Kontracepcija je davala brojna obećanja… koja nije ispunila

Kontracepcija je davala brojna obećanja... koja nije ispunila/Pilula/Ljubav/Otvorenost životu

Kontracepcija svoj početak zahvaljuje razvoju pripravka koji je u široj populaciji nosio jednostavan naziv – pilula. To je također bio početak velikog zaokreta u ljudskom poimanju svrhe seksualnih odnosa. Dotadašnje poimanje seksualnih odnosa svodilo se na prokreaciju i međusobno povezivanje partnera. Jasno je da nije svaki odnos doveo do začeća, no parovi su imali na umu da takva mogućnost uvijek postoji.

Pilula koja ispunjava najluđe snove

Prvotno je kontracepciji pridavana gotovo spasiteljska uloga. U bestselleru Helen Gurley Brown Sex and a single girl iz 1962. g., promiskuitetni odnosi (uključujući i one s oženjenim muškarcima) i karijera davali su smisao životu jedne slobodne djevojke. A seks lišen straha od začetka novih gladnih usta udane je žene mogao učiniti sretnima i bezbrižnima. Tako ste tada o temi mogli čitati u časopisu Cosmopolitan. Prema ovom narativu Pilula je mogla ispuniti najluđe snove kako slobodnih djevojaka tako i udanih žena. Nažalost, Pilula nije uspjela ispuniti svoja blistava obećanja.

Svakako je točno da značajno veći broj današnjih žena stječe visoko obrazovanje nego što je to nekada bilo. Prema američkim podacima 33% žena završava fakultet naspram 7% žena 60-ih godina prošlog stoljeća, a 60% svih diplomanata su žene. Međutim, također je istina da su žene, u vrijeme pojave kontracepcije, redovito gubile zaposlenja ukoliko su ostale trudne. Do ukidanja diskrimincije na osnovi trudnoće nije došlo poradi kontracepije već zbog promjene zakonskih akata. U Hrvatskoj je ovakva diskriminacija, nažalost, još uvijek prisutna zbog nedovoljne zakonske zaštićenosti zaposlenih trudnica.

Zapravo, kontracepcija ide ruku pod ruku s mizoginom idejom da žena mora biti poput muškarca (nesposobna da donese život na svijet) kako bi se profesionalno ostvarila.

Kontracepcija, ekonomski standard i razvod braka

U 60-im godinama od strane pro-abortivne mašinerije postojale su tvrdnje da će kontracepcija ženama ujedno pružiti i bolji ekonomski standard. No, službeni podaci pokazuju da više djece (a ne manje) živi sa samohranim majkama nego što je to bilo u prijašnjim desetljećima koji su prethodili kontracepciji. A i te samohrane majke, od kojih 27% živi u siromaštvu, imaju daleko veću šansu da žive u siromaštvu nego značajno manji broj samohranih očeva. Ekonomist Timothy Reichert čak nalazi da je kontracepcijska revolucija uzrokovala masovnu redistribuciju ekonomskih sredstava i moći od žena i djece u smjeru muškaraca omogućivši pojavu fenomena kojeg ekonomisti zovu “dilemom zatvorenika”. Prema ovome svaka žena je primorana donositi racionalne odluke koje u konačnici nju, i sve žene, stavlja u lošiji položaj.

Neke od daljnjih tvrdnji promicatelja kontracepcije su da kontracepcija doprinosi obiteljskoj stabilnosti. Međutim, dobro je poznato da je stopa razvoda naglo rasla od 60-ih godina do danas. U dokumentracu Unprotected iz 2018. g. jasno je navedena logična povezanost između kontrcepcije i razvoda. Naime, kontracepcija uklanja ono što je ljudima oduvijek bila kočnica za počinjenje preljuba na način da drastično smanjuje rizik od neplanirane trudnoće. A nevjera je čimbenik broj jedan na listi razloga za razvod.

Utjecaj kontracepcije na psiho-fizičko zdravlje žena

Nadalje, kontracepciji se pridavala i moć utjecanja na kvalitetnije mentalno zdravlje i osjećaj sreće. To se opet pokazalo kontradiktornim s velikom studijom iz 2008. g. Njeni rezultati pokazuju da se osjećaj sreće smanjio kako apsolutno tako i relativno kod žena prema muškarcima, a u usporedbi sa ženama 70-ih godina prošlog stoljeća. Rezultati studije imaju smisla uzevši u obzir da se u gore spomenutom dokumentarcu ističe kako se mlade djevojke suočavaju s pritiscima da svoje razgolićene fotografije šalju vršnjacima. Na fakultetima su stope seksualnih napada na mlade žene doslovno podivljale. Trend ponižavajućeg ponašanja spram žena nastavlja rasti na radnim mjestima i šire.

Kako se navodi u Unprotected, pad u osjećaju sreće poradi nedostatka poštovanja prema ženama predvidio je Papa Pavao VI. u svojoj enciklici Humanae Vitae iz 1968. g. Ovaj dokument dodatno je učvrstio tradicijsku prohibiciju kontracepcije u Katoličkoj Crkvi. Upravo je Pavao VI. naznačio da bi “široka uporaba kontracepcije mogla uzrokovati to da muškarac izgubi poštovanje prema ženi te više ne mari za njezinu fizičku i psihološku stabilnost”. To bi moglo dovesti do te mjere “da je on doživljava kao puki instrument svoga sebičnog užitka, a ne više kao poštovanu i voljenu družicu.”

Pretkazanje Pavla VI.

Dapače, papa Pavao VI. također je predvidio povećanje problema preljuba i moralnu dekadenciju (gore spomenute) kao i napore Vlada diljem svijeta u korištenju mjera prisile za kontrolu populacije i siromaštva. Što se tiče ovog posljednjeg podsjetit ćemo samo na par primjera iz novije povijesti. To su kineska regresivna “politika jednog djeteta” i britanski “Two-child limit” na primanje socijalne pomoći za siromašne parove.

Premda su promicatelji kontracepcije tvrdili drugačije, ista ima neke nedvojbene negativne utjecaje na ženino zdravlje. Kontracepciju se povezuje s krvnim ugrušcima čak i kod mladih žena. Neki od njih su fatalni. Povezuje se s depresijom (osobito među mlađim ženama), rakom dojke, srčanim i moždanim udarima, rakom grlića maternice te spolno prenosivim bolestima.

Plodnost kao vrednota, a ne prepreka

Iz svega ovoga vidljivo je da se kontracepcija pokazala dalekom od “obećane zemlje” kakvom se prikazivala. S druge strane, moderne metode prirodnog planiranja obitelji utemeljene na znanstvenim činjenicama omogućuju ženama da razumiju svoje tijelo, planiraju veličinu obitelji te prate svoje reproduktivno zdravlje. Prirodno planiranje obitelji tako ostaje u zajedništvu s bračnim odnosom umjesto da odvaja začetak novog života od partnerskog povezivanja. Parovi na taj način koriste plodni period za sjedinjenje ukoliko žele postići trudnoću ili apstiniraju tijekom tog vremena ako je žele izbjeći te nalaze druge načine povezivanja.

Aplikacije kao što je FEMM pomažu ženama da tehnologiju koriste za razumijevanje vlastitog tijela i postizanje svojih reproduktivnih ciljeva na način koji poštuje njihovu plodnost umjesto da je tretira kao prepreku. Ako želite naučiti prirodno planirati obitelj možete se obratiti FEMM podučavateljicama, Fertility Care podučavateljima ili Centru za prirodno planiranje obitelji. U dokumentarnom filmu koji ovdje više puta spominjemo također se navodi zanimljiv podatak. Naime, istraživanje provedeno među parovima koji koriste prirodno planiranje obitelji pokazuje da je ovdje stopa razvoda manja od 5%. Poštivanje ženinog tijela umjesto postupanja s njenom plodnošću kao s neprijateljem donosi dobrobiti koje kontracepcija nikad ne bi mogla postići.


Live Action
Prevela i uredila: KV
Foto: Ron LachPexels

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!