stavile svoju dicu u tu bačvu (preteču današnji ogradica), taman toliku da ne mogu izać. Pa bi na miru kiselile kupus. Nema brige oće li stavit dite prst u struju, nema u bačvi ni svitla, kamoli struje. Mračina.

Doduše, kad bi se baba (tj. mater, jel) malo više zamislila il bi istovremeno molila Boga, pa bi malo kupusa nabacala u krivu bačvu, tamo di joj je dite. Po maloj glavici. Ko će upratit di je šta. Uostalom, otud i narocka izreka da su dite našli u kupusu. Doslovno!

U proliće bi babe (tj. matere, jel) išle kopat u polje. Vrime sadnje pa je posla priko glave. I bile su te babe isprid svog vrimena. Vodile su svoju dicu sa sobon na posal. A da dicu ne bi ujela zmijurina ili izgrizli mravi, one bi ih dobro umotale u povoje i okačile na granu. Tu bi dica visila i iz ptičje perspektive promatrala šta se radi. Kažem vam, babe su znale znanje. Kakva škola za život! Kakvo ministarstvo obrazovanja!

Eto, babe su bile snalažljive i organizirane.

P.S. Triba li vam bačva, imam par rabljenih, al dobro očuvanih. Ne smrde po kupusu. Dica ih prerasla. Minjam za veće.


Livija Rogulj – Žena vrsna
Foto: Silver RingveeUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Livija Rogulj

Supruga i majka šestero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno uređuje životna blaga za Medju nama i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.