Draga moja rajčice…

Draga moja rajčice

Draga moja rajčice, dugo sam se pripremala za tebe, maštala o tebi i pazila kada i kako ću te smjestiti u ovu zemlju. Znam da ti premještaj nije baš bio drag, ali morala sam te zasaditi u ovu zemlju. Znam da ti se ni ono gnojivo nije svidjelo, ali je i to bilo potrebno da bismo došle do cilja. Da bismo došle do tvojih velikih sočnih plodova. Znam da ti se ni ova voda nekad ne sviđa. Ali ne smiješ ostati bez nje nikada. Čim ostaneš bez nje, ako ti ju zaboravim dati, ti mi to odmah pokaži.

Sad si već i dovoljno narasla pa te moram malo stisnuti i privezati uz ovaj štap. Ne brini, on te neće sputavati nego ćeš uz njega biti jača, čvršća i pravilnije ćeš rasti. Kasnije će on tvoje plodove držati i čuvati da ostanu do berbe na grani. Čujem da se diviš onoj susjedovoj rajčici s puno lišća. Pogledaj kako je to lišće lijepo i gusto, a ima samo jedan plod. Zato sam neki dan micala tvoje lišće i zaperke. Ne da izgledaš siromašnije nego da daš još više plodova.

Draga moja rajčice, morala sam maknuti sve tvoje žućkaste listove i zavezati te još jednom špagom. Nisam to imala u planu, ali sam te pratila i na vrijeme reagirala dok ne bude prekasno.

Draga moja rajčice, ponosna sam na tebe

A danas si mi posebna. Ponosna sam na tebe, na tvoje grane i lišće, izdržala si jake vjetrove i velike vrućine. Nisi odustala, svakodnevno si marljivo radila ono za što si stvorena i sada si dala velike sočne plodove. Ukras si našeg vrta i stola i susjeda se čudi kako si velika. Pita me čime smo te tretirali da si tako sjajna i crvena.

Nećeš vjerovati, ali ti ćeš dati još plodova. Samo se strpi, vidjet ćeš. Zajedno ćemo napraviti svaka svoj dio kao i dosad. Uz pomoć sunca, zemlje i vode još ćeš dati plodova.

Draga moja rajčice, imam još dvije posebne biljke. Kad promislim, imate puno sličnosti. Zovu se moje kćeri.


Nataša Štimac – Žena vrsna
Foto: Janko FerličUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!