Kako moliti na putu do posla i na radnom mjestu

moliti na putu do posla

Uvijek se radujte! Bez prestanka se molite! U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu. 

1 Sol 5,16-18

Ovaj savjet svetog Pavla (koji čak pomalo zvuči poput zapovijedi) može obeshrabriti običnog čovjeka. Kako u ovom užurbanom svijetu i pretrpanoj svakodnevici bez prestanka moliti?! Jedva uspijemo molitvu ugurati u margine dana, ujutro i navečer. Zbilja može zvučati obeshrabrujuće čak do te mjere da se čovjek niti ne potrudi jer „zna da ne može”.

Ali na kakvu je molitvu sv. Pavao zapravo mislio? Sve što radimo možemo prikazivati Bogu kao žrtvu za razne nakane ili zahvale. Svaki posao možemo (i trebali bismo) započeti molitvom. Primjerice:

Djela naša, molimo Te, Gospodine, milošću svojom preteci i pomoću svojom prati, da svaka naša molitva i rad s Tobom uvijek započnu i započeto da se s Tobom dovrši. Po Kristu Gospodinu našem. Amen. Bože moj, sve na slavu Tvoju.

Ako zazovemo Gospodina, pomoći će nam i blagoslovit će naš rad, a mi ćemo ga pokušati odraditi najbolje što možemo i strpljivo ćemo podnositi muku ili tlaku koju taj posao nosi. Baš taj posao može biti mali križ koji ćemo prigrliti i nositi.

Nije važno radimo li izvan kuće ili u svom vlastitom domu.

Kod kuće je možda lakše moliti jer smo na „svom terenu” i uglavnom možemo uzeti vrijeme za molitvu kada to poželimo. Na poslu, odnosno radnom mjestu to nije tako lako. Pripremile smo za vas nekoliko ideja kako moliti na putu do posla i na radnom mjestu.

Blagoslov pri izlasku iz kuće

Kada izlazimo iz svog doma, možemo se blagosloviti blagoslovljenom vodom (ili svoju djecu kada idu izvan kuće) i zamoliti svog anđela čuvara da nas čuva i da nas upravlja pravim putem. Možemo zazvati svog osobnog sveca zaštitnika i/ili sveca zaštitnika svog radnog mjesta da nam pomognu taj posao odraditi što je bolje moguće i očuvati nas od grešnih prigoda; ogovaranja, mrmljanja, laganja, ljutnje… Sam Isus je rekao:

„Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!”

Mt 5,48

Moliti na putu do posla – u automobilu, javnom prijevozu, na biciklu ili pješice

Na putu do posla možemo moliti krunicu. Ovisno koliko smo udaljeni od radnog mjesta i kako putujemo na posao, možemo moliti Gospinu krunicu, krunicu Božjeg milosrđa, Zlatnu krunicu… Zapravo bilo što što znate napamet.

Nekome će, dok vozi automobil, možda biti zgodno slušati duhovnu glazbu (pokušajte s gregorijanskim koralima, garantiramo oduševljenje!) ili pustiti si s CD-a primjerice litanije Krvi Kristove, Lauretanske litanije… Ako putujete javnim prijevozom ili pješačite do posla, možda će vam biti zgodnije staviti slušalice i slušati duhovne nagovore ili vjeronauk. Primjerice, nagovore don Josipa Radića, don Damira Stojića ili bilo kojeg drugog katoličkog svećenika koji će vam pomoći rasvijetliti neka pitanja vaše vjere.

Moliti na poslu, odnosno radnom mjestu

Molitvu trebate prilagoditi tipu vašeg posla. Strelovite molitve su ovdje vrlo korisne i vrlo učinkovite, naravno, ako ih izgovarate s vjerom. Možete odabrati neki redak iz Svetog Pisma pa njega ponavljati ili pak neku svoju kratku molitvu.

  • Isuse, misli Ti.
  • Slušaj, o, Gospodine, i smiluj se meni; Gospodine, budi mi na pomoć! (Ps 30,11)
  • Sve mogu u Onome koji me jača. (Fil 4,13)
  • S Bogom svojim preskačem zidine. (2 Sam 22,30b)
  • Gospodin mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim? Gospodin je štit života moga:pred kime da strepim? (Ps 27,1)
  • Tebi povjeravam parnicu svoju. (Jr 20,12d) i sl.

Možda na radnom mjestu možete slušati radio pa odabrati neku od katoličkih radio stanica: radio Marija, radio Mir Međugorje, Hrvatski katolički radio…

Ako u podne možete uzeti 5 minuta pauze, možete pozdraviti Gospu i izmoliti Anđeo Gospodnji. U 15 h možete izmoliti krunicu Božjeg milosrđa, a za to će vam trebati manje od 10 minuta.

Od ostalih pomagala za molitvu na radnom mjestu svakako preporučujemo aplikaciju Nova Eva. Tamo ćete pronaći propovijedi, molitve, dnevna misna čitanja, časoslov… Zaista ima puno toga i šteta je to ne iskoristiti.

Sveta misa prije ili poslije posla

Ovisno kada vam radno vrijeme počinje i završava, možda biste mogli (ako to već ne činite) otići na svetu misu prije ili poslije posla. Istražite ima li klanjanje igdje. Onaj tko ima malu djecu zna koliko je dragocjeno otići potpuno sam pred Isusa i koncentrirati se jedino na Njega.

Što god radimo, neka sve bude AMDG: Ad Maiorem Dei Gloriam. Sve na veću slavu Božju!


Suzana Džeko – Žena vrsna
Foto: Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Suzana Džeko

Rođena Slavonka udana za zgodnog i dobrog Dalmatinca. Roditelji (za sada) četvero vesele dječice. Gnijezdo su svili u Hrvatskom zagorju. Voli kreativnost i opušta ju pečenje kolača i ukrašavanje torti. Unatoč svojim svakodnevnim padovima, trudi se biti žena i majka po Božjem naumu. Uz diplomu magistre informatike izabire karijeru mame kod kuće i jednostavno - uživa.