Možemo li zahvaljivati i u patnji?

Možemo li zahvaljivati i u patnji?/Snijeg/Ljubav/Psihologija i osobni razvoj

Zahvaljivati u patnji čini se toliko nevjerojatnom idejom da bi je malo tko mogao ozbiljno shvatiti, no upravo je to ono što Bog traži od nas.

Kako je uopće moguće zahvaljivati usred boli?

Apostol Pavao, kojem patnja i teškoće nipošto nisu bile strane, ovako je savjetovao svog mladog učenika Timoteja:

Radujte se uvijek! Bez prestanka molite! U svakoj prilici zahvaljujte jer je to za vas volja Božja u Kristu Isusu! (1. Sol 5, 16-18)

Pavao je znao koliku duhovnu korist donosi zahvaljivanje u patnji. Ono ti odmiče fokus s tebe samoga i usmjerava ga na Boga.

Ali kako je uopće moguće zahvaljivati usred naših boli?

Pavao je itekako bio svjestan onoga što može učiniti i onoga što pak nije u njegovim mogućnostima. Dobro je znao da misionarski posao koji čini daleko nadilazi njegove vlastite ljudske sposobnosti. Stoga se potpuno oslanjao na snagu Duha Svetoga u sebi.

Ista stvar je s nama.

Tek kad se prestanemo boriti i svoju stvar predamo Bogu, dozvoljavamo Duhu Svetom da djeluje u nama i preko nas. Tek kad postanemo kanal kojim potekne snaga Duha Svetoga, Bog nam pomaže činiti nama nemoguće stvari. Jedna od njih je i zahvaljivanje u patnji.

Nisu tvoje okolnosti iznad svega

Ljudski gledano, u tom trenutku vjerojatno ne vidiš ništa na čemu bi mogao biti zahvalan. Okolnosti su grozne i ti se očajnički moliš da se promijene.

Bog te čuje. No ti tada zapravo stavljaš fokus na težinu svojih problema umjesto na veličinu Boga koji je svemoguć. On može dozvoliti da se tvoje teškoće nastave, ali znaj ovo: Nisu tvoje okolnosti iznad svega. Bog je iznad svega i sve drži pod kontrolom.

Ovo ne govorim teoretski već iz vlastitih bolnih situacija iz prošlosti. Kad sam osamnaest mjeseci bila nezaposlena, nije mi se činilo da Bog drži moje okolnosti pod kontrolom. Kad su se meni važni odnosi raspali, nisam razumjela zašto se to događa. Kad mi je 2005. preminula majka, bila sam potpuno izgubljena.

No kad se predaš Gospodinu, On će te provesti kroz teške trenutke u kojima se nalaziš. Jedan od Božjih ciljeva za tebe jest da te učini potpuno ovisnim o Njemu. Što više ovisiš o Njemu i osjećaš Njegovu potporu, više ćeš željeti zahvaljivati.

Sotona duboko mrzi kad se vjernici predaju Gospodinu. On nas potiče da se pouzdamo u svoje emocije umjesto u Boga. Želi da svoju vjeru položimo u svoje strahove, brigu, depresiju i sumnju.

Isus Krist se susreo s ovom napasti kod svojih učenika puno puta. Govorio im je da se ne boje već da vjeruju. Negativne emocije su tako snažne da iskrivljuju našu sposobnost prosuđivanja. Tada zaboravimo da je Bog pouzdan, a ne naši osjećaji.

Sveto pismo skreće fokus s tvojih emocija na Gospodina

Zato je mudro okrenuti se Svetom pismu kad prolazimo kroz razdoblje patnje. Možda nećeš imati volje za to. To će možda biti zadnja stvar koju želiš učiniti! Ali to je i zadnja stvar koju Sotona želi da učiniš te stoga i važan razlog zašto to trebaš učiniti. Sveto pismo skreće fokus s tvojih emocija na Gospodina.

Božja Riječ ima moć da odbije sotonske napade i podsjeti te na Božju ljubav. Kad je Sotona kušao Isusa u pustinji, Isus ga je otjerao citirajući Sveto pismo. Naši nas osjećaji mogu varati. Sveto Pismo nam nikad ne laže.

Kad prolaziš kroz teškoće, Sotona želi da za to optužiš Gospodina. Usred Jobovih najgorih kušnji njegova žena mu govori: „Prokuni Boga i umri!“ (Job, 2, 9) Kasnije je Job pokazao zadivljujuću vjeru kad je rekao: „On me ubit može: nade druge nemam već da pred njim svoje držanje opravdam.“ (Job, 13, 15)

Tvoja je nada u Gospodinu u ovom životu kao i u sljedećem. Nikad to ne zaboravi.

Činiti što ne želimo

Zahvaljivati u patnji jedna je od onih stvari koje ne želimo činiti poput odricanja od hrane ili odlaska kod zubara. Ali je nemjerljivo važnija jer te stavlja u središte Božje volje za tebe. Biti poslušan Gospodinu nije uvijek lako, ali se uvijek debelo isplati.

Rijetko kad se zbližavamo s Gospodinom kad nam sve u životu dobro ide. Bol nas može tako približiti Njemu da nam se čini da Ga možemo dotaknuti. Ne trebaš zahvaljivati za svoje bolne okolnosti, ali možeš za Božju vjernu prisutnost. Kad tome pristupiš na ovaj način uvidjet ćeš da zahvaljivati Gospodinu u patnji ima savršenog smisla.


The praying woman – Žena vrsna
Prevela: KV
Foto: Torsten DederichsUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!