Pet aktivnosti u vrtu za djecu vrtićke dobi

Aktivnosti u vrtu za djecu, igra na otvorenom, učenje kroz igru

Mlađa djeca raduju se sitnicama koje odrasli često ne primjećuju. A budimo iskreni, prirodni talent djece za samostalno istraživanje umornim roditeljima ponekad više predstavlja problem nego užitak. U prošlosti su, pak, ljudi to smatrali znanošću. Pa hajdemo ovoga proljeća u djeci potaknuti tu prirodnu znatiželju! Ja želim početi primjećivati te sitnice i posvetiti vrijeme istraživanju sa svojom djecom – a imam osjećaj da isto želite i vi primijeniti u svojoj obitelji.

Obilježite dolazak proljeća s djecom vrtićke dobi uz pet aktivnosti u vrtu koje vam donosimo u nastavku.

Prednosti koje aktivnosti u vrtu pružaju djeci vrtićke dobi

Vrt je odlično mjesto za poticanje djece na istraživanje i provođenje vremena na otvorenom. Cilj predškolskog odgoja na otvorenom, odnosno u vrtu, jest razvijati prirodnu znatiželju djece te im tako usaditi ljubav prema učenju koja će ih pratiti do kraja života i proširiti se na različita znanstvena područja. To znači da će moderne mame morati neznatno promijeniti svoja očekivanja.

Očekivanja od učenja u vrtu s djecom

Kao odgojiteljica, svojim stavom i pristupom određujete u kojem će smjeru ići cjelokupno iskustvo učenja. Biti mama nije nimalo lak posao, no moramo se oboružati pozitivnim stavom za vrijeme cjelokupnog procesa učenja!

Naravno, u nekim se slučajevima zadatak jednostavno mora dovršiti do kraja, neovisno o tome je li dijete zainteresirano ili ne. Međutim, ove su aktivnosti namijenjene za odgoj kroz igru, omogućujući time i djetetu, i roditelju da se opuste i zajedno istražuju.

Ako prestanete očekivati da se zadatak mora pošto-poto obaviti i dopustite djetetu da slobodno istražuje, time mu omogućujete da stvara s vama. Kada razvijanje znatiželje stavite u središte aktivnosti, možete pažljivo promatrati sklonosti i prirodne talente svojega djeteta.

U nekima od tih aktivnosti djetetova osobnost i talenti mogu prirodno izaći na vidjelo, dok druge aktivnosti mogu biti izazovne ili čak dovesti do frustracije. Samo polako. Budite strpljivi i sa sobom, i sa svojim djetetom! Pred vama je avantura u koju ćete se zajedno upustiti i iz koje ćete zajedno učiti. Napredak može biti težak, ali uloženo vrijeme i trud sigurno će vam se isplatiti.

Zavirimo u svijet djetetove prirodne znatiželje s pomoću ovih pet lako dostupnih aktivnosti u vrtu koje možete isprobati ovog tjedna:

1. Sijanje sjemena s djecom vrtićke dobi

Kada biljka krene klijati iz posijanog sjemena koje je do tada bilo u stanju mirovanja, to je u dječjim očima ravno čudu prirode! Mlađa djeca (a često i njihovi roditelji!) osjećaju ogroman ponos i divljenje dok svjedoče kako se sjeme pretvara u sretnu biljku.

Premda vam, ako potaknete svoje dijete vrtićke dobi da vam pomogne sijati sjeme u povrtnjaku s jednogodišnjim biljkama, to može biti predivno iskustvo, naš je cilj u ovoj aktivnosti samo upoznati dijete s čudesnim životnim ciklusom biljaka.

Nabavite malu teglu ili plastičnu posudu za biljke, mješavinu za sadnju i sjeme iz lokalnog vrtnog centra. Ako zaista želite potaknuti svoje dijete da aktivno sudjeluje u kupnji, dopustite mu da za ovaj eksperiment samostalno odabere paketić sjemena po vlastitoj želji! Budući da je vaš prioritet razvijati djetetovu znatiželju, a ne uzgajati održive sadnice za vrt, nemate što izgubiti čak i ako dijete odluči kupiti paketić, recimo, suncokretovog sjemena koje može narasti i do tri metra u visinu!

Dok s djetetom čekate da sjeme proklija, možete potražiti i materijale o životnom ciklusu biljaka kako biste podučili dijete o sezonskom ciklusu rasta te pobudili iščekivanje za trenutak kada će vaše vlastito sjeme proklijati iz zemlje!

2. Potraga za riječima u prirodi ili vrtu za djecu

Mi jako volimo jednostavne potrage za riječima kojima učimo djecu da usavrše prepoznavanje slova. Čim dijete dobro nauči abecedu, možete ispremještati slova (kao u osmosmjerki) kako biste mu postavili izazov za pamćenje slova i potaknuli njegov mladi mozak na kritičko razmišljanje. Ta je aktivnost osobito korisna za djecu kojoj prirodno leže jezici.

Mi volimo kombinirati potrage za riječima s aktivnostima u vrtu i biljkama koje će naša djeca susretati u vlastitom vrtu, ili pak dok šetamo prirodom, čime se stvara još jedna mentalna poveznica sa svijetom prirode.

Iako za sada naš konačni cilj nije usavršavanje pravopisa, aktivnost pomaže djeci razvijati osnove za razumijevanje temeljnih načela koja će im kasnije koristiti za unapređenje pismenosti. A djeca se ujedno i pobliže upoznavaju sa svijetom prirode!

S djecom predškolske dobi možete vježbati i fonološku svjesnost koristeći pojmove iz vrta, tj. vašeg trenutnog prirodnog okruženja. Zadatak može biti pronaći/pokazati što više stvari koje počinju određenim glasom. Za naprednije, možete tražiti i stvari koje završavaju određenim glasom. Igru možete dodatnu zakomplicirati (i učiniti je poučnijom) tako što će tražiti samo iz određene kategorije, npr. neživo, biljke, životinje… Mogućnosti je bezbroj, ovise samo o vašoj mašti i raznolikosti okruženja.

3. Razmnožavanje biljaka puštanjem korijenja

Razmnožavanje biljaka edukativno je i ekonomično. Puštanje korijenja na svježe odrezanoj stabljici omogućuje djeci da sudjeluju u procesu rasta biljke koji je inače skriven pod zemljom. Djeca jedva da mogu sakriti uzbuđenje i znatiželju dok promatraju „tajni” znanstveni pokus koji se odvija pred njihovim vlastitim očima!

Napunite čistu staklenku svježom vodom i stavite u nju reznicu koja lako pušta korijenje. Nama je najdraža reznica menta jer korijenje pušta relativno brzo i pouzdano, što je čini savršenim kandidatom za znanstveni pokus za djecu vrtićke dobi. Mentu možete izravno izvaditi iz zemlje ili odrezati škarama pri dnu stabljike.

Bolje je da stabljika bude što dulja kako bi ostala pod vodom, a da se ujedno ne smoče listovi. Napunite čašu vodom i umetnite reznicu. Obično se nakon 7 do 14 dana počnu pojavljivati bijeli korjenčići sa žilicama.

4. Oslikavanje tegli za biljke

Ova je aktivnost savršena za umjetničke duše i ruke koje se ne žele zaprljati zemljom. Taktilni i umjetnički aspekt oslikavanja tegli s djecom sâm po sebi donosi užitak, a zadovoljstvo postaje još veće kada tu aktivnost povežemo s vrtom.

Kada dijete izradi nešto (u ovom slučaju to je vlastita dekorativna tegla) i stavi to u vrt, nastaje dodirna točka, odnosno poveznica, između djeteta i prostora na kojem nešto raste. Stavljajući nešto svoje u vrt, djeca stvaraju opipljivi podsjetnik koji im govori da su dobrodošli na tom mjestu. Tamo pripadaju.

Maštovit vrt prošaran ručno oslikanim teglama i vrtnim kamenjem postaje prostor gdje djetetova mašta buja te se produbljuje osjećaj pripadnosti prirodi. A pritom ih ne morate tjerati da zaprljaju ruke zemljom.

5. Izleti u prirodu

Uzmite predah od učenja kod kuće i napravite mali izlet! Istražite na koje je sve načine vaša lokalna zajednica povezana sa svijetom prirode. Širok asortiman proizvoda i vreva tržnice savršeni su za poticanje dječje znatiželje i upoznavanje djeteta s lokalnim uzgajivačima.

Ako vi i vaše dijete ipak više volite tihi spokoj prirode, zaputite se u šetnju prirodom i istražujte cvijeće, kukce i biljke koje izvorno rastu u vašoj okolici. Botanički vrtovi prekrasna su mjesta kojima također možete prošetati.

Zaključno o aktivnostima u vrtu za djecu vrtićke dobi

Svih ovih pet aktivnosti omogućuju djeci da se, osluškujući svoju prirodnu znatiželju, povežu sa svijetom prirode.

Kako se osobnost i sklonosti djece sve više budu razvijali, njihova će se znatiželja prirodno početi preusmjeravati prema području koje ih zanima. Neka će djeca zavoljeti potrage za riječima jer im više leže obrasci i slagalice, dok će druga jedva čekati da krenu u avanturu i istraživanje na otvorenom.

Prihvatite tu raznolikost razvoja i pustite svojem djetetu da se aktivira u onom području koje ga trenutačno zanima. Kako budete otkrivali na koji način vaše dijete funkcionira u svome svijetu, tako ćete imati sve veću sposobnost da rasplamsate ljubav prema učenju u djetetovu srcu – ljubav koja će pobuđivati njegovu istraživačku i kreativnu stranu do kraja života.


Prilagođeno prema Mom Life Made Easy
Foto: Filip Urban on Unsplash

 

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!