U zagrljaj Ocu otišla je naša voljena Maja Tenšek

U zagrljaj Ocu otišla je noćas naša voljena Maja Tenšek

Kako u ljudske riječi smjestiti život svetice? Čini mi se da ni more riječi ne bi bilo dovoljno, a opet sve stane u samo jednu riječ: Božja. Maja je bila uistinu Božja, u svemu što je činila, u svemu što je bila. Zato svi mi koji smo je poznavali možemo bez imalo sumnje reći: Hvala ti, Gospodine, što si nam dao milost da poznajemo sveticu. Za sve vas koji je ne poznajete, pokušat ću ispričati jedan dio njene priče.

Maja je bila radost

Vjerojatno prva stvar koja dolazi u pamet kad pomisiliš na Maju je (o)smijeh. Kad smo dijelile slike s mjesta koje smo posjećivale znala bi nam reći: Daj jednu s pravim osmijehom, da ti se vide zubi. To je Maja. Nema polovičnosti, nema zadrške. U svemu čitavim srcem. To nas je naučila: kad se smiješ, smiji se kako treba, potpuno, da ti se zubi vide. Cijelim srcem.

Maja je bila jedna od osnivačica našeg portala i dugogodišnja urednica. Posebno se brinula za rubrike Dan po dan i Među nama. To je Maja. Uvijek konkretna i životna kao Dan po dan, uvijek sposobna vidjeti Boga u drugima među nama i izvući njihovu posebnu priču. A opet, u svemu samozatajna. Pokazala nam je što je prava poniznost. Nije tiha. Glasna je kao zvonki Majin smijeh, ali nikad ne privlači pozornost na sebe. Ona je držala reflektor, ali nikad nije bila pod njegovim svjetlom. Bila je nepresušan izvor ideja koje bi, kako ona kaže delegirala, i tako prepustila drugima svu slavu. Lukavice moja, koliko si milosti skupljala!

Maja je bila dobrota

Još stojim zadivljena pred njenim srcem. Samo srce po srcu Božjem kao što je bilo njezino ima tu sposobnost vidjeti što treba onome pored nje i brzo pronaći način da to učini. Nema te prepreke. Srce koje ljubi domišljato je i pronalazi stazu i kad puta nema. Takva je bila Maja. Uvijek i u svakoj prilici nalazila je načina da čini dobro. Bila je Kristova jer je po uzoru na Njega prošla ovom zemljom čineći dobro. Nisu je u tome spriječili ni bolest ni nemoć. Za dobra za koja znamo, saznali smo slučajno. Koliko je toga zapravo bilo, saznat ćemo tek kad se susretnemo u Vječnosti, ako Bog da.

Maja je bila učenica i učiteljica

Smiješno zvuči ovaj naslov, ali upravo je savršeno opisuje. Ona je neprestano živjela u školi svoga Učitelja. Imala je nevjerojatnu sposobnost vidjeti dobro u drugima i upijala ga. Učila je brzinom munje. Tako bi jednostavno prihvaćala dobro koje bi upoznala, živjela ga, a onda bi ga radosno i velikodušno širila dalje. I činila je to kao i sve drugo: radosno, blago i ustrajno.

Mislim da nije ni bila svjesna koliki je duhovni autoritet jer je sebe držala malenom, a veličinu vidjela u ljudima oko sebe. Ali bila je autoritet. Za toliko toga sam otvorila srce samo zato što mi je ona o tome pričala. Znam da sam u tome samo jedna od mnogih.

Maja nas uči svetosti

Svime ovim što sam rekla učila nas je svetosti, ali posebno svojim križnim putem i kalvarijom. Dostojna učenica svoga Učitelja i Spasitelja u svemu ga je slijedila do kraja.

Sjećam se trenutaka kad nam je prvi put rekla da ima čudne simptome na prstima. Bila je mirna i puna pouzdanja. Sjećam se otkrivanja dijagnoze. Bila je mirna i puna pouzdanja. Sjećam se rapidnog tijeka. Uvijek radosna, mirna i puna pouzdanja. Do zadnjeg daha.

Supruga i majka petero djece, žena puna života koja mirno i s pouzdanjem prihvaća dijagnozu sa smrtnom presudom ispisanom preko nje može biti samo žena koja je duboko sjedinjena s Kristom. To je Maja. S Isusom je hodala čitav život, s Isusom je hodala križnim putem, s Isusom se uspela na Kalvariju svog života i predala mu se potpuno. To je svetost.

Radost kojom je zračila ostavljala nas je bez teksta, zadivljene… Ali ne samo to. Vukla nas je Kristu. I svaka od nas (a vjerujem da je isto za sve koji su joj bili blizu) je njenom zaslugom barem malo bolja. Posebno u posljednje vrijeme smo primjetile, neovisno jedna o drugoj, da u onim nekim malim teškoćama života samo jedna misao ima snagu usmjeriti nas na bolje. Maja. Što god da se događa, misao na Maju te tjera da budeš bolji od samoga sebe. Da se nadiđeš. Da budeš barem malo vjerniji Kristu.

Moli za nas, ljubljena naša Majo!

Tek smo se ovih dana odvažile podijeliti ono što svaka od nas osjeća: Maja – znači tako izgleda svetost! Moli za nas, ljubljena naša, da jednog dana ponovno se susretnemo u slavi nebeskoj. Primjer si nam dala, sada moli za nas da možemo hodati tvojim stopama. Treba nam puno milosti za to. Moli za nas! Nismo tako jake ni velike kao ti. Pred tobom se osjećamo maleno kao zrna prašine. Zato moli za nas! Vjerujemo da Gospodin koji je tebe podigao na svetost, može i od nas učiniti nove žene. Moli za nas, da kao i ti budemo spremne vjerno koračati za našim Učiteljem i Spasiteljem.


Uredništvo – Žena vrsna
Foto: Privatna arhiva obitelji Tenšek

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!