Veseli kilometri – najzabavniji suputnik

Veseli kilometri, Igre i aktivnosti za djecu, Obitelj, Vjera u obitelji, Putovanja

Na samom kraju lipnja predstavljeni su VESELI KILOMETRI – Aktivnosti za obitelji na putovanju. Plod su suradnje ravnateljstva Papinskih misijskih djela u RH i Ureda Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj. Stvarajući VESELE KILOMETRE, željeli smo pozvati na zajedničko razmišljanje, učenje, igranje, konkretno djelovanje i molitvu. Željeli smo da sadržaj bude koristan obiteljima tijekom putovanja i zajedničkih druženja, ali i pomogne prikupljanju novčanih sredstava za nabavu misijskih vozila hrvatskim misionarima u svijetu u sklopu Akcije MIVA.

Što su VESELI KILOMETRI?

VESELI KILOMETRI povezuju, donose radost, tjeraju dosadu, grade zajedništvo, potiču dobro u svakom čovjeku, razvijaju osjetljivost za potrebite i pomažu upoznati pravi smisao kršćanske vjere i ljubavi.

Sastoje se od dva seta kartica: OSNOVNI i MISIJSKI. Ukupno je riječ o 24 kartice A5 formata s 36 različitih igara. Osnovni set prikazuje naše hrvatske obitelji koje u misijskom setu idu ususret obiteljima iz misija diljem svijeta. Misijski set zato i u sadržaju ima misijskih elemenata, nastojeći nas ohrabriti na taj susret. Susret s misijskim obiteljima događa se već sada, jer nabavom VESELIH KILOMETARA pridonosite kupnji toliko potrebnih misijskih vozila, a dodatno će se produbiti dok budete koristili kartice.

Ne trebate nikakva dodatna pomagala za igru

Aktivnosti na karticama zamišljene su tako da nisu potrebna nikakva dodatna pomagala. Potrebno je samo ponijeti vrećicu s karticama, izvući jednu po želji i ući u svijet igre i veselja. Igre i aktivnosti nastojali smo jasno razložiti kako bi se bez velikih nedoumica mogli koristiti. Ipak, upute u igrama su pomoć, a ne granica. Slobodno se igrajte i preoblikujte dani sadržaj po mjeri svoje obitelji i putnika.

Kartice prate plodove Duha Svetoga koji su nam nadahnuće i vodilja za život: ljubav, radost, mir, strpljivost, velikodušnost, uslužnost, dobrota, krotkost, vjernost, blagost, uzdržljivost, čistoća. Aktivnosti na svakoj kartici podijeljene su na nekoliko rubrika: Razmišljamo, Učimo, Igramo se, Djelujemo i Molimo, kako bi korištenje bilo jednostavnije i zabavnije.

Svaki detalj upućuje na dobro

Kreativni tim koji je radio na pripremi ovih aktivnosti pazio je na brojne detalje te je izrada ambalaže u obliku platnenih vrećica povjerena štićenicima Centra za inkluzivnu podršku i zapošljavanje „Inpromo“, Labin. Marljive ruke osoba s invaliditetom s puno radosti i ljubavi, uz pomoć volontera, šivale su platnene vrećice. Ovom vrstom ambalaže željeli smo skrenuti pozornost na važnost čuvanja prirode koja nam je darovana.

Dodatni materijal VESELIH KILOMETARA je ilustrirana knjižica koja sadrži upute za korištenje, priču o Plodovima Duha Svetoga, malu školu molitve te upoznavanje misijske krunice kao i priču o poznatim svetcima, zaštitnicima misija i njihove molitve. U knjižici se nalazi i priča o misijskom djelovanju koja potiče na promišljanje i djelovanje.

Veseli kilometri su plod timskog rada

Članovi kreativnog tima su: s. Ivana Margarin (Nacionalna ravnateljica Papinskih misijskih djela u RH), Petar-Krešimir Hodžić (Voditelj Ureda HBK za život i obitelj), Katarina Matijaca, Mario Žuvela, s. Antonela Rašić, Vlatka Bakran Burić, Dario Kukić (ilustrator), Roberta Krajnović (grafička dizajnerica).

Kako nabaviti svoje Vesele kilometre i pomoći kupnju misijskih vozila?

Misije nas potiču da prihvatimo jedni druge, a VESELI KILOMETRI pomažu misionarima u kupnji misijskih vozila putem akcije MIVA. Sav prihod od prodaje usmjerava se u nabavu misijskih vozila. Predložena donacija je 150,00 kn. Želite li naručiti svoje VESELE KILOMETRE, javite se na broj: 01/56 35 055, email: missio.croatia@misije.hr ili porukom na Facebook stranici: www.facebook.com/missioHR

Znate li što je Akcija MIVA?

To je međunarodna humanitarna akcija nastala 22. ožujka 1927. godine u Kölnu i tom akcijom spašavamo živote, vraćamo zdravlje bolesnima, umanjujemo siromaštvo, glad i žeđ te omogućujemo pristup obrazovanju. Vozilo koje posjeduje misionar koristi se za sve, baš za sve! Koristi se za prijevoz hrane, građevinskog materijala, bolesnika, djece u školu, ali i kao ambulanta i rađaonica, jer često je to jedino prijevozno sredstvo za desetke pa i stotine tisuća ljudi. O tome je na predstavljanju posvjedočio i naš misionar u Gani, don Ivan Stojanović.

Trebamo ustrajati i ostati vjerni Bogu unatoč svim poteškoćama, baš poput sv. Petra i Pavla na čiji blagdan su prvi put predstavljeni Veseli kilometri. Neka nam to bude poticaj jer Bog čini velika djela kroz ljude. Vjerujemo da će VESELI KILOMETRI pomoći u uspostavljanju boljih odnosa, poticati razvoj kreativnosti, jezičnih i socijalnih vještina, kritičkog razmišljanja, samopouzdanja i samopoštovanja, koncentracije i strpljenja.

Ne zaboravimo poruku sv. Majke Terezije koja kaže da uvijek treba naći vremena za igru jer to je tajna vječne mladosti.

Od srca vam želimo da uz VESELE KILOMETRE sva vaša putovanja i druženja budu ugodnija, mirnija i zabavnija!


Kreativni tim Veselih kilometaraŽena vrsna
Foto: PMD
Video: Marin Matijaca

Print Friendly, PDF & Email
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) osmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.