Dojenje ljeti – kratki vodič s praktičnim prijedlozima

Dojenje ljeti - kratki vodič s praktičnim prijedlozima

Dojenje je samo po sebi česta tema raznih rasprava – počevši od prehrane dojilje pa sve do toga jede li beba dovoljno, spava li kraće jer je gladna ili pak nešto treće. Lako zaključujemo da se mišljenja razlikuju i da svaka od nas ima vlastito iskustvo, no sigurno se možemo složiti oko činjenice da je dojenje samo po sebi zahtjevnije razdoblje majčinstva.

Dodamo li tomu ljetne vrućine, složile bi se vjerujem da s njima i dojenje postaje nekako izazovnije i teže.

Potaknuta raznim pitanjima dojilja s kojima se često susrećem, pripremila sam vam kratak i jasan vodič kroz dojenje ljeti. Ovaj je kratki vodič temeljen na činjenicama s jedne i praktičnim prijedlozima dojilja s druge strane.

Dvije najvažnije dileme o dojenju ljeti

Treba li isključivo dojena beba dodatnu tekućinu za vrijeme visokih temperatura?

Isključivo dojenim bebama mlađim od 6 mjeseci nije potrebno dodavati dodatnu tekućinu (vodu ili čaj) čak ni za najtoplijih dana u godini.

Bebe mlađe od 6 mjeseci ne trebaju ništa osim majčinog mlijeka. Ono sadrži dovoljno vode i može potpuno utažiti bebinu žeđ. Tijekom velikih vrućina normalna je pojava da bebe traže češće dojiti i to baš kako bi zadovoljile žeđ. Podoji će uz češće biti vjerojatno i nešto kraći od onih uobičajenih.

Ako je vaša beba starija od 6 mjeseci i više nije isključivo dojena, tada joj je potrebna dodatna tekućina, najbolje voda. Najčešća je dilema oko temperature vode koja se nudi bebi, a ona bi trebala biti sobna nikako iz hladnjaka.

Kako znati da je beba dovoljno pila i da nije dehidrirana?

Ljeti, po vrućinama svi smo žedniji nego inače. Bebe će zato češće i kraće dojiti. Stvar je vrlo jednostavna jer bebe dojene na zahtjev će dobiti dojku kad god je zatraže, bez obzira na potrebu koju nastoje zadovoljiti (glad, žeđ, utjeha, smirenje, uspavljivanje…).

Dokle mama odgovara na potrebe isključivo dojene bebe i na svaki njen zahtjev nudi dojku, nema razloga zbog kojeg biste trebale strahovati da beba nije unijela dovoljno tekućine.

Ako pak postoji sumnja, a često je ona ponukana savjetima iz okoline, uvijek se možete pouzdati u broj mokrih i pokakanih pelena sukladno dobi bebe.

Možemo zaključiti da se po pitanju dojenja ljeti pravila ne razlikuju od onih uobičajenih. Najvažnije je da pratite svoju bebu i na vrijeme odgovarate na njene potrebe za dojenjem.

Prijedlog više: uvijek kada imate nedoumice oko gore navedenih pitanja, ponudite bebi dojku!

A što je s mamom koja doji?

Mi smo majke najčešće usmjerene na svoje bebe i pri tome nesvjesno zanemarujemo svoje male užitke koji su nam itekako potrebni. Nerijetko smo u zabludi da si neke stvari ne možemo priuštiti za vrijeme dojenja. Upravo zato je nastavak posvećen baš svima vama koje dojite svoje bebice. Potičem vas da odvojite par minuta za sebe i pročitate do kraja, a nakon toga odabere svoju omiljenu ljetnu aktivnost i priuštite si bar jedan mali ljetni gušt.

Dojenje i kupanje u moru ili bazenu

Kupanje u bazenu, a naročito u moru nema nikakve štetne utjecaje na dojenje i laktaciju. U moru nema ni jednog sastojka koji bi loše utjecao na dojenje, a isto je i s bazenima.

Često nas nešto niža temperatura mora obeshrabri zbog straha da će se proizvodnja mlijeka smanjiti. Neka istraživanja pokazuju da dugotrajno korištenje hladnih obloga može smanjiti proizvodnju mlijeka, ali morska voda nema takav učinak na dojke i dojenje. Čim izađete iz mora dojke se djelovanjem vanjske temperature ponovno ugriju i opuste. Valja se podsjetiti da količina mlijeka koju mama proizvede ovisi o količini koju beba traži. Ako volite kupanje i uživate u moru ili bazenu to će vam pomoći da se opustite, a osim što ćete se osjećati bolje porast će i razina oksitocina koji je zaslužan za otpuštanje mlijeka prilikom dojenja. Sve je posve jednostavno, zar ne?

Dojenje i sunčanje

Ako umjesto kupanja radije birate sunčanje, nema nikakvog razloga koji bi vas spriječio da u njemu ne uživate. Sunčanje ne šteti dojenju ni dojkama i kao takvo je vrlo korisno za mamu ako joj čini ugodu. Naravno, valja pripaziti na vremenska razdoblja u kojima se ne preporučuje izlaganje suncu kao i na ostale preporuke vezane za boravak na suncu.

Kreme za sunčanje također su dozvoljene kao i one za ubrzano tamnjenje ili samotamnjenje. Naime, kreme za sunčanje se vrlo slabo apsorbiraju u krvotok pa tako i u majčino mlijeko. Zato ne predstavljaju nikakvu opasnost za dojenje. Ipak, kod nanošenja trebalo bi izbjegavati područje oko bradavice koje beba zahvaća ustima prilikom dojenja.

Dojenje i plivanje ili ronjenje

Intenzivnije plivanje ili ronjenje također ima brojne blagodati na majčino zdravlje i neće ometati dojenje. Jedine nuspojave su poboljšanje cirkulacije, smanjenje stresa, olakšavanje napetosti u leđima, smanjenje bolova u vratu i još mnoge druge. Zato uživajte!

Dojenje i unos tekućine

Često me dojilje pitaju moraju li piti više nego obično, naročito ljeti. Unos tekućine tijekom dojenja jednako je važan ljeti kao i u ostatku godine. Prirodno je da tijekom viših temperatura češće pijemo kako bismo nadoknadili izgubljenu tekućinu. Osnovno je pravilo da osluškujete svoje tijelo. Neka vas ne brine ako nemate potrebu piti više nego inače. Ljeto nas daruje mnogim svojim plodovima i sigurno uživate u lubenicama, breskvama, krastavcima ili nekom drugom voću ili povrću koje također sadrže veliku količinu vode. Važno je samo da tekućinu u bilo kojem obliku unosite redovito tijekom cijelog dana.

Prijedlog više: bocu ili vrč vode stavite na vidljivo mjesto kao podsjetnik na redovan unos tekućine.

Prehrana dojilje ljeti

Prehrana dojilje uvijek je tema mnogih rasprava. Unatoč uvjerenjima, dojilja treba jesti raznovrsno kao i u trudnoći i nema razloga za izbjegavanjem određene vrste hrane. Tek ako primijetite da određena hrana kod bebe izaziva reakciju (osip, probavne smetnje, proljevaste stolice…) možete je privremeno izbjegavati. Nadalje, ljeti su mogućnosti za raznovrsnu prehranu doista velike. Uživajte u sezonskom voću i povrću i osigurajte svome tijelu sve što mu je potrebno za oporavak od poroda i laktaciju.

Dojenje na plaži

Ako dojite na zahtjev, a posebno ako je vaša beba mlađa od 6 mjeseci, dojit ćete često. U tom slučaju ćete dojenje u javnosti pa tako i na plaži teško izbjeći. Dojenje je najprirodniji način hranjenja i nema nikakvog razloga da vam stvara nelagodu. Ipak, gdje ćete i kada dojiti svoju bebu ovisi o vama. Ako pak dojite na plaži, poželjno je da mokri kupaći kostim nakon kupanja zamijenite suhim. Kupaći su kostimi najčešće od sintetičkih vlakana te zadržavaju vlagu i kao takvi su pogoni za razvoj gljivica, čak i kad su suhi. Ispiranje dojki slatkom vodom nakon kupanja nije potrebno. Ako primijetite da vašoj bebi smeta slankast okus na početku podoja možete isprati dojke. Isto je i s klorom iz bazena, bebi neće škoditi, ali odluka je na vama.

Praktični prijedlozi za dojenje ljeti

Uvijek pri ruci imajte bočicu vode za sebe.

Ako na plaži nemate tuš, vodu za ispiranje ponesite u boci.

Uz marame za dojenje u javnosti, praktične su i obične tetrapelene.

Ako na plaži nema kabine, haljine su odličan pomagač za presvlačenje kupaćeg kostima.

Bebu možete diskretno podojiti kroz široki rukav na haljini, umjesto da koristite izrez oko vrata.

Zavirite u ormar i sigurno ćete pronaći neki zaboravljeni komad odjeće koji je pogodan za diskretno dojenje.

Kupnja haljine u kojoj se lako doji mogla bi biti dobra investicija.

Presvlačenje mokrog kupaćeg korisno je i kako ne bismosmočili bebu svaki put prilikom dojenja ili nošenja.

Osim gornjeg, poželjno je presvući i donji dio kupaćeg, osobito ako ste nedavno rodile.

Podojite bebu prije plivanja jer se i inače preporučuje dojiti prije tjelesne aktivnosti.

Izbjegavajte sintetičke grudnjake ili grudnjake općenito, posebno ako ste na početku dojenja.

Jednokratne blazinice zamijenite perivim pamučnim jastučićima za dojenje.

Uživajte u dojenju ovog ljeta!

Već sljedećeg možda više nećete dojiti.

Taman kad se opustimo u nekoj od faza majčinstva, oni je prerastu!


Andrea Piškor – Žena vrsna
Foto: Gustavo Fring – Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Andrea Piškor

Voljena supruga i majka, a prije svega ljubljena Božja kći koja se neprekidno iznova oduševljava u pokušajima shvaćanja veličine Božje ljubavi. Zaljubljenica u ljepotu Božjeg nauma za ženu i majčinstvo kroz trudnoću porod i rano roditeljstvo.