Oksitocin – hormon ljubavi, sreće i majčinstva

Oksitocin - hormon ljubavi, sreće i majčinstva

Govoreći o hormonima, oksitocin je jedan za koji ste vjerujem mnogi čuli. Opće je poznato da je oksitocin hormon za koji se kaže da pridonosi osjećaju povezanosti, uspostavljanju društvenih odnosa i socijalnih ponašanja poput brige i empatije. O oksitocinu se često govori kao o „hormonu sreće“, a nerijetko ga nazivaju i „hormonom ljubavi“.

Osnovne informacije o oksitocinu

Proizvodi se i otpušta u neuronima unutar mozga, točnije u hipotalamusu tj. području mozga koje ima važnu ulogu u kontroliranju brojih funkcija ljudskog organizma. U krvotok ga zatim ispušta svima nam poznata žlijezda hipofiza, a nakon što se nađe u krvotoku ciljano dolazi do određenih organa. Ovaj hormon ima ulogu neurotransmitera što znači da u mozgu vrši prijenos signala između neurona i tako regulira određena ponašanja, a uz ovu važnu funkciju ujedno sudjeluje i u fiziološkim procesima našeg organizma.

Možda je manje poznato da se oksitocin istražuje već više od stotinu godina, a kao kemijski spoj C₄₃H₆₆N₁₂O₁₂S₂ dokazan je 1928., dok su njegova struktura i točan raspored aminokiselina utvrđeni 1953. Danas možemo reći da je njegova uloga u razumijevanju emocija, razvijanju bliskosti te stvaranju odnosa i privrženosti doista velika. No kakva je povezanost između majčinstva i oksitocina, saznajte u nastavku.

„Hormon ljubavi“ i majčinstvo

Nakon otkrića strukture i rasporeda aminokiselina oksitocina 1953. godine, provode se daljnja istraživanja koja donose potpuno nove spoznaje o djelovanju i ulogama ovog čudesnog hormona. Danas znamo koliko je on važan za ženski organizam u razdobljima trudnoće, poroda i postpartuma.

Istraživanja ukazuju na oscilacije u razinama oksitocina u organizmu tijekom menstrualnog ciklusa žene. Dokazano je da nakon završetka menstruacije koncentracija ovog hormona u organizmu raste i doseže maksimalne vrijednosti u vrijeme ovulacije, nakon čega se ponovno spušta na svoje najniže vrijednosti. Još u trudnoći ovaj nam hormon pomaže održavati prokrvljenost maternice te s emotivne strane pomaže trudnici u pripremi za majčinstvo čineći ju emotivno osjetljivijom.

Uloga oksitocina tijekom poroda

Već je duže vrijeme poznato da oksitocin stimulira i stezanje mišića maternice te je zaslužan za početak poroda, kao i za kontrakcije maternice tijekom poroda. Često se dogodi da trudnica u ranoj fazi poroda stigne u rodilište s određenim ritmom kontrakcija koje se tada znatno prorijede ili čak potpuno nestanu zbog pada oksitocina uzrokovanog promjenom okoline. Tada je potrebno organizmu dati neko vrijeme za prilagodbu na novonastalu situaciju kako bi se kontrakcije ponovno nastavile.

Oksitocin tijekom poroda pomaže u opuštanju i rastezanju mišića zdjeličnog dna, a poznata je i činjenica da najviše razine oksitocina izlučuje majka neposredno nakon poroda. Time ujedno pospješuje nastavak kontrakcija koje pomažu u porodu posteljice, vraćanju maternice na njenu veličinu prije trudnoće i istovremeno štiti od prekomjernog krvarenja nakon poroda. Vjerojatno ćete osjetiti jače stezanje u području maternice u danima nakon poroda i to baš za vrijeme podoja. Istovremeno će i lohije biti jače upravo u vrijeme samog podoja jer oksitocin koji omogućuje otpuštanje mlijeka istovremeno kontrahira maternicu što se manifestira jačim bolovima i trenutno jačim krvarenjem.

Uloga oksitocina tijekom postpartuma

Mnoga istraživanja dokazuju da se odnos povezanosti i privrženosti majke i tek rođenog djeteta također temelji na oksitocinu. Dokazano je da izlučivanje oksitocina kod majke potiču djetetov dodir i urođen refleks sisanja, kao i majčino promatranje djeteta, maženje s djetetom, pa čak i njegov plač. Dovoljno je otprilike 12 sekundi od podražaja da se poveća tlak u dojkama i potakne refleks otpuštanja mlijeka kao posljedica djelovanja oksitocina na receptore. Mnoge rodilje svjedoče kako su na odjelu babinjača osjetile refleks otpuštanja mlijeka čak i na plač drugih beba. Nevjerojatno je koliko nas dojenje u kombinaciji s oksitocinom štiti u danima ranog postpartuma. Ne samo da pomaže u fizičkom oporavku, već nas na poseban način povezuje s bebom.

Možemo slobodno reći da razina oksitocina u ženinom organizmu regulira tijek poroda i njegovo napredovanje, postpartalni oporavak i dojenje. Dakle, ovaj nevjerojatni hormon pomaže još u trudnoći pa sve do prvih znakova početka poroda, zatim u otpuštanju mlijeka tijekom dojenja, a kasnije i u samom oporavku poslije poroda.

Sintetički oksitocin

Istraživanja mehanizama djelovanja oksitocina na maternicu doprinijela su i razvoju njegova stvaranja u laboratoriju. Tako danas imamo i sintetički oksitocin najviše poznat po nazivima Pitocin ili Sintocinon, a nama poznatiji kao drip.

Drip je kombinacija sintetičkog oksitocina i fiziološke otopine koju rodilja prima preko infuzije. Često se koristi kao jedan od načina indukcije. Unatoč stavu WHO-a da je drip velika intervencija koja bi se trebala provoditi samo uz valjanu indikaciju, još uvijek se daje rutinski za pojačavanje kontrakcija i ubrzavanje poroda bilo nakon spontanog ili namjernog prokidanja vodenjaka. Kombinaciju ovih dviju intervencija (prokidanje vodenjaka i drip) nazivamo još i „aktivno vođenje poroda“. Istraživanja pokazuju da su žene potvrdile kako su kontrakcije izazvane dripom snažnije i često bolnije od prirodnih kontrakcija, a sama činjenica da se drip daje intravenozno upućuje na smanjenu mogućnost kretanja tijekom kontrakcija. Smanjena mogućnost kretanja pak ograničava mogućnosti ublažavanja boli, a u kombinaciji s dripom može zahtijevati i stalni ctg nadzor. Ova intervencija dalje za sobom povlači neke druge i tako dolazimo do poznatog pojma „kaskada intervencija“.

Važno je napomenuti da su intervencije u porodu ponekad doista važne i opravdane, ali jednako tako da se i mnoge od njih koriste rutinski. Stoga je dobro upoznati ih i u suradnji s medicinskim osobljem donijeti odluke.

Poznavajući uloge i važnost oksitocina tijekom poroda i dojenja, korisno je pokušati se prisjetiti situacija i načina na koje možemo prirodno potaknuti lučenje oksitocina. Tako će sepridonijeti optimalnom funkcioniranju organizma u zahtjevnim razdobljima poput poroda, dojenja i ranog postpartuma.

Kako povećati oksitocin na početku i uslijed poroda

Poznato je da se oksitocin luči u situacijama koje nam stvaraju ugodu i onda kada se osjećamo mirno i sigurno.

Vrlo je vjerojatno da će nam situacije poput: izlaska iz udobnosti i sigurnosti doma, vožnje automobilom do rodilišta, dolaska u nepoznati prostor rađaonice, oblačenja bolničke spavačice, nepoznatog osoblja, nepoznatih mirisa, jakog svjetla, osjećaja hladnoće, nesigurnosti, zabrinutosti ili straha, odvajanje od pratnje i slično, smanjiti razinu oksitocina. To pak posljedično može zaustaviti ili prorijediti kontrakcije, produljiti porod, a kasnije i porod posteljice te imati učinka na pojačano poslijeporođajno krvarenje.

Evo nekoliko prijedloga koji će vam pomoći u podizanju oksitocina u vrijeme početka poroda kod kuće, ali i kasnije tijekom boravka u rađaonici. ​

Kod kuće:

•Opustite se u toploj kupki ili tušu.

•Provedite zajedničko vrijeme s dragim ljudima.

•Pogledajte dobar film.

•Ugodna masaža može pomoći u opuštanju.

•Prošetajte sa starijom djecom.

•Uzmite vrijeme za osobnu molitvu.

•Pripremite omiljenu hranu i dobro se najedite.

•Vodite računa o redovitom unosu tekućine.

•Neka vam temperatura prostorije bude ugodna.

•Zamračite prostor (pojačajte ugođaj pokojom lučicom).

•Slušajte omiljenu glazbu.

•Odmorite ili čak pokušajte zaspati.

•Provedite vrijeme nasamo sa svojim suprugom.

•Ugodna masaža može pomoći u opuštanju.

•Bračno darivanje potaknut će kontrakcije maternice.

•Nježni dodiri i zagrljaji doprinijet će osjećaju sigurnosti.

U rodilištu:

•Ako je moguće ponesite svoju spavaćicu (to će pridonijeti da se osjećate ugodnije i sigurnije).

•Ponesite slušalice i poslušajte svoju glazbu ili meditativnu molitvu.

•Ponesite čarape i vestu kako vam ne bi bilo hladno.

•Dobro je ponijeti bananu, krekere, energetsku pločicu ili čokoladu (ne zaboravite hranu za pratnju na porodu).

•Svakako ponesite vodu ili nešto za piće.

•Ako je moguće, zamolite osoblje da prigušite svjetlo (spustite rolete ili navucite zavjese).

•Pokušajte šetati i ostati na nogama što duže (iskoristite mogućnosti koje vam rodilište nudi poput lopte za vježbanje ili porodnog stolčića jer gravitacija pomaže u porodu i lučenju oksitocina).

•Ako je moguće, iskoristite tuš za dodatnu toplinu i opuštanje (to će vam pomoći da se dodatno opustite i blagotvorno će djelovati na bolove).

•Važno je osjećati se sigurno, a tome svakako pridonosi pratnja na porodu.

•Nježan dodir supruga ili osobe od povjerenja od neprocjenjive su vrijednosti.

•Topli oblozi na čelu ili vratu mogu vas također opustiti.

•Nježni i opuštajući mirisi eteričnog ulja mogu vas dodatno opustiti ili podsjetiti na dom (ponesite ih u raspršivaču ili u obliku rolona).

Kako povećati oksitocin u prvim danima dojenja

Dojenje nam prirodno omogućava cjelovit oporavak poslije poroda. Uzrokujući kontrakcije fizički pomaže u vraćanju maternice, pospješuje njezino čišćenje krvarenjem tijekom podoja i pomaže u zacjeljivanju potičući nas na odmor i opuštanje za vrijeme podoja. Kako bi dojenje bilo uspješno, nužna je uloga oksitocina, a da bi ga majčin organizam izlučivao, potreban je odmor, mir, sigurnost i čim manje stresa.

Evo nekoliko prijedloga za povećanje razine oksitocina tijekom dojenja:

•Ugodno se smjestite prije podoja.

•Poduprite sebe i bebu jastucima.

•Ako sjedite, podignite noge na malo povišenje (stolčić, jastučić, stolić…).

•Topli oblozi na dojkama prije podoja mogu pomoći u opuštanju i proširivanju mliječnih kanalića.

•Što više vremena provedite u kontaktu s bebom koža na kožu (neka beba bude na vama dok odmarate i u trenutcima kada ne dojite).

•Mazite se sa svojom bebom.

•Odvojite vrijeme za topli tuš i trenutak predaha.

•Ako vas plač bebe jako uznemiruje, neka je prije podoja umiri vaš suprug ili netko od ukućana.

•Nježna masaža ramena, vrata, leđa ili stopala može pomoći da se opustite prije podoja.

•Mirna atmosfera u domu pridonijet će osjećaju sigurnosti i opuštenosti (ugodno okružje, omiljena glazba, zamračen prostor ili pak prostor pun svjetlosti, mirisi eteričnih ulja…).

•Pokušajte smanjiti sve aktivnosti koje vam stvaraju opterećenje ili nelagodu (posjete, telefonski razgovori…).

•Pokušajte se odmarati što više tijekom dana.

•Vodite računa o raznovrsnoj i redovitoj prehrani.

•Osigurajte si podršku za vrijeme dojenja (emotivna podrška jednako je važna kao i logistička).

•Prihvatite pomoć oko brige za kućanstvo u danima nakon poroda.

•Informirajte se o dojenju prije poroda (znanja o pravilnom položaju i hvatu, učinkovitom sisanju, dovoljnom kalorijskom unosu i prepoznavanju simptoma potencijalnih poteškoća svakako će donijeti sigurnost i mir te pomoći izbjeći neke stresne situacije).

Hrabro i blagoslovljeno na porodu i tijekom dojenja

Vjerujem da će vam ovi prijedlozi pomoći i da ćete ih dopuniti vlastitima. Možda će vas potaknuti na razmišljanje o porodu i danima nakon njega, a možda vas odvesti u jednu sasvim novu perspektivu ovih dragocjenih i jedinstvenih trenutaka u životima vaših obitelji.

Kako bilo, želim vam blagoslovljen početak majčinstva pun oksitocina.


Andrea Piškor – Žena vrsna
Foto: Amina Filkins – Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Andrea Piškor

Voljena supruga i majka, a prije svega ljubljena Božja kći koja se neprekidno iznova oduševljava u pokušajima shvaćanja veličine Božje ljubavi. Zaljubljenica u ljepotu Božjeg nauma za ženu i majčinstvo kroz trudnoću porod i rano roditeljstvo.