Pismo urednica

Drage čitateljice i čitatelji,

Radost nam je otvoriti novi i prvi hrvatski portal za katoličke žene. Portal je to nastao kao plod devetnice Duhu Svetom i želje da otkrivamo biblijsko lice žene.

Čitajući Siraha „Tko će naći ženu vrsnu? Više vrijedi ona nego biserje“ , naoko se čini daleko i nazadno današnjem vremenu prikazan lik žene vrsne. No, istovremeno, nama je postao privlačan i stvaran; dostojanstven i uzoran; lik koji poziva na svetost i posljedično tome odiše ljepotom života. Želja nam je potaknuti u prvom redu sebe, a onda i drage čitateljice na vrsnost: bilo u očuvanju braka, bilo u podizanju djece, pažljivom uređenju doma ili pak biranju odjeće koja svjedoči Božji sklad.

Portal je, stoga, nadahnut starozavjetnom slikom žene vrsne. U potrazi za njezinim osobinama, donosimo teme ponuđene današnjoj ženi kako bi slijedila biblijsku izvrsnost. Smjer portala „Žena vrsna“ bit će u prvom redu majčinsko-obiteljskog karaktera s naglaskom na dostojanstvo i uzvišenost ženskog poziva. No, u rubrici Ljubav, nećemo izostaviti ni djevojačku potragu za vlastitim životnim opredjeljenjem, pripremu za brak te zvanja žena u celibatu.

U rubrici Majčinstvo pratit ćemo razvoj djeteta pod majčinim srcem, potražiti ginekološke savjete u trudnoći, pokušaje dojenja djece, ponuditi prijedloge zajedničke obiteljske igre, poticati odgoj za vrline i sl.

Obitelj je temeljna stanica društva, a žena srce obitelji, stoga portal nastoji istaknuti lijepo lice bračnog poziva.

U rubrici Među nama pokucat ćemo na vrata stvarnih vrsnica i posvjedočiti o radosti njihovog predanja Bogu u uobičajenim dužnostima na način na koji On to traži od pojedine.

Nastojat ćemo, u rubrici Vjera, staknuti ljepotu puta svetosti u svakodnevnom uzimanju vlastitog križa s radošću i nasljedovanju puta Blažene Djevice Marije.

Svakog tjedna u rubrici Dan po dan ponudit ćemo tekstove o kulinarstvu, modi, uređenju doma, organizacijskim vještinama i sl.

U uredništvu nas je dvanaest, svaka pomalo drugačije duhovnosti i životnih situacija, a opet na neki način sve slične jedna drugoj, slične po ljubavi prema Bogu i želji da pronađemo radost u prihvaćanju njegovog plana za nas.

Stavljamo se na raspolaganje sa svojim talentima Blaženoj Djevici Mariji da preko nas nevrsnih, ako želi, pokaže Božju istinu o ženi. Sklone smo grijesima kao i svaki čovjek pa Vas molimo da nas bratski opomenete ukoliko primijetite nešto krivo ili suvislo kritizirate ako smatrate da u nečemu možemo napredovati i postati još bolje.

I završile bismo ovaj pozdrav rečenicom: „Sva slava neka ide dragom Bogu, a nama samo obični križevi kojima mu se želimo približiti očišćene od ljudskoga; i milosrđe, slatka snaga za prolazak Dolinom suza.“

Uredništvo

Katarina Matijaca i Marija Grgić (glavne urednice)
Ljiljana Ćosić
Suzana Džeko
Ivana Foretić
Mirjana Jovanović
Tereza Mihaljević
Lea Potočar
Valnea Prodan
Livija Rogulj
Maja Tenšek
Katarina Vudjan

Stručni suradnici

dr. sc. Ivan Zelić, filozof i teolog
dr. sc. Irena Zakarija-Grković, spec. ob. med., FRACGP, IBCLC
Slavica Zubčić Krišto, dr. med., spec. onkologije
Katarina Dvornik, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije
Ivana Puljić, dr. med. dent.
Ivana Belamarić, prof. rehabilitator
Vedrana Zovak, dipl. psiholog
Katarina Zrinska Puljić, mag. ing. arh.
Florijan Mihaljević, struc. spec. ing. traff., prof.