Eko koža – jednostavno čišćenje i održavanje

eko koža, čišćenje eko kože, skaj, umjetna koža

Da bi eko koža bila čista, trebate:

  • papirnate ručnike
  • posudu
  • toplu vodu
  • deterdžent za pranje suđa
  • čiste i meke krpe
  • vlažne maramice
  • laštilo za eko kožu (opcionalno)

Eko koža je umjetna koža ili imitacija kože. Još se naziva i skaj. Jeftinija je od prave kože, ali joj je tekstura gotovo ista kao kod prave. Ovaj se materijal koristi na puno proizvoda poput kauča, torbica, cipela i odjeće. Kako biste uklonili mrlje s eko kože, slijedite korisne korake od ispod.

1. Upijte i/ili uklonite mrlje

Ako se eko koža zaprlja tekućinom, povraćotinom, hranom ili bilo čime drugim, uzmite papirnati ručnik i to upijte što je prije moguće. Na taj će se način bitno smanjiti mrlja koju trebate očistiti i uštedjet ćete puno vremena čišćenja.

2. Pripremite sapunastu vodu

Napunite posudu do pola toplom vodom. Dodajte dobar deterdžent za pranje suđa i dobro promiješajte dok se ne stvore mjehurići. Nemojte koristiti grub deterdžent jer bi mogao oštetiti materijal.

3. Obrišite mrlje

Umočite čistu, meku krpu u sapunastu vodu i ocijedite sav višak vode. Pazite da voda ne kapa s krpe kako biste izbjegli to da se eko koža natopi vodom. Nježno brišite mrlje vlažnom krpom dok ne nestanu. Nakon toga obrišite područje čistom, suhom i mekom krpom. Poanta je kožu ovlažiti tek toliko da možete učinkovito očistiti i kako bi se što prije osušilo da se minimizira rizik od oštećenja kože.

Ako je u pitanju veliko područje koje treba očistiti, čistite dio po dio. Nemojte cijelo područje brisati odjednom. Koristite suhu krpu najprije na malom području i onda posušite. Nakon toga prijeđite na drugo mjesto slijedeći istu proceduru dok ne riješite cijelo područje. Tako ćete biti sigurni da koža neće dugo ostati mokra. Ako eko koža ostane dugo mokra, može se oštetiti. Baš zato ne biste smjeli dopustiti da koža bude natopljena vodom.

4. Koristite vlažne maramice za instant čišćenje

Ako eko kožu nosite izvan doma, preporučljivo je sa sobom nositi i vlažne maramice. Iskusni korisnici preporučuju ovaj proizvod jer omogućuje instant čišćenje dok ste u pokretu. Vlažne maramice sadrže taman dovoljno vlažnosti za čišćenje mrlja, a omogućuju kratko vrijeme sušenja. Ovaj je proizvod namijenjen nježnoj bebinoj koži pa je tako siguran i za korištenje na eko ili pravoj koži. Iako ovaj proizvod može biti prilično skup za korištenje na velikim područjima, idealan je za male mrlje na cipelama, torbicama i odjeći.

5. Ulaštite materijal

Ovo je korak kojeg možete, a ne morate uraditi. Nužan je ako materijal treba obnoviti. Stavite malo laštila na čistu i suhu krpu prebrišite očišćene površine eko kože.


Rebecca Hollada – Do It Yourself
Prevela: S. Dž.
Foto: Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!