Post je moćno oružje protiv zla i rješenje za mnoge probleme

post

Ratovi, progoni, terorizam, glad, pohlepa, abortus, tlačenje, nemoral, trgovina ljudima, ravnodušnost, ovisnosti, samoubojstva, rastave: svatko može samo pogledati stanje našeg svijeta i naših života, da bi saznao da se vodi duhovni rat, bitka između dobra i zla.

Mnogi od nas osjećaju se bespomoćno. Neki se osjećaju čak i beznadno. Mogli bismo se pitati: „Što bi mogla beznačajna osoba poput mene činiti kako bi se borila protiv zvjerstava zla i nemorala u svijetu danas?“

Postoji nešto što možemo činiti

To je rješenje koje se može činiti jednostavnim, ali to je izuzetno moćno oružje protiv zla. To rješenje je post. Molitva i post su vrlo moćno oružje u našim duhovnim bitkama, baš kao i u duhovnim ratovanjima koja se događaju u svijetu. Isus, apostoli, sveci, pape i mnogi klerici postili su i pozivali i druge da poste.

Post otvara naša srca za zagovor i daje težinu našim molitvenim nakanama. Post nas jača u odupiranju napastima i oslobađa nas od ovisnosti. Post promiče mir u našim srcima i mir među ljudima. Post nas uči razliku između željeti i trebati i podsjeća nas na neprilike siromašnih. Post poziva Duha Svetog da izliječi naša srca, naš odnos s Bogom i naše međusobne odnose. Stari fra Slavko Barbarić rekao da će nas post povesti u novu slobodu srca i uma.

“Đavao se puno ne boji discipline i drugih instrumenata ispaštanja. Ono što ga pobjeđuje jest kada si uskraćujemo hranu, vodu i san. Đavao se ničega ne boji više, stoga ništa nije draže Bogu.”  

– sv. Ivan Marija Vianney

Sotona mrzi post, kao i sve što nas približava Bogu

Sotona mrzi post. Zašto? Zato što oni koji vježbaju redovno samoodricanje kroz post, umnažaju vrline i rastu bliže Kristu. Oni koji poste za druge, velikodušno se odriču sebe za druge.

Korizma je idealno vrijeme za početi pokajničku praksu posta i samoodricanja. Sveto Pismo i katolička tradicija uvijek su stavljali veliki naglasak na post i molitvu. U proteklih 50 godina, međutim, post je postao manje važan modernom katoliku i puno katolika postalo je lijeno u svojoj vjeri. Samoodricanje u postu je rješenje za probleme svijeta i za naš vječni život.

Korizma je poligon, kao što je 40 dana posta u pustinji bio poligon za Isusa, posebno kada ga je iskušavao Sotona. Tijekom boravka u pustinji, Isus se pripremao kako bi mogao podići svoj križ, umrijeti bolnom smrću, otkupiti cijelo čovječanstvo.

Mi svi želimo biti spremni za vječni život. Pokajničko razdoblje Korizme sa samoodricanjem kroz post može biti naš poligon i pomoći nam da se pripremimo, kako za naše buduće križeve, tako i za naš vječni život. Post nas trenira u samoupoznavanju i ključni je alat za kontrolu nas samih.

Post nam dopušta da pomognemo drugima, čak i strancima koje nikada nismo upoznali. To je velikodušan, nesebični čin zato što kada postimo i molimo za nekoga posebno, post daje težinu našim molitvama za tu osobu. Papa Franjo rekao je: „Post ima smisla ako stvarno umanjuje našu sigurnost i, kao posljedicu, doprinosi nekome drugome, ako nam pomaže njegovati stil dobrog Samarijanca, koji se sagnuo do svog brata u potrebi i pobrinuo se za njega.“

U Svetom Pismu (Mt 6,16) Isus nam govori kako moliti i odmah kaže da postimo: „I kad postite, ne budite smrknuti kao licemjeri.“

Isus kaže, „kad postite“, ne „ako postite.“ Post i molitva su vrlo moćno oružje protiv zla.

“No Isus ga dohvati za ruku, podiže ga i on ustade. Kad Isus uđe u kuću, upitaše ga učenici nasamo: »Kako to da ga mi ne mogosmo izagnati?« Odgovori im: »Ovaj se rod ničim drugim ne može izagnati osim molitvom i postom.“

Mk 9,27-29

Post je odgovoran za mnoga čuda kroz povijest

Jedno čudo dogodilo se u gradu Hiroshima u Japanu. Osam isusovačkih njemačkih svećenika postilo je i molilo krunicu svaki dan prije pada atomske bombe u kolovozu 1945. Njihova župna kuća bila je samo osam kuća udaljena od centra udara atomske bombe. Iako je većina ljudi unutar kilometar i pol radijusa od udara ili odmah umrla ili umrla od posljedica radijacije, nitko od svećenika nije pretrpio više od ogrebotine, i nitko od njih nije iskusio nikakve posljedice radijacije. Liječnici su ih promatrali kroz godine i nijedan svećenik nije imao nikakvih nuspojava.

Kardinal Robert Sarah nedavno je otkrio svoje tajno oružje za duhovno ratovanje: molitva i post. Kada je postao nadbiskup, kardinal Sarah obvezao se da će se povući u osamu 3 dana svakih dva mjeseca. Tijekom tih osama, potpuno je postio, bez kruha i vode, i nosio je sa sobom samo osnovne potrepštine za misu, Bibliju i druga duhovna štiva. Kaže da mu je to pomoglo da „napuni baterije” i vrati se u bitku.“

Naravno, nema ništa novo u vezi molitve i posta: Isus je postio i naredio je svojim učenicima da čine isto. Ako postariji kardinal može postiti, onda možemo svi.

Još jedan visoko rangirani klerik, biskup Olmsted iz biskupije Phoenix, preporučio je post u svojem podsticanju „Into the Breach.“

Otklanjanjem strasti tijela, Isus je odbio Sotoninu ponudu kruha u pustinji i u govoru na gori, dva puta nas potiče na post (Mt 6,16). Jeste li primijetili da Gospodin ne kaže „ako postite“ nego „kad postite”? Post je trening za samopoznavanje, glavno oružje za vladanje sobom. Ako nemamo dominaciju nad svojim strastima, posebno za hranu i seks, ne možemo posjedovati sebe i staviti interese drugih ispred naših interesa.

Ima toliko puno divnih razloga za post, ali molitva i post, kao alati za duhovno ratovanje, su jedni od najvažnijih. Korizma je idealno vrijeme za početak stalne vježbe samoodricanja. Za one koji ne mogu postiti od hrane (bolesnici, trudnice i stariji), oni mogu izabrati postiti od televizije, socijalnih mreža i ostalih, sebi ugodnih, aktivnosti na dane posta.

Korizma je vrijeme promjene i žrtve

Post i molitva zajedno su rješenje za duhovno ratovanje koje se događa u svijetu i u našim životima. Zapamtite da Sotona, Otac laži, mrzi post.

Post nije jednostavna vještina u našem društvu koje ima sklonost prejedanju. Ipak, ako možete činiti pokajnička djela kroz Korizmu, ako možete postiti kroz Korizmu, tada možete postiti tijekom cijele godine!


Ellen Gable Hrkach – Catholic365.com
Prevela: Josipa Babić
Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!