9 savjeta za molitvu devetnice

devetnice

Devetnica je katolička pobožnost, oblik molitve koja se moli tijekom devet dana. Korijeni devetnice sežu još u doba apostola. Prva devetnica izmoljena je kada su se oni okupili na molitvu nakon Uznesenja, iščekujući Duha Svetoga.

1. Zašto moliti devetnicu?

Devetnica se obično moli na određenu nakanu ili da bi se izmolila određena milost. To je molitva, vapaj kojeg želimo da dopre do Boga. Molimo na istu nakanu devet dana jer nam je važno Bogu pokazati vlastitom postojanošću koliko nam je važno da čuje našu molitvu.

2. Kada moliti devetnicu?

Postoje poznate devetnice koje se mole u točno određeno vrijeme, poput Velike devetnice na čast Srca Isusova (Pobožnost 9 petaka) koja se moli na prve petke tijekom 9 mjeseci. Devetnice svecima obično se mole devet dana prije njihova spomendana. Bez obzira na to, svaku devetnicu možete moliti i u bilo koje drugo doba godine.

3. Devetnica nam može služiti kao priprema

Obično molimo devetnicu pred blagdan ili spomendan nekog sveca. Ona nam služi kao duhovna priprava za slavlje. Možemo je moliti i pred bilo koji događaj u svom osobnom životu. Osim priprave, devetnica može biti i u znak zahvale ili molbe na određenu nakanu.
Uz devetnicu se uvijek preporuča sakramentalni život – pristup ispovijedi i pričesti te djela milosrđa.

4. Molitva devetnice nije magija

Kada molimo devetnicu, prije svega trebamo tražiti ostvarenje Božje volje. Ne smijemo sumnjati u to da Bog najbolje zna što je dobro za nas. Njegova je mudrost i milost beskrajna. Nijedna čežnja našeg srca neće mu promaknuti. Devetnica nije čarobni štapić kojim ćemo automatski dobiti što poželimo. Ona je vapaj Ocu da primi naše molitve i podari nam svoju milost.

5. Započnite molbom

Promislite zašto želite ili trebate moliti devetnicu. Sjetite se da ona nije čarobni štapić i ne koristimo se njome tek tako. Ona je duboka i neprekidna molitva koja prvenstveno daje hvalu Bogu. Njemu povjeravamo svoj život i svoje nakane.

6. Gdje se može moliti devetnica?

Devetnica se može moliti javno u skupini, u župi ili obiteljskom domu. Može se moliti i individualno u bilo koje doba dana na bilo kojem mjestu.

7. Popratite svoju devetnicu djelima pokore

Devetnica je poseban oblik molitve. Možete je popratiti određenom žrtvom koju prikazujete na istu nakanu – postom, češćim pristupanjem sakramentima, dnevnim odlaskom na svetu Misu…

8. Ključ je u dosljednosti

Ključ ove molitve je u dosljednosti. Ako ste započeli devetnicu, nemojte je prekinuti! Dosljedna molitva tijekom tjedan dana dobar je početak za izgradnju navike izdvajanja vremena za molitvu i učvršćivanja svog odnosa s Bogom.

9. Pronađite devetnicu koja će biti bliska vašem srcu

Postoji puno različitih devetnica. Pronađite onu koja vam najbolje odgovara – omiljenog sveca zaštitnika, neku od devetnica Blaženoj Djevici Mariji ili pak Srcu Isusovu ili Duhu Svetomu. Izbor je velik, dosljednost i predanje važni su za koju god se od devetnica odlučili.


Silvana Ramos – Catholic Link
Prevela i prilagodila: Lea Potočar
Foto: Lea Potočaf

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!