Savjeti za prvi Božić novopečenog bračnog para

Savjeti za prvi Božić novopečenog bračnog para/Bračni par/Ljubav/Brak

Već smo u drugoj polovici došašća, Božić je sve bliže i u nama tinja radost samog blagdana, ali i načina na koji ga obilježavamo. U našoj obitelji to znači odlazak na zadnje zornice ako smo one prije i propustili, pripremanje božićnih dekoracija, spremanje fine hrane i raznih vrsta kolača, kupovanje poklona, dočekivanje gostiju i druženje s najdražima. Međutim, ove se godine nešto znatno promijenilo. Nemam samo ja svoje male tradicije, ima ih i moj muž. Ovo je prvi Božić koji slavimo kao bračni par. Možda postoje razlike u tome kako slavimo Božić. Vrijeme je da kao obitelj osmislimo svoje male tradicije – za sebe i svoju buduću djecu.

Isplanirajte svoj prvi Božić uz pomoć ovih nekoliko savjeta

Iako smo i prije braka razgovarali o tome, nismo ulazili u puno detalja. Složili smo se samo da ne bismo nužno svaki Božić putovali kod baka i djedova, voljeli bismo da naša djeca imaju sjećanja i na drugačiji Božić. Sada je došlo vrijeme definiranja toga kakav Božić mi želimo.

U toj avanturi vodimo se s ovih nekoliko savjeta:

Otvorenost za promjene

Jedna od najvažnijih lekcija tijekom hodanja, a pogotovo sada u braku, bila je da moje normalno nije uvijek i njegovo normalno. Mi na Badnjak jedemo fiš paprikaš, njegova obitelj jede bakalar. Mi stavljamo poklone pod bor (i to pravi, mirisni bor), on ne želi pravi bor, a ni na poklone nije navikao – iako mu se taj dio svidio. Kićenje ne smatra nužnim, a ja bih samo lampice, lampice i još malo lampica. Barem se oko kolača slažemo. I oko toga da želimo jaslice. Želimo Božić u kojem će stvarno Isus biti u središtu. Neke svoje običaje ću možda morati pustiti, neke će svoje on malo prilagoditi meni. Tko zna, možda mi se taj bakalar baš svidi. Važno je da se slažemo oko toga što je najbitnije, za sve ostalo – nastojat ćemo biti otvoreni za promjene.

Slaganje prioriteta

Prosinac je prepun domjenaka, priredbi, događaja… sve navedeno brzo „pojede“ slobodno vrijeme. Pokušajte birati gdje stvarno želite ići i s kime se stvarno baš u ovo vrijeme želite vidjeti, a koja druženja možda možete odgoditi. Ne dopustite da vam pretrpan raspored oduzme vrijeme za duhovnu pripremu, ali i vaše zajedničko vrijeme kao para. Super pomoć je ovaj adventski izazov za parove. Nema veze ako ga niste započeli prvog dana došašća, iskoristite ovo vrijeme pred sobom za mali izazov.

Darivanje potrebitima

Prosinac je prepun prilika za darivanje svog vremena, svojih talenata ili svojih materijalnih dobara onima koji su u potrebi. Odlučite kao par kome i kako želite pomoći ovog došašća. Ako se odlučite za volontiranje ili posjet nekome kome ćete pružiti materijalnu pomoć, to može ujedno biti i kvalitetno vrijeme koje ćete provesti zajedno kao par.

Zajedničko donošenje odluka

Iako ste za vrijeme hodanja vjerojatno provodili Božić svatko sa svojom obitelji, sada za svoj prvi zajednički Božić trebate odlučiti kada ćete koga posjetiti. Razgovarajte o tome otvoreno i dogovorite se što i kako želite. Nakon toga plan prenesite i svojim obiteljima kako biste smanjili mogućnost da se osjećaju povrijeđeno ili da se pripremaju – a vi ne planirate doći. Pokušajte odrediti i vrijeme koje ćete provesti sami. To će vrijeme kasnije postati i vrijeme za vašu djecu. Vjerojatno želite da oni imaju sjećanja na trenutke Božića koji su bili rezervirani samo za vas.

Nadamo se da su vam ovi savjeti pomogli ili vas barem potaknuli na promišljanje i razgovor. U svakom slučaju, zadržite Isusa u središtu Božića i sve će ostalo sjesti na svoje mjesto.


Jessica Weinberger – Catholic match
Prevela i prilagodila: Lea Čorić
Foto: Aurélien DockwillerUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!