Poznati i manje poznati sveci zaštitnici rizičnih poslova

Samo posebne osobe uzimaju karijeru koja uključuje puno rizika, posebno kada se taj posao odnosi na spašavanje ljudi ili zaštitu javnosti. Bilo da ste u vojsci, hitnim službama ili rukujete opasnom opremom na visokim mjestima, raditi svoj posao s pouzdanjem i mirom često zahtijeva dodatnu dozu vjere. U takvim situacijama je dobro zazvati sveca zaštitnika tih rizičnih poslova koji može zagovarati za našu sigurnost, mudrost i opće dobro na poslu. Za sve one koji svakodnevno riskiraju svoje poslove kako bi pomogli drugima, i za njihove obitelji koje ih podupiru, evo nekoliko svetaca koje možete zazvati dok ste na dužnosti.

Vojska – sveti Mihael arkanđeo

Nema snažnijeg sveca koji bi zaštitio one u vojnim snagama od vođe svih anđela i zapovjednika vojske Gospodnje koji je imao hrabrosti boriti se sa Sotonom. Na hebrejskom njegovo ime znači „Tko je kao Bog” koje je ujedno i njegov bojni poklič – onaj koji i sami možete ponavljati kada vam treba malo hrabrosti.

Policija – sveti Juda Tadej

Članovi policije svakako mogu računati na svetog Mihaela arkanđela, ali također mogu i na svetog Judu Tadeja. On je zaštitnik očajnih situacija i izgubljenih slučajeva pa ga je dobro zazvati za pomoć i kod pronalaska kriminalaca. On ohrabruje vjerne na njihovom putu čak i najtežim okolnostima.

Vatrogasci – sveti Florijan

Nakon što je tijekom Dioklecijanovih progona odbio pogubiti kršćane, ovaj se rimski vojni veteran našao pred smrću spaljivanjem. Nimalo uznemiren smrću koja mu je slijedila, nagovarao je ubojice da zapale vatru govoreći: „Ako upalite vatru, na plamenu ću se popeti u nebo.” Zbog toga je ipak bičevan i utopljen. Zbog ovakve hrabrosti je savršen svetac zaštitnik za vatrogasce.

Drvosječe – sveti Gummarus

U kontekstu civilnih djelatnosti, drvosječe imaju jedan od najopasnijih poslova. Na svakih 100 000 umre 132 ljudi. Zazovite ovog miroljubivog belgijskog sveca koji je dao sve od sebe kako bi promijenio tešku narav svoje žene i na kraju postao pustinjak.

Krovopokrivači – sv. Vinsko iz Zaragoze

Krovopokrivači rade opasan posao u kojem mogu zadobiti ozbiljne ozljede jer rade na vrhu kuća i ponekad po ekstremnim vrućinama. Tražite zagovor ovog španjolskog sveca koji je podnio užasnu muku – uključujući istezanje, kidanje mesa i spaljivanje na čeličnom okviru – sve zbog njegove vjere. Iako mu je tijelo bilo u dijelovima, i dalje je pjevao himne pohvale.

Kamiondžije – sv. Kristofor

Prenošenje robe iz grada u grad ili države u državu je rizično zanimanje. Na sreću, vozači kamiona se mogu osloniti na zagovor sv. Kristofora koji je, prema predaji, nosio dijete Isusa preko rijeke do obale. Objesite medaljicu sv. Kristofora na retrovizor kako biste bili sigurni da vas ovaj svetac iz 3. stoljeća zagovara.

Taksisti – sv. Fijaker

Ovo se ne čini kao riskantna profesija, ali vožnja potpuno nepoznatih ljudi, pogotovo usred noći, ostavlja vozače ranjivima na nesreće i fizičke napade. Za zaštitu zazovite svetog Fijakera, irskog svećenika i vrtlara iz sedmog stoljeća, koji je postao svetac zaštitnik vozača konjskih zaprega u Parizu.

Građevinski radnici – sv. Toma apostol

Iako poznatiji kao „nevjerni Toma” po svom trenutku slabosti, ovaj je apostol kasnije pokazao toliku snagu vjere da je bio spreman umrijeti za Isusa. Njegova hrabrost učinila ga je svecem zaštitnikom građevinara, koji ne samo da riskiraju svoj život, već pokušavaju graditi za korist drugih.

Ratari –sv. Izidor ratar

Ratari i stočari imaju poprilično opasan posao u kojem može doći do smrtnog slučaja ili teške ozlijede (zbog baratanja strojevima ili kontakta sa životinjama, op.prev.). Sveti Izidor, španjolski svetac, štovan je zbog svoje svakodnevne predanosti Bogu dok je nemilosrdno radio u poljima. Zbog ovoga je savršen zagovornik u ratarskim poslovima.

Piloti – sv. Josip Kupertinski

Upravljanje zrakoplovom ima svoje rizike. Ima li tko bolji od levitirajućeg svećenika iz 17. stoljeća za zaštitnika avijatičarima? Poznat kao „leteći fratar”, sveti se Josip Kupertinski spuštao na zemlju samo kad bi mu njegove starješine zapovjedile da se spusti.

Ribari – sv. Petar

Prebivanje na otvorenom moru može biti iznimno opasno, pogotovo kad vas uhvati nevrijeme. Za zagovor i zaštitu ne treba tražiti dalje od prvog pape i skromnog ribara, svetog Petra.


Cerith Gardiner – Aleteia
Prevela: S.Dž.
Foto: Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!