Budi zahvalna na mužu kojeg ti je Bog dao

Budi zahvalna na mužu kojeg ti je Bog dao/Pogled/Brak/Ljubav

Dogodi se to iznenada dok listam po stranicama Facebook-a i naletim na prijateljičin post o njezinom suprugu koji je učinio nešto divno:

Moj me suprug iznenadio s ovim predivnim buketom cvijeća!

Pogledajte mog mužića koji je upravo završio svoj peti triatlon!

Tako sam zahvalna na svom mužu koji svaku večer uspavljuje djecu!

Moj suprug je izradio ovaj fenomenalni drveni stol za cijelu obitelj!

Moj me suprug jutros pustio da spavam duže i donio mi doručak u krevet!

I onda moje srce odlazi na mjesta na koja ne bi trebalo ići. Pogledam svog milog supruga i pomislim: „Ja nikad ne odspavam duže s naše četvero djece! Njezin je suprug pušta da odspava… to bi bilo baš lijepo…“

Društvene mreže mjesta su na kojima lako isplivaju sklonosti naših srdaca koje nisu uvijek ugodne ni lijepe – pohlepa, požuda, nezahvalnost, lakomost i još mnoštvo drugih. Postane jako lako uspoređivati supruga s prijateljičinim. I ja sam se hvalila sposobnostima svoga muža i sigurna sam da je moja prijateljica uspoređivala svoga supruga s mojim. Svi smo to bar jednom učinili.

Uvijek postoji nešto na čemu možeš biti zahvalna

Istina je ta da je tvoj suprug dar (čak i kad se to tebi ne čini tako). Bilo da mu svaki posao po kući ide od ruke ili ne zna podići čekić s poda. Bilo da je izrazito praktičan ili pak više apstraktni tip. Bilo da voli kuhati ili radije odlazi u restorane. Bilo da ti poklanja nakit s posvetom ili robotski usisavač za Božić. Bilo da se doma uključuje u aktivnosti s djecom ili radije gleda nogomet. Bilo da je čovjek od puno riječi ili jedva prozbori koju.

Bog je tog čovjeka dao tebi! Prema tome, uvijek postoji nešto na čemu možeš biti zahvalna u odnosu na to kako ga je Gospodin stvorio.

„U svakoj prilici zahvaljujte, jer je to za vas volja Božja u Kristu Isusu!“ 1 Sol, 5,18.

Kad dozvolimo Kristu da naša srca transformira u srca puna zahvalnosti za supruga kojeg nam je dao tada se naša perspektiva mijenja. Ne možemo istovremeno biti zahvalni za Božje darove i željeti da je naš suprug netko drugi. Kada imamo zahvalno srce pokazujemo Bogu da imamo povjerenja u Njegov plan za naš brak. Vjerujemo da nam je Gospodin dao sve što nam je potrebno, pa i više.

Zahvaljivati u svim životnim okolnostima svet je poziv i može se činiti nemogućim. Ipak, pozvani smo tako živjeti oslanjajući se na snagu Duha Svetoga. To je Božje djelo – da nas preobrazi na sliku svoga Sina i samo uz Njegovu pomoć moguće je zahvaljivati u svim životnim okolnostima.

Tamo gdje je trava zelenija

Sigurno nije Božja volja za tvoj brak da uspoređuješ svog muža s drugima ili želiš tuđeg muža preko društvenih mreža ili na poslu. Niti je Njegova volja da gledaš muža s prezirom ili frustracijom. Da stalno prigovaraš ili da se dereš na njega kad sjedi na kauču s mobitelom u ruci dok se ti utapaš u prljavom suđu. Nije Božja volja za tebe da svaki dan gledaš u njegove manjkavosti. Opet kažem, svi smo to činili. Svi se borimo. Ali Božji način uvijek je bolji.

Božja volja za tebe jest da hodaš uz svoga muža strpljivo s čašću i poštovanjem. Da budeš zahvalna na tome kako ga je Bog sazdao, drugačije od svih koje si ikad poznavala. Da ga pridižeš i cijeniš svojim riječima umjesto da stalno kritiziraš njegove mane. Da ga prestaneš kontrolirati i počneš ga voljeti takvog kakav je.

Možda si čula frazu da je „trava zelenija tamo gdje je zalijevaš.“ Ovo je jako istinito kad se radi o bračnim odnosima. Potrebno je zalijevati i njegovati vrt svoga braka stalnom pažnjom, obrezivanjem, posvećenim vremenom i zaštitom. Naš je posao osigurati da štetni korov ne uguši ljepotu koja polako raste pred našim očima. Naš je posao zaštititi srce od bilo čega što može ukrasti čudo radosnog braka.

Ako ovo sada čitaš i znaš da je tvom srcu potrebna promjena, priznaj Gospodinu svoju nezahvalnost. Zapamti da svi lako previdimo Njegove blagoslove. Naša srca lako mogu prevariti. Okreni leđa grijehu i počni sijati zahvalnost u svom srcu oslanjajući se na Duha Svetoga za pomoć i vodstvo. Moli Gospodina da On mijenja tvoje srce. I dok vrijeme prolazi gledaj kako Bog čini djelo ljubavi i poštovanja u tvom braku kakvo još nikad nisi vidjela!


Samantha Krieger – For the family
Prevela: KV
Foto: StockSnapPixabay

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!