Znate li što je govorio Padre Pio o čednom odijevanju?

Padre Pio o čednom odijevanju

Padre Pio nikada nije dopuštao dekoltirane haljine ili kratke, uske suknje te je zabranio svojim duhovnim kćerima nošenje prozirnih čarapa. Iz godine u godinu njegova strogost prema ovim stvarima se povećavala. Tvrdoglavo je odbijao žene koje su tako odjevene dolazile na ispovijed, čak i prije nego što su ušle u ispovjedaonicu, ako bi procijenio da su neprikladno odjevene. Ponekad bi odbijao jednu za drugom, sve dok mu nije ostalo samo nekoliko ispovijedi za poslušati. Njegova braća pratila su ta drastična čišćenja s dozom uznemirenosti te su postavila znak na crkvena vrata:

“Prema izričitoj želji padre Pia, žene trebaju pristupati ispovijedi noseći suknju koja je barem 20 cm ispod koljena. Zabranjeno je posuđivati duže haljine u crkvi kako bi ih odjenule na ispovijed”. 

Iz pisama padre Pia: “Postoje, štoviše, tri vrline koje usavršavaju pobožnu osobu s obzirom na kontroliranje vlastitih osjetila. To su: čednost, uzdržljivost i čistoća. Kroz vrlinu čednosti pobožna osoba upravlja svojim izvanjskim činima. Uz korištenje razuma, sveti Pavao preporučuje ovu vrlinu svima te naglašava njezinu nužnost kao da to nije dovoljno jasno svima. Uzdržljivošću duša vježba svladavanje svih drugih osjetila: vida, dodira, okusa, njuha i sluha. Po čistoći, vrlini koja oplemenjuje našu narav i čini je anđeoskom, kontroliramo svoju putenost i udaljavamo je od zabranjenih užitaka“.

Ovo je prekrasna slika Kristova savršenstva. Sretni su oni koji posjeduju sve ove dobre vrline i darove Duha Svetoga koji prebiva u njima. Takva se duša nema čega bojati i sjat će u svijetu kao što sunce sja u raju.

Kada bi padre Pio odbio dati odrješenje pokorniku koji pristupa ispovijedi i zatvorio vratašca u ispovjedaonici osobi u lice, ljudi bi mu pristupali i pitali li ga zašto se tako ponaša. “Zar ne znate”, pitao ih je, “koliko me boli zatvoriti vrata bilo kome? Gospodin me prisilio. Ja ne prozivam nikoga, niti ikoga odbijam. Postoji netko drugi koji ih proziva i odbija. Ja sam Njegov beskorisni alat.”

Padre Pio je imao istančanu svijest o tome što nedostatak čednosti može učiniti čovjekovoj besmrtnoj duši i koju opasnost kušnja predstavlja našem bližnjemu. “Neka moda ovog svijeta ne bude model našeg oblačenja, već Blažena Djevica Marija i sveci”. Kanonizacija padre Pia daje nam priliku da se preispitamo kroz zahtjevnost sveca iz San Giovanni Rotonda koji je ovaj natpis držao na svojim vratima:

Crkva je Božja kuća. Zabranjeno je muškarcima ulaziti golih ruku ili u kratkim hlačama. Zabranjeno je ženama ulaziti u hlačama, bez vela na glavi, kratkoj odjeći, dubokim dekolteima, odjeći bez rukava ili drugoj neprikladnoj odjeći“.

Povežimo se čvrsto sa žalosnim srcem naše Nebeske Majke, razmišljajmo o Njezinoj bezgraničnoj tuzi i o tome koliko je dragocjena naša duša“.

Sveti padre Pio


Dorothy M. Gaudiose – Catholic Modesty
Preveo: Nenad Palac
Foto: Solomenco Bogdan – desen in carbune

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!