Princezina ptica – recenzija slikovnice

princezina ptica, slikovnica, recenzija, među nama

Vjerojatno ste dosad susreli pregršt priča u kojima je princeza glavni lik. Pogotovo ako ste mama djevojčice ili ako radite s djecom ili se barem ponekad družite s djecom ili ako ste i sami jednom bili dijete. Možda volite priče s princezama, a možda i ne, ali moram vam nešto reći: Ovo nije tipična priča o princezi. Prije svega, princeza u ovoj priči nije  poput ostalih princeza. Već na prvoj stranici jasno je da se radi o glavnom liku kojeg bi lako mogli zavoljeti i dječaci i djevojčice. Ono što je meni još zanimljivije jest da radnja  nije predvidljiva. Štoviše, nekoliko puta dolazi do preokreta te smo i mi odrasli „uvučeni”  u priču pitajući se što će dalje biti i kako će sve završiti.

Važne poruke koje se provlače kroz čitavu priču

Priča Princezina ptica je poučna priča. Autorica Andrijana Martić, majka troje djece, ističe kako je kroz  priču htjela prenijeti djeci nekoliko poruka. Možda najočitija na prvi pogled jest poruka o važnosti brige i pažnje prema životinjama. Međutim, vrlo je jasna i poruka o tome kako  ljubav koju pružamo drugima donosi radost i nama samima. Sviđa mi  sviđa i što pokazuje odnos neprimjerenog ponašanja i posljedica te je jasno da posljedice ostaju i nije ih lako popraviti. Ipak, ono što je ohrabrujuće jest da je moguće promijeniti ponašanje i popraviti učinjenu štetu. Za to je potrebna svjesnost da je potrebna  promjena, odluka i ustrajnost. Dakako, dobri postupci također imaju svoje posljedice  koje se mogu svesti na jednu riječ – radost.

Veselit će joj se sve dobne skupine

Ilustracije su jednostavne, raznobojne i maštovite. Prema naslovnici ćete moći procijeniti sviđaju li vam se ili ne.

Smatram da je slikovnica prikladna za veći dobni raspon. Mlađoj djeci (3+) odgovara  duljina – sveukupno nije preduga niti je previše teksta na svakoj stranici. Također, mlađi će lako pratiti radnju, a moći će uočiti bar jednu pouku. Starijoj djeci (7+) je korisna zbog  poticanja na razmišljanje i razgovor o dubljim porukama.

Iskoristite priliku da provedete vrijeme sa svojom djecom

Zbog veličine fonta i načina grafičkog oblikovanja, nije prilagođena djeci koja tek uče čitati ili imaju teškoća s čitanjem, no možete to iskoristiti kao priliku da im vi čitate. Nakon čitanja zajedno komentirajte i raspravljajte. To je idealan način za međusobno povezivanje i poučavanje, bilo da ste roditelj ili neka druga bliska osoba.

Slikovnicu je izdao obiteljski obrt Mali anđeli, a preko njihove FaceBook stranice ju je moguće i naručiti:

https://www.facebook.com/pinjatevinkovci

Autorica: Tereza Mihaljević – Žena vrsna
Foto: Mladen Matijaca

Print Friendly, PDF & Email