Male stvari s velikom ljubavlju: Pokloni koji uzdižu duh

među nama, intervju, razgovori, male stvari s velikom ljubavi

Josipa Terezija Muslim, 29-ogodišnja supruga i majka, po struci nastavnica matematike odavno gaji posebnu ljubav prema slikanju vjerskog sadržaja. Slikanjem, kako kaže, želi približiti drugima tolika blaga naše Crkve, brižne i dobre majke.

Ispričala nam je kako je započeo njen amaterski vjerski slikarski put: „Odgojena sam u tradicionalnoj katoličkoj obitelji. Pohađala sam klasičnu nadbiskupsku gimnaziju, svirala i pjevala u crkvenom zboru. Neko sam vrijeme bila i voditeljica zbora, svirala orgulje na vjenčanjima. Paralelno sa svim tim započeo je moj amaterski, usudim se reći, vjerski slikarski put… Kroz sva ta iskustva i doticaje s Crkvom te osobnu privrženost vjeri i Crkvi, skupljala sam duhovni materijal za ovo čime se danas radosno bavim.”

Male stvari s velikom ljubavlju započele su malim, suzdržanim koracima

U želji da širi Krista bila je nadahnuta riječima sv. Majke Terezije: „Ne moramo činiti ništa veliko, samo male stvari s velikom ljubavlju” i poticajima bližnjih. Zbog toga je nakon niza godina poklanjanja kreativnih stvari obitelji i prijateljima, uz sestrinu pomoć pokrenula Instagram profil Male stvari s velikom ljubavlju.

Kako su male stvari, tako su i krenule malim, suzdržanim koracima. U meni je tinjala želja da uzvratim Bogu darovima koje mi je dao. Imala sam i ideju kršćanskih poklona koji uzdižu duh, a mogu biti pokloni za sve životne prigode. Htjela sam spojiti ovu želju i ideju kroz rad od kuće kako bih mogla biti predanija kao supruga i majka i čuvati obitelj kao prioritet. Tako smo početkom ove godine suprug i ja otvorili obrt S velikom ljubavlju, pouzdajući se da će dragi Bog pokazati je li to put kojim trebamo ići. I evo, čudesno nas On blagoslivlja na ovome putu, same milosti! Srce mi je preradosno, posao iz snova. Sa svakim novim projektom, idejom, proizvodom, iznova sam dirnuta milošću Božjom… Kad On daje, daje zaista u izobilju.

Duboko vjerujem, i smatram bitnim, da dragi Bog ima plan preko nas i naših proizvoda doći do tko zna kojeg srca, i da uzvraćajući Njegovom pozivu ne samo da mi ubiremo plodove i ispunjamo se u ovom poslu, nego i drugim srcima s kojima imamo doticaj donosimo Njegovo svjetlo… Neka se On posluži nama do kraja.”

U radu s Bogom neizostavni su plodovi na svim poljima života

Otvaranju obrta, priča nam Josipa, prethodila je jedna online suradnja koja je u kratkom roku prešla u pravo prijateljstvo – porođajna edukatorica Andrea se javila Josipi sa svojom idejom molitvenih kartica za trudnice i majke. Željela je da ih Josipa oslika.

„Stvarno je čudesno kolike su nas milosti pratile dok smo se dogovarale i radile na kutijicama, kako smo se povezale, lako razumjele i pratile, a praktički nepoznate jedna drugoj… Sada je čudno kad se ne čujemo dva ili tri dana. Andrea mi je i u privatnom životu pomogla puno svojim savjetima, podrškom i majčinskom brigom… Hvala dragoj Majci koja nas je spojila i poklonila mi još jednu dobru prijateljicu!”

Za vrijeme te suradnje Josipa je odlučila tiskati svoje kutijice s mislima svetaca, koje je do tada ručno oslikavala, kako bi bile cijenom prihvatljivije i svima pristupačnije. Na poleđinu svake kartice dodala je i kratki životopis svetaca. Svjedoči kako je uvjerena da je to bila milost odozgor jer je i sama kroz istraživanje i sastavljanje životopisa svetaca bila oduševljena primjerima koje u Crkvi imamo: „Ljude koji su kao i mi bili grešni, ali su u svom trudu da slijede Boga bili nagrađeni vječnom nagradom koju svi želimo dobiti. To moramo širiti, potaknuti druge, osobito mlade da upoznaju svece i čitaju o njima – ubrat će toliko plodova!”

Molitvene kartice, misli svetaca i predivni akvareli

Male stvari s velikom ljubavlju za sada u ponudi imaju tiskane kutijice s oslikanim karticama (Život i misli svetaca, Pod plaštom sv. Josipa, Blažena – molitvene kartice za trudnice i majke napravljene u suradnji s Andreom), a u pripremi su i oslikane čestitke.

„Imam i jednu ideju za koju molim Gospodina da nam pokaže je li izvedivo pa nas pratite, možda uskoro budemo imali novosti u asortimanu. Svakako, ako tražite vjerski poklon za sakramente ili bilo koju drugu prigodu, Male stvari s velikom ljubavlju su pravo mjesto za vas.”

Josipa ističe da je duboko zahvalna dragom Bogu što je gura u ovome smjeru te što je u svemu zajedno sa suprugom: „Kad god me treba dodatno potaknuti i ohrabriti, moj dragi suprug Ante to radi najbolje. Sve što možemo, u obrtu radimo zajedno, i to me posebno veseli. Bez njegove podrške i suradnje, sigurno bi bilo manje milosti i plodova u mom radu.”

https://www.instagram.com/malestvarisvelikomljubavlju/


Razgovarala: Lea Čorić
Foto: Josipa Terezija Muslim

Print Friendly, PDF & Email
Lea Čorić

Supruga brižnog i perspektivnog mladog Dalmatinca, majka jednog veselog dječaka. Psihologinja i licencirana FEMM edukatorica. Zaljubljenica u produktivnost i rast - u vrsnosti, darovanim talentima i svetosti po uzoru na Gospu, a po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.