Mali vodič za klanjanje pred Presvetim

Mali vodič za klanjanje pred Presvetim

Jedan od najljepših susreta s našim Gospodinom jest upravo pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Otajstvo je to koje nas vodi u dubinu naše duše i daje nam priliku da se osobno susretnemo s Isusom. Takav nam susret otvara bezbroj mogućnosti razgovora i predanja našem Spasitelju. Ponekad ne treba izreći ni jednu riječ, a ponekad je naša molitva – pjesma.

Vođeni Duhom Svetim

U tekstu koji je pred vama donosimo jedan kvalitetan i dobro osmišljen vodič za klanjanje pred Presvetim. To je prijedlog kako možete provesti vrijeme pred Gospodinom ako ste za to osjetili nadahnuće. Ne bojte se krenuti i nekim svojim putem ako vas Duh Sveti vodi jer sve što Gospodin traži od nas jest da mu predamo sebe na Njegov dlan.

Sveta ura pred Presvetim

Ne postoji samo jedan način na koji se može slaviti Sveta ura. Kao što smo već rekli, to nije neka zadana molitva koje se treba strogo držati, pogotovo ako se osjećamo rastreseni i teško nam je pribrati misli. Ponekad se jednostavno osjećamo „prazno“ i bez trenutnog nadahnuća.

U tom slučaju poslužite se našim prijedlogom koji vam može poslužiti kao kratak vodič. Čak i njega ne morate slijepo slijediti i, ako osjetite poticaj da krenete s molitvom u nekom drugom smjeru, sigurni smo da će Gospodina radovati. On je tu za vas!

Započnite s Duhom Svetim – prvih pet minuta

Zamolite Duha Svetog da vam pomogne tijekom klanjanja te da vas nadahne. Izmolite molitve vjere, ufanja i ljubavi. Izrazite Gospodinu koliko mu vjerujete, koliko povjerenja imate u Njega i koliko Ga volite. Zamolite da vas u svemu tome osnaži.

Čin vjere – Vjerujem čvrsto sve što je Isus Krist učio i što sveta Katolička Crkva predlaže vjerovati jer si to objavio Ti, Bože, koji si nepogrešivo istinit. U toj vjeri želim živjeti i umrijeti. O, Bože, umnoži moju vjeru!

Čin ufanja – Ufam se u te, Bože moj, da ćeš mi po zaslugama Isusove muke i smrti i po mojim dobrim djelima, učinjenima tvojom pomoću, oprostiti grijehe i dati nebesku slavu. A to se ufam zato jer si to obećao Ti, Bože moj, koji si u svojem obećanju stalan i vjeran. O, Bože, učvrsti moje ufanje!

Čin ljubavi – Ljubim te, Bože moj, svim svojim srcem i dušom više nego sve drugo na svijetu jer si dostojan svake ljubavi i radi Tebe ljubim svoga bližnjega kao samoga sebe. O, Bože, užeži ognjem svoje ljubavi moje srce!

Klanjanje – sljedećih 10 minuta

Poklonite se i slavite Gospodina. On na svome dlanu drži cijeli svijet i voli svakog od nas kao da smo jedini na svijetu. Zamislite Gospodina pored sebe. Izmolite „Tebe Boga hvalimo“, himan Presvetom Trojstvu.

Predlažemo da meditirate nad sljedećim retcima: Izl 33, 18-23; Pj 2, 8-17; Mt 2, 1-11; Iv 1, 1-18; Kol 1, 15-20; Fil 2, 6-11.

Pokajanje – sljedećih 10 minuta

Promislite o počinjenim grijesima i ponudite zadovoljštinu. Sjetite se da se spašavamo po Božjoj ljubavi i milosrđu, a ne po vlastitim snagama. Ispitajte svoju savjest i zamolite Gospodina da se nad vas spusti Božje milosrđe. Ponudite svoju molitvu kao zadovoljštinu za svoje grijehe i grijehe cijeloga svijeta.

Predlažemo da meditirate nad sljedećim retcima: 1Kor 13, 4-7; Kol 3, 5-10; 1Tim 1, 12-17; Jak 3, 2-12; 1Iv 1, 5-2, 6; Ps 6, 32, 38, 51, 102, 130, 142.

Meditacija – sljedećih 15 minuta

Meditirajte nad Božjim djelima. Pri tome vam može pomoći molitve Križnog puta. Odaberite poglavlje iz Evanđelja koje govori o Isusovom križnom putu. Promišljajte o tome kako se Isus nosio s osudom, težinom križa, bolnim ranama, osamljenošću… Kako je Isusov križni put povezan s vašim životom? Kad ste i vi bili nepravedno osuđeni? Kad ste se osjećali kao da nosite teret čitavog svijeta? Meditirajte nad svakom rečenicom iz Evanđelja.

Zahvaljivanje – sljedećih 10 minuta

Izrazite zahvalnost za svaki Božji dar. On nas nije samo stvorio, On nam daruje svaki novi dan, zbog Njegova milosrđa svako jutro otvorimo oči, zbog Njegove ljubavi udišemo svaki udah. Zahvalimo na tim velikim darovima iz dubine svoga srca.

Predlažemo da meditirate nad sljedećim retcima: Post 1; Post 8, 15-22; Job 1, 13-22; Dn 3, 46; Mt 6, 25-34; Lk 17, 11-19; Ps 8, 65, 66, 100, 111.

Molite i dat će vam se – sljedećih 5 minuta

Zatražite od Gospodina ono što vam je potrebno, sjetite se bližnjih u potrebama i predajte ih Gospodinu u molitvi. Ištite od Boga i dat će vam se, tako nam je On obećao. Kralj svega svijeta i kralj svemira neka udijeli sve ono što je po Njegovoj volji. Gospodin vlada svime čak i kada nam to naizgled nije očito.

Molite za svoju obitelj, svoje prijatelje, kolege… Molite za one koji pate, za siromašne, bolesne i one koji su izgubili svoju vjeru. Molite za papu, svećenike i za Crkvu. Molite za sebe i svoje potrebe.

Pozdravite Gospodina do ponovnog susreta – zadnjih 5 minuta

Donesite odluku o tome da ćete živjeti i djelovati pod vodstvom Duha Svetoga kojega smo primili i nosimo u sebi. Donesite konkretnu odluku koju ćete provesti u djelo. Idite i živite u miru sa spoznajom da je Krist uvijek i do kraja svijeta s nama.

Zamolite Bezgrješnu Djevicu Mariju, našu Presvetu Majku da nam bude u pomoći. Izmolite Zdravo Marijo ili bilo koju drugu marijansku molitvu.


Livija Rogulj – Žena vrsna

Inspirirano objavom na Instagramu.
Foto: Jacob Bentzinger – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Livija Rogulj

Supruga i majka šestero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno uređuje životna blaga za Medju nama i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.