5 stvari koje možete svakodnevno raditi sa svojom djecom

Pet stvari koje može raditi sa svojom djecom svaki dan

„Sve što se događa u vašoj kući ima dobar ili loš utjecaj na vašu djecu. Pokušajte im pomoći svojim dobrim primjerom. Pokušajte ne skrivati svoju pobožnost od njih.“, rekao je sv. Josemaria Escriva. Evo pet stvari koje možete raditi sa svojom djecom svaki dan da im pomognete da vjera postane sastavni dio njihovih života i da učvrstite njihovu povezanost s Isusom i s vama:

1. Molite.

Započnite dan molitvom, prije nego počne vaša uobičajena rutina ili škola. Jedan Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu, Jutarnje predanje ili neka spontana molitva, sve su dobar izbor. Navečer možete izmoliti deseticu krunice, kratku molitvu, molitve Anđelu čuvaru ili molitve sv. Mihaelu Arkanđelu, ili molitve zahvale i zagovorne molitve za bližnje. Sve to su snažne i jednostavne molitve koje možete izmoliti zajedno prije večere ili spavanja.

2. Čitajte Bibliju.

Nabavite dobru dječju Bibliju (ili Bibliju koja je odgovarajuća za uzrast vaše djece) i čitajte po jednu priču svaki dan. Biblija je postala takav rutinski dio dana mog dvogodišnjeg sina da on svakodnevno zahtijeva priče iz Evanđelja i provodi puno vremena prevrćući samostalno stranice u slobodno vrijeme. Kada su djeca izložena Bibliji svakodnevno, ona će ju zavoljeti.

3. Recite im koliko ih Bog voli.

Pobrinite se da podsjetite svoje dijete (djecu) svakodnevno – ako ne i više puta dnevno – koliko ih Isus voli. Dobar trenutak da se sjetite to napraviti je onda kada im i sami govorite koliko ih volite. „Volim te! Znaš li tko te još voli tako puno? Isus.“ Što budu stariji, to će važnija postajati ta poruka, dok se budu hrabro suočavali s usponima i padovima odrastanja: Bog te voli više nego što ti to uopće možeš znati.

4. Učinite nešto lijepo za nekoga.

Pokažite primjerom svojoj djeci ovu izvrsnu praksu činjenja jednostavnog, konkretnog djela milosrđa za nekog drugog svaki dan, i ohrabrite ih (ili im fizički pomozite, ovisno o njihovoj dobi) da i oni, također, naprave nešto ljubazno za nekog drugog. Pitajte ih o njihovom dobrom djelu tijekom zajedničke večere ili prije spavanja.

5. Provedite kvalitetno zajedničko vrijeme i dajte djetetu (djeci) svoju punu pažnju. 

Nasljedovanje dolazi preko izgradnje odnosa. Ako uistinu želite da dijete od Vas primi vjeru i da postane vjerni sljedbenik Isusa Krista, uložite ciljano vrijeme u njih. Pobrinite se da svaki dan vaše dijete (djeca) dobije vašu punu pažnju, tako da provedete vrijeme pričajući s njim, čitajući mu, igrajući se s njim, pohađajući njegove izvanškolske aktivnosti (i gledajući ga umjesto da buljite u mobitel), mazeći ga ili radeći što god vas povezuje međusobno i učvršćuje vašu vezu roditelj – dijete.

Kao dodatak, ono što biste mogli pokušati raditi sa svojom djecom je: Vodite ih svakodnevno na svetu misu! To je manje-više najbolji način da povežete sve ovo gore navedeno u predivnu za vjeru izgrađujuću aktivnost u kojoj možete zajedno sudjelovati. Ako imate mogućnost ići na misu zajedno neki drugi dan u tjednu osim nedjelje, idite. S vremenom nećete moći živjeti bez toga! Nikad ne podcjenjujte moć sakramenata da učine čudo u Vašem životu i u životu vaše djece.


Katie Warner – Catholic Katie
Prevela: Katarina Udovičić
Foto: TeiTo

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!