Dosta vam je uobičajenih okvira? Evo rješenja!

Sigurno ste dosada već skupili puno lijepih fotografija koje biste rado izradili i uokvirili. Možda tražite savršeno mjesto gdje te fotografije staviti, a možda tražite i savršene okvire. Donosimo puno ideja kako dosadnim i starim okvirima dati novi sjaj, a možda neke od okvira poželite u potpunosti sami izraditi. Inspirirajte se!

Stari okviri u novom ruhu

Znate one najobičnije okvire iz Ikee? Cijena im je vrlo pristupačna i mogu se naći u više dimenzija. Zamislite sada da ih „presvučete” tjesteninom, zrncima kave ili dugmadi! Dobit ćete potpuno novi izgled.

Na bilo koji drugi stari okvir možete polijepiti i kamenčiće i perlice, a okvire možete izraditi i sami od kartona. Staklo možete, a ne morate staviti.

Okviri za dječju sobu

Ako vam se kroz godine odgoja djece nakupilo drvenih bojica koje nekim čudom niste bacili, a nisu baš više za korištenje – evo ideje! Obložite njima stari okvir ili onaj koji ste sami načinili. Isto možete s lego kockicama ili autićima.

Uz malo volje, štapića, vrućeg ljepila i boja, osim od kartona okvire možete izraditi i od špatula za pregled grla.

Rustikalni stil

Drvo u svim svojim oblicima je uvijek in. Tako možete samostalno izraditi okvire od tankih dijelova drveta, od šiba ili od komada neke nepravilne cjepanice.

Ošmirglana daska, špaga i tkanina od (primjerice) vreće za kavu mogu biti vrlo domišljati i romantični okviri.

Što kažete na ove modele okvira? Bilo s kopčicama, bilo kao poster, bilo kao oni kartoni koje možemo vidjeti u bolnicama na bolesničkim krevetima, bilo od dijela palete – svakako ćete iznenaditi svoje ukućane. Izrežete li dio palete u oblik koji želite te ga prebojate u bijelu boju pa ošmirglate, dobit ćete ovaj rustikalan izgled kao sa zadnje slike.

Onda kada imate puno fotografija i okvira

Ako imate puno fotografija i sve biste ih stavili na vidljivo mjesto, možda vam se dopadne ideja stabla. Postoje i naljepnice u obliku stabla koje možete kupiti pa naknadno staviti okvire, a možete i sami nacrtati željeni model na zidu. Nešto jednostavnija opcija je ova sa šibama na koje samo povješate željene fotografije ili ih prikvačite pomoću ukrasnih kvačica.

Ideja s karnišom na kojoj vise okviri pričvršćenom satenskom vrpcom je super, zar ne? Još ako se ispod toga nalazi lijepa komodica u boji istoj kao što su okviri… Kako vam se sviđa ideja više okvira unutar jednog okvira? A ideja sa zadnje slike u kojoj se nalaze stare obiteljske fotografije?

Ideja s ljestvama mi je, moram priznati, jedna od originalnijih. Samo treba pronaći pravi kutak u kući i izložiti svoje remek djelo.

Ovakve izvedbe sam već viđala po studentskim domovima i po domovima naših prijatelja. Toliko je trenutaka kojih bismo se rado svakodnevno sjećali, makar i pogledom na fotografije…

Druge namjene za okvire

Okviri ne moraju biti samo za fotografije, zar ne? Svaka dama koja ima puno nakita i voli da joj je organiziran će se sigurno oduševiti ovom idejom.

Cvijeće na zidu sam već viđala, ali ne u ovoj izvedbi. Posebice mi se sviđa posljednja fotografija gdje je mudro unutar okvira namontirana prava vaza namijenjena za pravo, živo cvijeće.


A ako ste ljubitelj vrtlarenja ili suhog cvijeća, vjerojatno će vas ova ideja s prozorima kao okvirima oduševiti, iako ni običan okvir nije ništa manje simpatičan.

Jeste li već pomislili kako ćete neku od ovih ideja realizirati? Želimo vam puno zabave!


Suzana Džeko – Žena vrsna
Foto: Pinterest, Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Suzana Džeko

Rođena Slavonka udana za zgodnog i dobrog Dalmatinca. Roditelji (za sada) četvero vesele dječice. Gnijezdo su svili u Hrvatskom zagorju. Voli kreativnost i opušta ju pečenje kolača i ukrašavanje torti. Unatoč svojim svakodnevnim padovima, trudi se biti žena i majka po Božjem naumu. Uz diplomu magistre informatike izabire karijeru mame kod kuće i jednostavno - uživa.