Pismo urednica

Drage čitateljice i čitatelji,

Radost nam je otvoriti novi i prvi hrvatski portal za katoličke žene. Portal je to nastao kao plod devetnice Duhu Svetom i želje da otkrivamo biblijsko lice žene.

Čitajući Siraha „Tko će naći ženu vrsnu? Više vrijedi ona nego biserje“, naoko se čini daleko i nazadno današnjem vremenu prikazan lik žene vrsne. No, istovremeno, nama je postao privlačan i stvaran; dostojanstven i uzoran; lik koji poziva na svetost i posljedično tome odiše ljepotom života. Želja nam je potaknuti u prvom redu sebe, a onda i drage čitateljice na vrsnost: bilo u očuvanju braka, bilo u podizanju djece, pažljivom uređenju doma ili pak biranju odjeće koja svjedoči Božji sklad.

Portal je, stoga, nadahnut starozavjetnom slikom žene vrsne. U potrazi za njezinim osobinama, donosimo teme ponuđene današnjoj ženi kako bi slijedila biblijsku izvrsnost. Smjer portala „Žena vrsna“ bit će u prvom redu majčinsko-obiteljskog karaktera s naglaskom na dostojanstvo i uzvišenost ženskog poziva. No, u rubrici Ljubav, nećemo izostaviti ni djevojačku potragu za vlastitim životnim opredjeljenjem, pripremu za brak te zvanja žena u celibatu.

U rubrici Obitelj pratit ćemo razvoj djeteta pod majčinim srcem, potražiti ginekološke savjete u trudnoći, pokušaje dojenja djece, ponuditi prijedloge zajedničke obiteljske igre, poticati odgoj za vrline i sl.

Obitelj je temeljna stanica društva, a žena srce obitelji, stoga portal nastoji istaknuti lijepo lice bračnog poziva.

U rubrici Među nama pokucat ćemo na vrata stvarnih vrsnica i posvjedočiti o radosti njihovog predanja Bogu u uobičajenim dužnostima na način na koji On to traži od pojedine.

Nastojat ćemo, u rubrici Vjera, staknuti ljepotu puta svetosti u svakodnevnom uzimanju vlastitog križa s radošću i nasljedovanju puta Blažene Djevice Marije.

Svakog tjedna u rubrici Dan po dan ponudit ćemo tekstove o kulinarstvu, modi, uređenju doma, organizacijskim vještinama i sl.

U uredništvu je svaka od nas pomalo drugačije duhovnosti i životnih situacija, a opet na neki način sve slične jedna drugoj, slične po ljubavi prema Bogu i želji da pronađemo radost u prihvaćanju njegovog plana za nas.

Stavljamo se na raspolaganje sa svojim talentima Blaženoj Djevici Mariji da preko nas nevrsnih, ako želi, pokaže Božju istinu o ženi. Sklone smo grijesima kao i svaki čovjek pa Vas molimo da nas bratski opomenete ukoliko primijetite nešto krivo ili suvislo kritizirate ako smatrate da u nečemu možemo napredovati i postati još bolje.

I završile bismo ovaj pozdrav rečenicom: „Sva slava neka ide dragom Bogu, a nama samo obični križevi kojima mu se želimo približiti očišćene od ljudskoga; i milosrđe, slatka snaga za prolazak Dolinom suza.“

Uredništvo

Katarina Matijaca – glavna urednica
Ljiljana Ćosić
Emanuela Matijaca
Tereza Mihaljević
Lea Potočar
Valnea Prodan
Livija Rogulj
Katarina Vudjan

Stručni suradnici

dr. sc. Ivan Zelić, filozof i teolog
dr. sc. Irena Zakarija-Grković, spec. ob. med., FRACGP, IBCLC
Slavica Zubčić Krišto, dr. med., spec. onkologije
Katarina Dvornik, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije
Ivana Puljić, dr. med. dent.
Ivana Belamarić, prof. rehabilitator
Vedrana Zovak, dipl. psiholog
Katarina Zrinska Puljić, mag. ing. arh.
Florijan Mihaljević, struc. spec. ing. traff., prof.