Bake i djedovi važna su pomoć modernim obiteljima

bake

Danas je iz mnogo razloga teško odgajati djecu. Roditelji se bore s nepredvidivom računicom prema kojoj moraju balansirati posao s obitelji i istovremeno učiti djecu pravim vrijednostima u kulturi u kojoj se one gube. Djeca proživljavaju neke nove vrste stresova i suočavaju se s nekim novim razinama postojećih stresova: samo od nekih su nasilje u školi i vijestima, negativan utjecaj vršnjaka, pritisak zbog dobrih ocjena i zlouporaba droge u vrlo ranoj dobi. Kako bake i djedovi mogu u tome pomoći?

Bake i djedovi su vrlo često zanemarena pomoć modernoj obitelji. Zaista, danas su bake i djedovi potrebniji više nego ikad, ne samo kao pomoć iscrpljenim roditeljima već kao saveznici u stvaranju stabilnosti, sigurnosti i bezuvjetne ljubavi prema djeci bez obzira jesu li to djeca od 2 ili 18 godina. Evo nekoliko prvih koraka koji mogu pomoći izgradnji snažnije veze izmeu Vaše djece i njihovih baka i djedova.

Predajte štafetu

Svi imamo određene vještine koje prenosimo na sljedeću generaciju. Prilika da naučimo djecu tim vještinama ili ih uvedemo u nova iskustva jest privilegija koju uživamo kao roditelji. No zašto ne bismo dopustili bakama i djedovima da i oni podijele svoje vještine i talente s djecom? Ako bake i djedovi nauče unuke nekoj vještini tada to ima snažan utjecaj na djecu, a čak i najmanje sitnice mogu izgraditi uspomene. Kad god je moguće, dopustite djeci da provedu vrijeme s bakama i djedovima da bi ih naučili zviždati ili gledati na sat, peći kolače ili popraviti gumu na biciklu. Što god to bilo, djeca će zapamtiti tko ih je tome naučio.

Što je s hobijima i zanimacijama baka i djedova? Djeca, a pogotovo mlađa djeca, uživaju raditi ono što rade i odrasli i žele se i sami okušati u tome. Nedavno sam susreo nekoliko baka i djedova koji koriste svakakve hobije i interese da bi se povezali sa svojim unnucima. Od fotografiranja ili proučavanja povijesnih ratova pa sve do vrtlarenja i domaćinstva- vrijeme provedeno s unucima osnažuje odnose i može biti poučno za djecu. Kad god je moguće potaknite svoju djecu i njihove bake i djedove da razviju zajedničke hobije i interese. Podržite ih tako što ćete redovito odvojiti za njih vrijeme.

Bake i djedovi na vezi i uključeni u vezu

Moderna je tehnologija pomogla premostiti udaljenost između unuka i baka i djedova koji žive u različitim gradovima. Posljednjih sam godina primijetila velik napredak što se tiče pouzdanosti, pogodnosti i jednostavnosti korištenja tehnologije, a to omogućuje bakama i djedovima da je koriste ne samo za povremene razgovore već za redovito sudjelovanje u životima svojih unuka. Poklonik sam korištenja web kamere na svom pametnom telefonu koju koristim putem Skypa da bih razgovarala sa svojim unucima, vidjela njihove osmjehe i slušala njihove priče.

Roditelji mogu iskoristiti moć tehnologije da bi omogućili svojoj djeci da se povežu s bakama i djedovima. Mlađa djeca mogu razgovarati s njima o domaćem radu ili čitati priče zajedno. Starija djeca mogu slati fotografije i pratiti se međusobno putem društvenih mreža. Društvene mreže, kao što je npr. Facebook, omogućuju i jednoj i drugoj stani da prate što se novo događa, a djeca će biti pod svojevrsnim nadzorom jer će bake i djedovi moći vidjeti što njihovi unuci objavljuju.

Važno je održavati komunikaciju

Postoji nešto zaista posebno u običnoj pošti. Istina je da moderna tehnologija olakšava komunikaciju, ali djeca svih uzrasta vole primati poštu. Iako je pošta možda skuplja, pisma, razglednice i razvijene fotografije su i dalje odlično ulaganje u odnose s bakama i djedovima. Redovit kontakt je važan za održavanje odnosa, a pisana komunikacija može stvoriti posebnu vezu i podršku.

Dajte djeci pribor za pisanje, uključujući papir u boji, naljepnice i flomastere te ih potaknite da napišu poruku ili nacrtaju sliku koju će poslati bakama i djedovima. Ubacite i nedavnu fotografiju. Ako Vaša djeca ne žele pisati, predložite im teme, na primjer događaje iz svakodnevnog života: neka opišu što se događalo na nedjeljnoj utakmici ili neka nacrtaju zečića kojeg su vidjeli u dvorištu.

Kada prime pismo od bake i djeda, pustite ih da ga pročitaju nasamo ako žele ili učinite to zajednički. Ako još nisu naučili čitati, možete im Vi pročitati pismo ili razglednicu i izložiti na vidljivo mjesto. Ako baka i djed pošalju poklon, potaknite dijete da ih nazove ili napiše zahvalnicu. Ne samo da ćete im pomoći razviti vještine pisanja već ćete im usaditi osjećaj zahvalnosti i lijepo ponašanje. Pomoći ćete svojoj djeci da budu male zrake sunca u bakinom i djedovom životu.


Cheri Fuller – Focus on the Family
Prevela: LR
Foto: Damián Aldeta FuentesPixabay

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!