Život profesorice kemije kao primjer postizanja svetosti kroz vršenje svakodnevnih dužnosti

profesorice

Španjolka Guadalupe Ortiz de Landázuri, za života članica Opusa Dei, a koja će u skoro vrijeme biti proglašena blaženom, najbolji je primjer kako se svetost može pronaći među knjigama o kemiji i učionici.

Život posvećen Bogu i bližnjima

Fr. José Carlos Martinez de la Hoz, španjolski svećenik zadužen za kanonizaciju članova Opusa Dei, istaknuo je kako se život Guadalupe može sažeti u jednostavnu poruku: „Svetost se nalazi u običnim stvarima. ” „Postala je svetom podučavajući studenate kemiji, djelujući kao dobra profesorica, što nam svima daje jasnu poruku – da isto možemo postići u našem svakodnevnom životu” – nastavio je Fr. José Carlos Martinez de la Hoz. „Guadalupe je živjela posvećena svojim studentima kemije, njihovim dušama, te osobito svojoj majci koja je preminula samo pola sata nakon nje. Živjela je posvećena Bogu i svima ostalima unatoč teškoj srčanoj bolesti koja ju je značajno usporavala pri kraju života.”

Čudo po njezinu zagovoru

U lipnju ove godine Papa Franjo je Kongregaciji za kauze svetaca poslao uredbu kojom se odobrava čudo po Guadalupinom zagovoru. Čudo se odnosilo na slučaj muškarca u 77. godini koji je bolovao od zloćudnog tumora kože u blizini oka. Nakon što se tijekom 2002. godine molio Guadalupe, tumor je odmah i neobjašnjivo nestao. Martinez de la Hoz je dodao da su, pored ovog priznatog čuda, „ljudi koji su počeli gubiti nadu primili brojne milosti, a upravo im je Guadalupe vratila mir zahvaljujući strpljenju kojeg je za života imala”.

Božji poziv tijekom mise

Guadalupe je rođena 1916. god. u Madridu. Studirala je kemiju te bila jedna od samo pet žena koje su diplomirale u njezinoj klasi. Sv. Josemaría Escrivu, utemeljitelja Opusa Dei, upoznala je početkom 1944. godine. Prema Martinez de la Hozu „jedne nedjelje 1944. god., dok je bila na misi u crkvi Bezgrešnog začeća u ulici Goya u Madridu, čula je Božji glas koji joj je poručio da, iako ima dečka, On priprema nešto drugo za nju. Otišla je s mise pod snažnim dojmom i spoznajom da je ovo bio Božji poziv. Dok je, po završetku mise, čekala tramvaj, srela je obiteljskog prijatelja Jesús Hernando de Pablosa i upitala ga poznaje li nekog svećenika s kojim bi mogla razgovarati. Dao joj je kontakt Sv. Josemaríje, a ona je počela dolaziti k njemu na savjetovanje i duhovno usmjeravanje “, rekao je svećenik.

Numerarija pri Opus Dei i doktorica kemije

Sveti Josemaría Escrivá ju je naučio da Isusa možemo pronaći u profesionalnom radu i svakodnevnom životu. „Imala sam jasan osjećaj da mi Bog govori preko tog svećenika”, izjavila je kasnije Guadalupe. Martinez de la Hoz ističe da „kada je Guadalupe otkrila svoj životni poziv u 23 godini, imala je dečka, bila je profesorica kemije i živjela je s majkom. Od toga trenutka bila je uvijek dobro raspoložena zbog dubokog uvjerenja da čini ono što Bog od nje želi.” Dana 19. ožujka 1944. Guadalupe se pridružila Opusu Dei kao numerarija, obvezujući se na celibat i potpunu dostupnost za rad prelature. Numerariji obično žive u centrima Opusa Dei. Međutim, ona nije otišla tamo živjeti, nego se smjestila u obližnji stan s majkom kojoj je bila potrebna zbog njezine duboke životne dobi.

Tijekom svojih prvih godina kao članica Opusa Dei, Guadalupe je prvenstveno radila na kršćanskoj formaciji mladih u Madridu i Bilbau. Kasnije je poslana u Meksiko kako bi započela apostolsko djelo Opusa Dei. Godine 1956. nastanila se u Rimu, gdje je radila sa Sv. Josemarijom u upravi Opusa Dei. Nakon dvije godine, zbog zdravstvenih problema, preselila se u Španjolsku, gdje je ponovno počela učiti i znanstveno istraživati te je na koncu doktorirala kemiju.

Strpljenje – put do svetosti

Martinez de la Hoz je rekao da ono po čemu se Guadalupe posebno isticala bio je „njezin osmjeh, dobar smisao za humor… Bila je žena koja se nije zadržavala na negativnostima i koja se potpuno pouzdavala u Boga.” Svećenik je naglasio da je ono što je zapravo dovelo Guadalupe do svetosti bilo njezino strpljenje u radu kao profesorice kemije.

Uz posao profesorice istodobno je nastavila raditi u kršćanskoj formaciji u Opusu Dei. U svemu što je radila odražavala se snažna želja da ljubi Boga kroz svoj posao, prijateljstva i sa dubokom radošću koja je isijavala mir i spokoj, rekao je.

Guadalupe je umrla 1975. godine od srčane bolesti u Pamploni u Španjolskoj na blagdan Majke Božje od Karmela. Bilo joj je 59 godina te je u doba svoje smrti već bila na glasu svetosti. Ubrzo su počela pristizati izvješća o uslišanim molitvama po njezinu zagovoru. Postupak njenog proglašenja blaženom započeo je u Madridskoj nadbiskupiji 2001. godine, a u Rim je poslan 2006. godine.


CNA Daily News – The Catholic World Report
Prevela: Ljubica Perinić Staničić
Foto: Wikipedia.org

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.