Ova dva vikenda obogatit će vaše zaručništvo i donijeti milosti za brak

Ova dva vikenda obogatit će vaše zaručništvo i donijeti milosti za vaš brak/Zaručnički/Ljubav/Priprema za brak

Kada smo se zaručili, prvo što smo napravili nakon javljanja roditeljima, bila je prijava na zaručnički vikend u organizaciji Hrvatske zajednice bračnih susreta. Prije zaruka slušali smo oduševljena iskustva mnogih prijatelja i znali smo da to želimo i za sebe. Jedan vikend, nas dvoje, odvojeni od svakodnevice i potpuno usmjereni jedno na drugo, na naš odnos i na Boga koji nam je u središtu. Možemo li išta više poželjeti?

Zaručnički vikend u organizaciji HZBS

Uspješno smo se prijavili i s nestrpljenjem iščekivali svoj vikend. Kada se približilo vrijeme, zbog sile prilika nije bilo moguće da zaručnik dobije slobodan dan, a bio mu je potreban jer se vikend na koji smo se prijavili održavao na drugom kraju Hrvatske i ako putujemo nakon posla, ne bismo stigli na program koji je predviđen za petak. Odlučili smo odgoditi zaručnički vikend, do vjenčanja je ionako bilo još osam mjeseci.

Približio se i tjedan našeg novog termina, pet mjeseci prije vjenčanja. Sve je bilo u redu do srijede. Počela sam kašljati, jedva sam pričala, glava me boljela, dišni putevi bili su začepljeni. Svi simptomi prehlade. Nije bila riječ ni o čemu drugome, ali nismo bili sigurni koliko je razborito putovati jer će mi dodatan napor vjerojatno otežati i produljiti oporavak. Molili smo i odlučili ići. Poduzela sam sve mjere brzog izlječenja iskusnih majki velikih obitelji. Osjećala sam se malo bolje, ali i dalje iscrpljeno.

Zašto sve ovo pišem? Zaručnički vikend donosi toliko milosti za vaš odnos da vas ne treba iznenaditi ako se puno toga posloži tako da vam oteža ili gotovo onemogući odlazak. Ustrajte.

Vikend u miru samostana tjedan ili dva prije vjenčanja

Osim zaručničkog vikenda, mi smo imali želju neposredno pred vjenčanje povući se svatko sâm u zidine samostana. U smiraj i tišinu u kojoj je najlakše osluškivati Boga u sebi. Organizacija proslave vjenčanja zahtijeva puno sastanaka, poziva, pretraživanja, naručivanja… puno detalja. Mladenke uglavnom u tome uživaju. Ipak, sve to iziskuje vrijeme i stvara određenu dozu stresa, iako je ujedno i lijepo. Lako je u moru detalja dopustiti da priprava za sakrament, koja je do tada, barem kod nas, bila u prvom planu, padne u neki drugi plan.

Nismo tražili organizirane duhovne obnove, rezervirali smo svatko svoj termin u samostanima putem stranice Monastays. Nosili smo sa sobom Sveto pismo, čitanja koja smo odabrali za dan vjenčanja i bilježnice sa zaručničkog vikenda. Možete zamoliti i svećenika da vam preporuči ili pripremi materijal za razmatranje. A možete se samo prepustiti Duhu Svetom i dati Bogu prostora i vremena da djeluje. Mi smo učinili tako i nismo požalili. Ovi su vikendi obnovili naš duh, učvrstili nas u miru i radosti. Pomogli su nam da posljednje dane pred vjenčanje provedemo opušteni i u bliskom zajedništvu s Gospodinom.

Za one koji žele više

Kao što u školskim udžbenicima uvijek postoji na kraju lekcije odlomak za one koji žele znati više, i mi vam nudimo još jedan vikend koji će zasigurno upotpuniti vaše zaručništvo – to je vikend seminar teologije tijela za parove i zaručnike koji u Zagrebu održava don Damir Stojić sa svojim suradnicima. Više detalja o ovome i drugim seminarima teologije tijela, koje također preporučujemo, saznajte na službenoj stranici www.teologijatijela.com.

Neka vam je blagoslovljeno ovo vrijeme priprave!


Lea Potočar – Žena vrsna
Foto: Alekon pictures – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Lea Čorić

Supruga brižnog i perspektivnog mladog Dalmatinca, majka jednog veselog dječaka. Psihologinja i licencirana FEMM edukatorica. Zaljubljenica u produktivnost i rast - u vrsnosti, darovanim talentima i svetosti po uzoru na Gospu, a po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.