Odvikavanje od ekrana: korak po korak uzmite život natrag u svoje ruke

Odvikavanje od ekrana

Ako ste ikada bili na mobitelu ili računalu, pregledavali društvene mreže, kliknuli na post ili link i sat se vremena kasnije zapitali što se dogodilo i zašto niste ništa napravili, svidjet će vam se ovaj članak.

Svatko ponekad bude ometen i nesvjesno odluta od trenutnih zadataka, ali postoje trenutci kada radije ne bismo pošli tim putem u nepoznato, da tako kažem. Kada radim, obavljam kućanske poslove i/ili provodim vrijeme s obitelji i prijateljima, ne želim da me išta ometa. Želim uživati u svakom trenutku stvarnoga života i ne želim da me život na ekranu ometa. Ako radim, želim biti produktivna i učinkovita.

Koliko god internet bio izvrstan, ne sviđa mi se to što se lako možeš izgubiti u aplikacijama ili na društvenim mrežama. Ne želim da se moja djeca ikada moraju natjecati za moju pažnju s nekim koga ne poznajem i ne volim gubiti pojam o vremenu nepotrebnim pregledavanjem društvenih mreža.

Ako trebate nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ostanete usredotočeni na zadatak koji trenutno radite i da date najbolje od sebe u određenome trenutku, pročitajte sljedeći tekst o ograničavanju vremena provedena pred ekranom. Ograničavajući vrijeme provedeno pred ekranom, organizirat ćete svoje vrijeme te ćete samim time biti učinkovitiji i produktivniji. Dakle, ne možete izgubiti.

Evo što možete upotrijebiti kao pomoć u ograničavanju vremena provedena ispred ekrana:

Zapisujte na papir sve što morate napraviti

Smatram da je zapisivanje obveza na papir iznimno korisno jer tako ne trebam na mobitelu provjeravati što sve moram napraviti taj dan. Samo kratki pogled na papir dovoljan mi je da tijekom dana ostanem na pravome putu.

Zapisujte stvari u kalendar na papiru

Znam da su aplikacije poput Googleova kalendara jako korisne nekim obiteljima – i ne predlažem da odustanete od toga, ali ako smatrate da je pregledavanje mobitela problem, možda su planer ili zidni kalendar bolja rješenja. Mi držimo veliki zidni kalendar pokraj fiksnoga telefona. Moram priznati da mi se jako sviđa ta pomalo starinska postava.

Isključite obavijesti na mobitelu

Ja na mobitelu imam uključene obavijesti samo za elektroničku poštu, poruke i pozive. Isključivanje svih ostalih obavijesti omogućuje nam da izbjegnemo nepotrebno pregledavanje društvenih mreža i svega ostaloga što nam može odvući pozornost.

Odredite određeno vrijeme kada ćete pregledati e-poštu

Smatram da je započinjanje slobodnog dana provjeravanjem e-pošte reaktivno, a ne proaktivno. Ja ustanem, popijem kavu, ispraznim perilicu i odem u teretanu. Ako slobodno jutro započnem odgovaranjem na e-poštu, ona će mi uvijek prva biti na pameti i odmah ću na nju reagirati umjesto da se njome pozabavim u točno određeno vrijeme. Pokušajte precizno odrediti vrijeme za odgovaranje na e-poštu i držite se toga. Koncentrirat ćete se na taj zadatak i iznenadit ćete se koliko ćete vremena dugoročno uštedjeti ako e-poštu ne budete provjeravali više puta dnevno.

Ograničite aplikacije

Jedina društvena mreža koju imam na svom iPhoneu je Instagram – moram ga naime imati zbog posla. Na mobitelu nemam ni Facebook, ni Messenger, ni Twitter… Za društvene mreže koristim isključivo računalo i shvaćam da mi je to ograničenje pomoglo da ograničim vrijeme provedeno na društvenim mrežama (imam i asistenta koji mi pomaže).

Prestanite provjeravati svoj mobitel

Kada ne koristite mobitel, držite ga tamo gdje ga inače punite. Stavite ga u pretinac za rukavice ili u torbu kada ste u autu. Mi još uvijek imamo fiksni telefon, stoga, ako koristim mobitel, to je samo za posao, fotografiranje, poruke ili Instagram. Ako želite surfati internetom, izdvojite određeno vrijeme u danu samo za to i postavite alarm ako treba.

Postavite alarm

Upotrijebite tajmer na pećnici, satu ili mobitelu i postavite ga za određeni zadatak. Nije loše početi s intervalima od deset do petnaest minuta. Postavite odbrojavanje i usredotočite se na zadatak koji trenutno radite dok se vrijeme ne odbroji. Ponovite postupak dok ne završite taj zadatak. Kada radim kod kuće, postavim tajmer na 60 minuta za zadatke koji zahtijevaju punu koncentraciju te onda ustanem i napravim nešto za kuću. To može biti slaganje robe, pripremanje večere ili jednostavno kratka pauza.

Pronađite ono što će vama odgovarati i koristite to kako biste ograničili svoje vrijeme pred ekranom ili se skroz odviknuli od njega. Mislim da ćete uvidjeti da ste puno produktivniji kada vas ne ometa više stvari istodobno.


Becky – Clean Mama
Prevela: Martina Jelinčić
Foto: Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!