Mali katolički popis za svako putovanje

Mali katolicki popis za svako putovanje, Putovanje, Slobodno vrijeme, Odmor

Ljeto je vrijeme kada se većina obitelji zaputi na godišnji odmor. Dok odmaramo od svakodnevnih obaveza, ne odmaramo i od svog identiteta. I dalje odgovaramo na Božji poziv, ljubimo Boga i bližnjega, vršimo Božje zapovijedi i hrabro kročimo prema Nebu. Stoga smo pripremile za vas mali katolički popis što sve trebamo učiniti prije ili za vrijeme putovanja te što sve sa sobom ponijeti i kako provoditi vrijeme tijekom odmora da bi nam ono bilo na blagoslov.

Kako se pripremiti za putovanje?

Prije putovanja pristupite sakramentu svete ispovijedi. Budući da ne znamo ni dana ni časa kada će nas Krist ponovno pohoditi, važno je da uvijek budemo pripravni na susret s njim. Dakle, važno je da budemo lišeni teškog grijeha i u stanju milosti.

Nadalje, provjerite gdje u mjestu na koje putujete postoji katolička crkva i kada se u njoj slavi sveta misa. Istražite i postoji li u blizini i kakvo svetište u koje bi bilo zgodno napraviti kratko obiteljsko hodočašće tijekom godišnjeg odmora.

Možete se duhovno pripremiti za putovanje i čitajući Sveto pismo – ovdje možete pronaći citate koji su korisni u tu svrhu.

Mali katolički popis stvari koje možete ponijeti sa sobom

1. Blagoslovine

Već smo ranije pisale o blagoslovinama, sakramentalima i njihovoj važnosti u životu katolika te isticale zašto je dobro imati ih u svom domu. Sveta Majka Crkva ustanovila je blagoslovine (sakramentale). To su sveti znakovi, nalik sakramentima, kojima se označuje i molitvom Crkve postižu nadasve duhovni učinci. Njima se ljudi pripremaju da prime glavni učinak sakramenata i bivaju posvećene razne zgode života (KKC, 1667). Više o blagoslovinama, o tome čemu služe i kako im ispravno pristupiti pročitajte ovdje. Ponesite i sakramentale na putovanje – neka oni budu znak da želite Krista prisutnog ondje gdje prebivate tijekom odmora. Iako taj prostor nije vaš, povjerite ga Gospodinu. I osigurajte sami sebi podsjetnik kako nam napominje Sveto pismo:

„Čuj, Izraele! Jahve je Bog naš, Jahve je jedan! Zato ljubi Jahvu, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom! Riječi ove što ti ih danas naređujem neka ti se urežu u srce. Napominji ih svojim sinovima. Govori im o njima kad sjediš u svojoj kući i kad ideš putem; kad liježeš i kad ustaješ. Priveži ih na svoju ruku za znak i neka ti budu kao zapis među očima! Ispiši ih na dovratnicima kuće svoje i na vratima svojim!“

(Pnz 6, 4-9)

Ponesite sa sobom križ, kipić Gospe, relikvije dragog sveca, blagoslovljenu vodu ili sol… izbor je na vama.

2. „Pribor“ za molitvu

Ne zaboravite na putovanje ponijeti krunicu, mali Novi zavjet ili Bibliju. Vrijeme odmora znači više vremena za prebivanje u Božjoj prisutnosti. Razmatrajte Riječ Božju i utječite se Gospi. Ne zaboravite ponijeti ni onu devetnicu koju ste počeli moliti. Svakako imajte pri ruci i aplikaciju Nova Eva kako biste u svakom trenutku mogli pristupiti tekstovima raznih molitava i drugim duhovnim sadržajima.

3. Duhovno štivo

Ljeto je nezamislivo bez dobre knjige. Još je bolje ako ta knjiga krijepi vašu vjeru. Odaberite životopis nekog sveca, svjedočanstvo ili knjigu o nekoj od istina naše vjere. Zanimljive preporuke možete pronaći ovdje.

Započnite put uz molitvu

Kada ste sve isplanirali i spakirali, vrijeme je za pokret! Zazovite Duha Svetoga i zamolite svetog Nikolu putnika, svetog Rafaela i anđele čuvare da vas prate na putu. Ako su s vama i djeca, ovdje možete pronaći zanimljive aktivnosti koje će vam kratiti vrijeme vožnje. Želimo vam siguran put i ugodan boravak!


Lea Potočar – Žena vrsna
Foto: Rana SawalhaUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Lea Čorić

Supruga brižnog i perspektivnog mladog Dalmatinca, majka jednog veselog dječaka. Psihologinja i licencirana FEMM edukatorica. Zaljubljenica u produktivnost i rast - u vrsnosti, darovanim talentima i svetosti po uzoru na Gospu, a po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.