Iskustvo pripreme za brak: Još sam se više zaljubila u svog zaručnika

Pripreme

U braku smo pozvani sve što imamo staviti u službu usrećivanja drugog. Brak je poziv od Boga da ljubimo do smrti, do smrti na križu. Ulazak u brak ozbiljan je i odvažan potez. Uključuje bezuvjetno predanje i nevjerojatnu životnu pustolovinu u dvoje, pustolovinu koja vas vodi do svetosti. Pročitajte zašto je važno o braku razgovarati i kvalitetno se za njega pripremati tijekom zaručništva te kako su upravo te pripreme učinile da srce naše čitateljice još tješnje prione uz srce njena odabranika.

Sa zaručnikom sam sudjelovala na susretu pripreme za brak

Moj zaručnik i ja ovaj smo vikend proveli u Taboru na zaručničkom susretu. Budući da smo nedavno odlučili svadbu imati znatno ranije, većina vremena prolazila je u dogovaranju svih bitnih i manje bitnih stvari vezanih za sam dan vjenčanja. U svoje planiranje, kao katolici koji razumiju istinsko značenje sakramenta ženidbe, uključili smo dakako i duhovnu pripremu. Zajedno idemo na sv. Misu što češće možemo, idemo na tjedno klanjanje, molimo krunicu zajedno i utječemo se zagovoru svetaca. Sve su to predivni načini pripreme za brak.

Iako već dugo hodamo, zaljubljenost nikada nije prestala. Trudili smo se uvijek izdvajati vrijeme za duge, nježne razgovore, iznošenje osjećaja. Ipak, taj smo aspekt u posljednje vrijeme zanemarili zbog pritiska pripreme za vjenčanje, kao i svakodnevnih obaveza.

Prvi put smo slušali iskrene govore o problemima koje nosi svakodnevica braka

Ovaj zaručnički susret, donio nam je predivna iskustva dva bračna para koja su otvoreno svjedočila o svojim dugogodišnjim brakovima. Bio nam je to prvi put da slušamo nekoga tko toliko iskreno priča o svom odnosu, o vlastitim manama i kako se nose s njima, o problemima koje svakodnevica donosi.

Cilj susreta bio je, nakon odslušanog kratkog izlaganja predavača, iskreno za sebe razmisliti i odgovoriti na neka pitanja pa potom podijeliti razmišljanja sa zaručnikom/zaručnicom kako bismo bili sigurni da smo prije vjenčanja razgovarali o nekim važnim temama.

Umjesto kronološkog opisa događanja, voljela bih podijeliti s vama misli koje sam pribilježila u dnevnik, a za koje se nadam da će vas potaknuti na razmišljanje:

Povjerenje prema svome mužu nije i ne smije biti osjećaj

To bi značilo da povjerenja imamo samo u određeno vrijeme. Naprotiv – povjerenje u braku je odluka koja znači da svoje osjećaje baš uvijek možemo podijeliti sa svojim suprugom.

Nitko nema tako velik utjecaj na tvog bračnog druga kao ti

Ako se odlučiš na potpuno otvoren odnos, možeš pomoći drugoj osobi da postane najbolja što može biti. S obzirom na to da je nemoguće da na osobu ne utječe, barem malo, njena obitelj, njihovi običaji, tradicije – važno je zavoljeti njegovu obitelj i prihvatiti ih sa svim njegovim različitostima, kako bi mogli te iste različitosti prihvatiti i onda kada ih primijetimo na svom mužu.

Potrebno je uskladiti načine provođenja slobodnog vremena

Vrlo je važno prije braka iskreno razgovarati o tome kako tko provodi slobodno vrijeme i je li potrebno nakon vjenčanja učiniti određene promjene kako bi par imao dovoljno vremena jedno za drugo. Jedna od izlagačica kaže: „u vrijeme zaruka, znala sam da me on voli pa sam pretpostavljala da će mu u braku biti važno isto ono što je meni važno.“ Međutim, stvarnost se pokazala drugačijom. Na samom početku braka bilo im je teško uskladiti se. Radi toga, pozvali su nas da u osobnom razmišljanju i razgovoru s partnerom iskreno odgovorimo na pitanja trebamo li nakon vjenčanja učiniti promjene te očekujemo li od našeg budućeg/buduće da učini nekakve promjene kako bismo se uskladili.

Božja zapovijed glasi „Poštuj oca i majku…“, a ne „Slušaj…“

Važno je u braku uvijek dati prednost suprugu nad roditeljima. Kad razmišljamo o odgoju djece, treba ih pustiti da razvijaju talente koje im je Gospodin dao, a ne tražiti da ostvare ono što mi od njih želimo.

O spolnosti…

Ako muž i žena ne ulaze u spolni odnos sa svim svojim srcem i dušom, tijelo osjeća ugodu, ali srce ostaje prazno.

Prisustvo Krista u braku

Kao što ne možemo izbaciti Krista iz već posvećene hostije, tako ne možemo ni izbaciti Krista iz braka. Ne možemo razriješiti crkveno sklopljeni brak.

Biti svjedoci

Osim sa svojom obitelji, pozvani smo dijeliti ljubav i svjedočanstvo s cijelom crkvenom zajednicom. Ljubav nije stavljena u naša srca da tu ostane, nego da se dijeli s drugima.

O planovima

Kada u životu nešto planiramo, treba se ugledati na Blaženu Djevicu Mariju. Ona je napustila svoje dobre planove kako bi slijedila Božje – još bolje planove.

Dok još bijasmo grešnici..

„Ako bih mogao reći da za nečim žalim u životu, to su trenutci kada je naš brak bio mrtav i hladan – za vrijeme svađe.“

Na kraju ovog predivnog vikenda, u kojem je moja ljubav prema zaručniku još više porasla, na srcu mi je najviše ostala misao kako ljubav mora biti iznad svake svađe, iznad svakog ponosa, osjećaja manje ili veće vrijednosti, osjećaja da si u pravu i da se ON mora ispričati, napraviti prvi korak… U bračnoj ljubavi najvažnije je nasljedovati Krista, a „dok još bijasmo grešnici, Krist za nas umrije.“


Ana Tolj – Žena vrsna
Foto: TeiTo

Print Friendly, PDF & Email
Ana Odak

Ana je mlada supruga i majka koja će vam uvijek rado udijeliti osmijeh, podršku i savjet. Ova magistra farmacije u malome prstu ima lijekove za svakojake tegobe. Što ne ublaži lijekovima, blaži ustrajnom i Bogu ugodnom molitvom na radost svih oko sebe.