Maja Tenšek – upoznajte ženu kojoj se toliki mole za zagovor

Maja Tenšek rodila se kao Maja Garić 15. travnja 1983. u Vitezu od majke Ljubice i oca Vinka. Ubrzo je dobila i brata Marina, a kasnije i sestru Ivanu.

Već u djetinjstvu susreće patnju

Sretan život kršćanske obitelji Garić naprasno je prekinuo rat. Otac Vinko je pozvan u vojsku i pogiba. Tako je Maja sa samo 10 godina iskusila duboku patnju, a obitelj ostala bez oca. Majka Ljubica kaže da je mislila da je smrću njenog muža srušen čitav njen svijet i da se to ne može preživjeti. Ipak, oslonjena na duboku vjeru, ona ustaje i ustraje. Maja po borbi svoje majke uči da je život težak, ali da je Bog iznad te teškoće. Majina majka Ljubica nastavlja život punim plućima i svojoj djeci prenosi radost koju daje vjera usred boli. Kad je Maja pričala o svom djetinjstvu, prvo što je rekla bilo je: „Sjećam se da smo se puno smijali s mamom.” Taj (o)smijeh postao je i ostao Majin zaštitni znak.

Ratne lekcije

Za vrijeme rata, Vitez je bio u potpunom okruženju i praktički odsječen. Prepušten je kiši raznih projektila i borbama sa svih strana. U godinama rata Bog je Maju posredstvom njenih roditelja učio mnogim vrijednim lekcijama. Maja kaže da je njena obitelj, uključujući njih djecu, neovisno o ratnom stanju potpunog okruženja, svaku nedjelju išla na misu. Naučila je tako već u djetinjstvu da je Vječni život važniji od zemaljskog i ta se lekcija očituje kroz čitav njen život. Sklad među roditeljima, pouzdanje u Providnost i neprepuštanje strahu usprkos praktički bezizlaznoj situaciji, naučila ju je da se ne boji i da vjeruje Božjoj Providnosti bez brige i straha. Naučila se skromnosti i jednostavnosti, nenavezanosti na materijalno. I to je ostalo u njoj. Sjećam se da je petkom radila stara jednostavna posna jela.

Svih je gurala prema dobru

Maja je bila dobra kćerka, brižna sestra, odlična učenica, aktivna framašica… Sve oko sebe potiče na dobro. Kako kaže njena mama: „Ona nije ni na koga vikala, nego bi ti s onim osmijehom rekla ‘Ti to možeš!’ Svojim primjerom i tim osmijehom bi svih gurala prema dobru.” 

Kad se njenoj teti, udovici s troje djece, približila smrt, Maja potiče svoju majku: „Mama, tetina djeca idu k nama kad tete umre. Možeš ti to!“ Bio je to možda najjači od brojnih primjera u kojima je kćerka poučavala i poticala svoju majku. Maja je poučavala nenametljivo, s osmijehom i tako da ne možeš nego poslušati. Majina majka prisjećajući se brojnih Majinih mudrosnica i poticaja kaže: „Mislim da je Bog nju od početka predodredio za svetost.”

Nakon završene gimnazije u Vitezu, Maja u Varaždinu upisuje studij Organizacije poslovnih sustava. Aktivna u zajednici mladih Varaždinske katedrale, uvijek marljivo radi na svom duhovnom životu. Pri kraju studija upisuje kod karmelićanki i studij duhovnosti.

Nekoliko godina nakon studija upoznaje supruga Vlatka koji svjedoči da je Maja odgovor na njegove molitve i da je bila njegov anđeo čuvar na zemlji. 26. 6. 2010. započinje njihova bračna avantura. U 13 godina braka dobili su 7 djece: Timoteja, Mariju, Klaru, Šimuna i Ivana te dvoje djece rođene za Nebo.

Maja Tenšek: Obitelj na prvom mjestu

Maja je bila jako sposobna i marljiva pa je brzo napredovala na dobro plaćenom poslu u banci. Ipak, odlučuje ostaviti posao i potpuno se posvetiti svojoj obitelji.

Maja je uvijek učila i naučeno prenosila. Njena jaka želja pomoći i služiti vodila ju je kroz razne apostolate. Bila je aktivna u vodstvu Obiteljskog obogaćivanja, osnivanju Rino škola, pokretanju udruge Obitelji 3+ i osnivanju i vodstvu portala Žena vrsna. Njeni talenti uvijek su je gurali na vrh, a ona je bez imalo navezanosti potiho odlazila dalje kad bi vidjela da je svoju misiju izvršila.

Na našem je portalu bila među osnivačicama, sudjelovala je u organizaciji rada, vodila rubrike Dan po dan i Među nama, odradila brojne intervjue, pisala i uvijek dolazila s novim idejama.

Ipak, nije dopuštala da joj djelovanje u evangelizaciji bude na štetu obiteljskog života. U svojim aktivnostima se uvijek vodila maksimom: „Obitelj na prvom mjestu.“ Zadnjih godina se polako povlačila iz svih djelovanja da bi se potpuno posvetila svojoj obitelji.

Majina duhovnost

Osim akcije, Maja je bila i kontemplacija. Neumorno je tragala za Bogom i produbljivala svoj duhovni život. Temelj njene duhovnosti bile su Euharistija i krunica. Uz to i zajedništvo kroz redovno sudjelovanje u obiteljskoj molitvenoj zajednici, svojim župnim zajednicama i raznim dodatnim duhovnim programima.

Maja je bila neumorna službenica Božje ljubavi: davala je velikodušno, ljubila predano i služila ponizno.

Dolazak „sestrice skleroze”

Upravo kad se obitelj Tenšek pripremala useliti u dugo željenu kuću s vrtom, Maja dobiva čudne simptome na prstima ruku. Slijede pitanja, pretrage i dijagnoza. U siječnju 2021. dobiva dijagnozu sistemske skleroze. Bolest je prihvatila mirno i s pouzdanjem. Kaže da osjeća Božji kišobran nad sobom.

Teška progresivna bolest koja je činila da „se njen vanjski čovjek raspada” onemogućavala je sve više normalan život i sa sobom nosila brojne tegobe, boli i odricanja. Maja je bolest „zagrlila”, kako sama kaže, ali nije dopustila „da je ona preplavi”. Nosila ju je radosno i mirno s punim pouzdanjem u Božju volju. Borila se svaki dan i dalje služiti u obitelji koliko god je mogla. Djecu je učila samostalnosti, ali nije ih svojom bolešću opterećivala jer je uvijek naglašavala: „To radite ne zato što mama ne može, nego zato što vi možete.” Svojoj je obitelji bila radost i svjetlo, ali bila je to i svim svojim prijateljima i svima koji su je susretali. Nikada se nije žalila nego je s osmijehom uvijek brinula za druge ostavljajući po strani svoje tegobe. Pri kraju bolesti, kad je pala na 40ak kg, rekla je:

“Koliko god se moje fizičko tijelo raspadalo, nutarnji čovjek se oblikuje i raste. Bog ne štedi na milostima. Ne govorim ni o kakvim izvanrednim darovima, ali mi daje ono što mi je cijeli život falilo: strpljenje, ustrajnost, odmak od materijalnog guštanja, neopisiv mir i sigurnost da On kontrolira situaciju.”

Maja Tenšek

Maja je sebe smatrala običnom i u sjaju Božje prisutnosti mirno je govorila o svojim manama i sve dobro pripisivala samo Bogu. Svi oko nje su pak s divljenjem gledali duhovnog diva u krhkom tijelu ove žene koja je u svojoj bolesti bila više živa i zdrava nego svi mi “zdravi”. U njenoj bolesti, a posebno u njenom kraju, očitovalo se ono što govori sv. Tereza iz Lisieuxa: “Ne živim više ja, nego Krist živi u meni.”

Majina kalvarija

U veljači 2023. počinje Majina konačna kalvarija. Vjeru u ozdravljenje i vjeru da Bog ima sve u svojim sigurnim rukama, imala je do kraja. Teške muke počinju na Pepelnicu i s Isusom Maja ulazi u pustinju, od četvrtka se penje na Kalvariju i prima svoj konačni križ. Mirna, radosna i puna pouzdanja. Tješi sve oko sebe: „Teže je vama nego meni.” Zadnje rečenice koje je izgovarala su utjeha i ohrabrenje onima koji ostaju: „Ovo nije kraj. Bog vas ljubi takve kakvi jeste. Nemojte sada misliti ‘mogli smo ovo, mogli smo ono’, ne.”

Dolazi svećenik udijeliti joj bolesničko pomazanje i nakon ispovijedi izlazi vidno radostan svjedočeći da ovako nešto još nije doživio: „Sretna ona, sretan ja, sretni vi svi!”

U Majinoj sobi ovih dana vrte se duhovne pjesme slavljenja. Maja i sama podiže onemoćale ruke na slavljenje, a na licu: osmijeh.

Promatrač bi pomislio da je ništa ne boli, ali to nije istina. Njena rodica slučajno čuje Majin odgovor na liječnikovo pitanje što je boli: „Sve me boli”. Govori to tiho, tiho, uvjerena da su sami u sobi. Kasnije jedan liječnik obitelji tumači da je Maja morala trpjeti strašne bolove i da joj je tijelo bilo „do daske iscrpljeno“.

Maja se sa svojom majkom, sestrom, bratom, rodicom, oprašta blagoslovom. Djeci poručuje da su oni već dobri i da ih Isus ljubi. Blagoslivlja ih. Sa suprugom se oprašta brojnim poljupcima, a on je na njenu molbu nosi na rukama kao na vjenčanju. Zadnjim riječima i gestama, Maja nam daje snažne poruke.

Njena majka joj tepa: „Ljubavi moja! Prvorođena moja! Svetice moja!” Na te riječi Maja se nasmije i kaže: „Daleko od toga, ali polako.”

Izreka koju je u vrijeme bolesti ponavljala „Bože, što si započeo to i dovrši” ispunja se i Gospodin prima duh svoje službenice u noći nedjelje 26. veljače 2023.

„Ovo nije kraj”

Stojeći pored ponora boli zbog njenog odlaska, Majina obitelj svjedoči vjeru i pouzdanje. I radost. Na uplakanim licima sjaji nebeski mir. Tako je sa svima koji je poznaju: plač i radost stapaju se u jedno – mir.

Njezin sprovod je nevjerojatno svjedočanstvo slavlja života, vjere i pouzdanja. Duhovna obnova.

Nakon Majinog odlaska Gospodinu, svjedočimo pravom duhovnom potresu u našoj zemlji. Svi vjerski portali, ali i brojni sekularni donose dojmljive tekstove o njoj. Sa svih strana prema obitelji se slijevaju svjedočanstava duhovnih čuda koja se događaju. Mnogi dolaze s istim dojmom: susret s Majom pobudio je u njima želju za svetošću.

U nadolazećim mjesecima čujemo da joj se brojni utječu za zagovor u raznoraznim životnim teškoćama i bivaju uslišani i utješeni.

Maja je životom svijetlila, ali odlaskom je zabljesnula. I dobra djela koja je za života tako rado činila, nastavlja i dalje s Neba. I tebi se smiješi i kaže: „Možeš ti to! Uz Božju pomoć!”


Katarina Matijaca – Žena vrsna


Maja Tenšek – poveznice na članke i emisije

Tekstovi o Maji

U zagrljaj Ocu otišla je naša voljena Maja Tenšek – Žena Vrsna

O Maji prijateljica dr. Hana Bokun – Narod.hr

MAJA TENŠEK Primjer žene otvorene daru života | HKM

Majina sestra Ivana za HKM

Emisije o Maji

Intervju s Ljubicom Garić, Majinom mamom

Emisija Aktualno, o Maji najbliži članovi obitelji i prijatelji

Katarina Matijaca o Maji, Radio Marija BiH

Ljubica Garić i Katarina Matijaca o Maji, Radio Marija BiH

In familia Dei – Ljubica, Marin i Ivana Garić

Marin Garić, Majin brat – svjedočanstvo nakon Majine smrti

Emisije u kojima je Maja gostovala

In Familia Dei – Vlatko i Maja Tenšek, Laudato TV

Maja o otvorenosti životu u Argumentima HKR-a

Majini tekstovi

Dječja krunica Duhu Svetom – Žena Vrsna

Proslava krštenja – organizirana na brzinu i uz pomoć s neba – Žena Vrsna

Bračni vikend – nijedan brak nije toliko dobar da ne bi mogao biti još bolji – Žena Vrsna

Kako je došao naš Šimun? – Žena Vrsna

In memoriam: Jose Maria Postigo – Žena Vrsna

Maja Tenšek, autor na Žena Vrsna

Print Friendly, PDF & Email
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) osmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.