11 jednostavnih igara koje će odvući mališane od ekrana

nekoliko jednostavnih igara

Je li vam se dogodilo da idete linijom manjeg otpora te u trenucima umora i bespomoćnosti jednostavno dopustite djetetu opuštanje uz ekran? Dogodi li vam se da se takvi trenuci zaredaju češće nego što želite? Možda ste se zatekli u začaranom krugu iz kojeg je teško izići. Sve što vam treba jest malo volje i nekoliko jednostavnih igara koje ne uključuju ekrane. Osim ponuđenih, isprobajte i igre pamćenja.

Većina predloženih igara uključuje reciklažu materijala koje već imate u kući stoga možete odmah zaposliti svoje mališane.

Samoljepivi papir s uzorcima

Tko god da se dosjetio aktivnosti sa samoljepivim papirom mora da je genijalac. Odličan način da zaposlite djecu, ali budite spremni isprazniti zalihe.

1. Obiteljsko stablo

Ovo je naša omiljena aktivnost samoljepivim papirom. Izrezali smo ogromno stablo i na listove zalijepili fotografije članova obitelji. Dijete može rasporediti listove na stablo, a zajedno možete razgovarati o bližnjima i izreći molitvu ako je kome od njih potrebna. Ovo je i dobra prilika da pobliže upoznate osobe s kojima možda niste često u kontaktu.

2. Ljepljivi zid

Jedna od najjednostavnijih aktivnosti jest baš ova. Zalijepite samoljepivi papir na zid, ali tako da ljepljiva strana ostane slobodna prema van. Pomozite djetetu prikupiti sve predmete koji su sigurni za igru: papirnate ili sintetičke pompone, dekorativnu plišanu žicu, komadiće kolaža različitih oblika i ostalo. Prepustite djetetu na maštu da stvori vlastito umjetničko djelo lijepeći sve prikupljene komadiće na samoljepivi papir na zidu.

3. Priča na papiru

Vjerojatno će ovaj zadatak zahtijevati nešto više pripreme. Nacrtajte omiljene likove iz bajki po djetetovu odabiru. Dodajte (po želji) i ostale dijelove scenografije iz priče. Ako niste skloni crtanju, likove možete i ispisati na pisaču. Izrežite ih i prepustite djetetu da složi svoju bajku na papiru. Ne zaboravite ostaviti ljepljivu stranu slobodnu za ovu aktivnost.

Materijali na dohvat ruke

Ne zamarajte se posebnim igračkama, repromaterijalom i ostalim potrepštinama. Slijedi nekoliko aktivnosti koje možete ostvariti pomoću materijala koje već imate kod kuće.

4. Lanac od papira

Sjećate se ove stare igre? Ovo je jedna od onih jednostavnih igara koja je uvijek zanimljiva, a možete je iskoristiti tijekom bilo kojih blagdana. Upotrijebite crveni i zeleni papir za došašće i božićno vrijeme ili ljubičastu i bijelu za Veliki tjedan i uskrsno vrijeme. Osim što dijete vježba finu motoriku, korisno je i za učenje liturgijskih boja kroz godinu.

5. Papirnati tanjuri

Uzmite nekoliko papirnatih tanjura i dajte djeci da ih obojaju vodenim bojama ili temperama. Nakon što se osuše iskoristite ih za razne igre. Izrežite središnji dio tanjura tako da dobijete prsten kojim zatim možete gađati okomito postavljen štap. Osim toga, možete ih koristiti kao frizbi, a pronađete li slobodno mjesto, djeca se mogu poigrati i u kući.

6. Cesta od ljepljive trake

Vole li vaša djeca autiće i kamiončiće, onda je ovo odlična ideja za njih. Iskoristite izolacijsku traku i bez straha oblijepite pod u obliku ceste. Mnogo zavoja udesno i ulijevo, kružni tok i parkiralište- pustite mašti na volju sve dok vam ne ponestane trake. Organizirajte utrku ili mirnu vožnju dnevnim boravkom.

7. Ledena kocka

Najbolja zabava za vruće ljetne dane, ali potrebno ju je pripremiti unaprijed. Napunite 1/3 veće plastične posude vodom i stavite u zamrzivač da se smrzne. Kad se voda smrzne stavite u posudu nekoliko igračaka i napunite još 1/3 vodom da se ponovno smrzne. Ponovite još jednom. Kad je ledena kocka gotova, dajte djeci žlice u ruke da uživaju u otkopavanju blaga. Po mogućnosti ubacite i jednu ili dvije nove igračke što će potragu učiniti još uzbudljivijom.

8. Papirnati tuneli

Skupite li dovoljno rola od papira možete stvoriti brzinsku didaktičku igračku. Okomito ih zalijepite na zid tako da dobijete nekoliko dužih cijevi koje ćete sve usmjeriti prema posudici na podu. Dijete može koristiti manju lopticu koju će spuštati niz papirnate tunele.

Učenje kroz igru i senzorne aktivnosti

Zašto ne biste u igru ugurali i malo učenja? Evo jednostavnih igara koje će pomoći djeci razviti osnovne vještine, a da nisu ni svjesni da uče!

9. Boje

Sve što vam je potrebno jest komad bijelog hamer- papira, pastele ili markeri u boji i kutija puna igračaka. To mogu biti autići ili Lego- kocke, što god da odaberete. Nacrtajte trake crnim markerom i na kraju svake od njih kvadratić koji ćete ispuniti različitim bojama. Zadatak je da dijete složi sve igračke iz kutije prema zadanim bojama.

10. Jesen

Ovo je jednostavna senzorna aktivnost. Napunite prozirne vrećice vodom i prehrambenim bojama te dodajte listove i šljokice u jesenskim tonovima. Pustite djecu da uživaju u bojama i dodiru.

11. Puna vrećica kreme

Brzinska igra. Napunite vrećice kremom za brijanje i prehrambenim bojama te dobro zalijepite vrećicu. Neka djeca gnječe i mijese vrećicu sve dok se boja kreme ne izjednači. Jednostavno i zabavno!

Iskoristite ove ideje da biste ispunili slobodno vrijeme. Pridružite se djetetu ili ih pustite da uživaju u samostalnoj igri, a svoje vrijeme iskoristite za dobro duhovno štivo ili molitvu.


Prevela i priredila: LR
Izvor: Mom Life Made Easy
Foto: Lukas Pexels

Katarina Matijaca
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) sedmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.