Izađi iz sigurnosti i poleti!

Izađi iz sigurnosti i poleti, Poziv na svetost, Na Tvom dlanu

Sigurno ste čuli za onu afričku priču o orlu koji nije znao letjeti. Jedan seljak je u šumi pronašao izgubljenog orlića i uzeo ga k sebi da bi ga spasio. Orlić je rastao među kokama na sigurnom i ograđenom prostoru. Jednog dana gledajući velika krila kojima je orlić lepetao kao kokoš, seljak pomisli: „Ovo nije dobro. Orao je stvoren za let, a ne za skakutanje po tlu.“ Odvede ga na visoravan i stade poticati na let, no orao je bio prestravljen. Čeznuo je za sigurnosti ograđenog kokošinjca. Seljak je bio uporan. “Poleti!” Svaki dan nanovo vodio je orla na uzvisinu i šaputao mu ohrabrujuće riječi sve dok, osvojen razmjerima vidika, orao nije raširio krila i uz krik poletio u visinu.

Ako se odvažimo pokušati…

Često se ova priča koristi kao prispodoba za uspjeh i ostvarenje svojih potencijala. Ako se odvažimo pokušati nove stvari, možda otkrijemo da imamo sposobnosti o kojima nismo ni sanjali. Ako se usudimo krenuti dalje, željeti jače, postići ćemo više nego držeći se sigurne zone. Sigurno. Sve to stoji. Međutim, postoji i druga mogućnost. Možda shvatimo da smo manje sposobni nego što smo očekivali. Možda naše sposobnosti nisu izvanredne nego sasvim prosječne. I onda?

Danas je jako popularno govoriti o otkrivanju i ostvarivanju vlastitih potencijala. Pri tome se najčešće govori o fizičkim i mentalnim sposobnostima. Možda i psihološkim. A što je s duhovnim sposobnostima? Koji su moji, tvoji duhovni potencijali?

Ako se samo u ovom životu u Krista ufamo, najbjedniji smo od svih ljudi.

1 Kor 15,19

…sigurno ćemo uspjeti

Najveća sposobnost koju imamo, koju svatko od nas bez iznimke ima, jest sposobnost za svetost. Moći koračati na putu svetosti, moći postati svet najvažniji je potencijal koji nam valja ostvariti. I jedini koji je sigurno ostvariv. Zapravo, samo kada je u pitanju svetost vrijedi toliko ponavljana rečenica: Ako želiš, možeš uspjeti. Jer za konačni rezultat jamči Bog Svemogući.

Tražit ćete me i naći me jer ćete me tražiti svim srcem svojim. I pustit ću da me nađete – riječ je Jahvina.

Jr 29,13-14a

„Ako stvarno želiš, uspjet ćeš.“ Da. Ako stvarno želiš postati sveta, postat ćeš sveta. Ako si spremna sve svoje uložiti na kartu svetosti, uspjet ćeš. Jer Gospodin neće oklijevati poslati svu pomoć koja ti je potrebna. Kakva god da jesi, što god da radiš, kakve god da su okolnosti u kojima živiš – ništa nije prepreka svetosti. Dapače, slabosti, neuspjesi, poteškoće… sve su to samo prečke na ljestvama kojima se valja uspinjati k Nebu.

Poleti, jer za let si, dušo moja, stvorena!

Ne daj se prevariti! Kad je u pitanju neko ovozemaljsko postignuće, toliki će ti reći: „Možeš ti to!“ Hrabrit će te da ne odustaneš. Poticati da daš još malo od sebe. Da se usudiš izaći iz sigurnosti i zakoračiti u nepoznato. Mnoge ćeš žrtve spremno poduzeti kako bi ostvarila prolazne ciljeve. I ako ti se bude činilo u nekim trenucima da letiš, vjeruj mi, samo lepećeš orlovskim krilima po tlu.

Zašto još hodaš, a za let si stvorena? Poleti! Možeš ti to! Možeš postati velika svetica kao ona čiji te životopis oduševio. Tvoja priča nikako neće biti ista, ali može biti jednako dobra.

Daj još malo od sebe! Za svetost se isplati truditi. Za Nebo se isplati trpjeti. Samo za Nebo.

Usudi se izaći iz sigurnosti. Možda te Gospodin već dugo zove da uđeš u brak, da se otvoriš životu ili ostaviš sve i pođeš za Njim. Znam da ne možeš, ne mogu ni ja. Ali On može. On koji tako voli činiti čuda po našoj bijedi. On koji tako voli golotinju naše ljudske slabosti ogrnuti božanskom jakosti.

Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolja? Tjeskoba? Progonstvo? Glad? Golotinja? Pogibao? Mač?

U svemu tome nadmoćno pobjeđujemo po onome koji nas uzljubi.

Rim 35,37-39

Postoji samo jedan potencijal koji bi stvarno bilo šteta ne ostvariti: svetost. Hoćemo li? Osjećaš li kako ti krila miluje povjetarac Njegove ljubavi? Čuješ li zov slobode koju daje Njegovo milosrđe? Što još čekaš? Poleti!


Katarina Matijaca – Žena vrsna
Foto: Sam BarkUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) osmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.