Radost darivanja: odlični prijedlozi poklona za mamu i bebu

radost darivanja

Radost darivanja postoji, vjerujem, u svima nama. Volimo razveseliti bližnje lijepim i brižljivo odabranim poklonom povodom dolaska prinove u obitelj. No ponekad jednostavno nemamo ideju što kupiti, a da ne bude beskorisno. Kada odlazimo u posjet obitelji s više djece tada zadatak postaje još teži.

Majke savjetuju – vi odaberite

Da bismo vam olakšali ili suzili izbor, upitali smo iskusne majke da navedu poklone koji su im najviše koristili. Pokušali smo sve prijedloge svrstati u nekoliko grupa da biste se lakše orijentirali ovisno o željama.

Prvo oko čega su se sve majke složile jest da je vrlo praktičan, a i najjednostavniji poklon – novac. Uz lijepu čestitku koju možete izraditi sami ili zamoliti svoju djecu da aktiviraju maštu i naprave originalan rad, uručite iznos koji biste ionako izdvojili za kupovinu. Ako vam se čini bolja opcija, otiđite u ciljanu trgovinu i odaberite poklon-bon koji će majka moći iskoristiti na potrepštine po svom izboru.

Oprema za bebe i uređaji

Ako ste se ipak odlučili kupiti konkretan poklon, predlažemo nešto od sljedećega. Od opreme za bebe najkorisnijima su se pokazale sve vrste nosiljki za bebe (strukturirane nosiljke, sling, marame i ostale), jastuk za dojenje (koji se može iskoristiti i za druge namjene) te premataljka za bebe. Ovdje možemo predložiti i nekoliko korisnih uređaja kao što su babyphone, aspirator za nos ili beskontaktni toplomjer.

Ako više volite kupiti bebi poklon za zabavu, tada predlažemo ideje s kojima ne možete pogriješiti. Odaberite zabavni mobil za dječji krevetić, ljuljačku/sjedalicu s veselim glazbenim dodacima ili podlogu za igru, tzv. baby gym.

Praktični pokloni i igračke

Majke koje su iznijele svoje prijedloge spomenule su kako robica za djecu često postane promašen poklon. Dogodi se, naime, da robica većih brojeva ostane spremljena negdje u pozadini ormara. Kad nakon određenog vremena ponovno naiđemo na hrpicu, nažalost, dijete je robu već preraslo. Međutim, ono s čime ne možete promašiti jesu: frotirni ogrtač s kapuljačom koji se koristi nakon kupanja, vreća ili odijelo za spavanje i tetra pelene koje nikad ne ispadnu iz upotrebe.

Također, vrlo korisni pokloni pokazali su se oni vezani uz hranjenje – plastični pribor za jelo s kompletom tanjura i čaše, prijelazna čaše za bebe ili termosica. Ako ste se odlučili ići u ovom smjeru, možemo vam još predložiti i hranilicu. Mame s iskustvom kažu da su najpraktičnije hranilice one koje se učvrste na stolicu ili stol. Ako se odlučite za takve modele, savjetujemo vam da prije kupovine obavezno provjerite sve stavke vezane za sigurnost ovakve dječje opreme.

Netko, pak, voli poklanjati igračke i to je sigurno kod djece jedno od najdražih iznenađenja. Da se ne biste zapleli u mnoštvo nekvalitetnih igračaka koje su djeci zanimljive maksimalno dva dana i potom odlaze na dno kutije, evo naših prijedloga. Oni će osvojiti srce vašeg djeteta čim malo poraste i pokaže interes za igrom. To su plišane lutke u liku Gospe i Isusa. Uz to preporučujemo i slikovnice različitih tematika.

Personalizirani pokloni

U posljednje su vrijeme personalizirani pokloni postali vrlo popularni. Mame su istaknule da vole dobiti neku sitnicu koja će biti originalna, tj. ukrašena osobnim imenom djeteta. Ideje sežu od kutijica za uspomene, dekica ili jastuka s izvezenim imenom do albuma za slike. Možemo vam predložiti još i lijepo ukrašen okvir za sliku ili kalup za izradu otiska dječje nožice ili ručice.

Prijedlozi koji su „pokupili“ najviše odobravanja jesu oni koji su se zapravo odnosili na darivanje majke. U razdoblju babinja kada je majkama poprilično intenzivno doba iznimno cijenjeni znakovi pažnje jesu ponude da im se skuha ručak ili preuzmu starija djeca da bi si majke ukrale malo vremena za predah. Odlučite li razveseliti majku djeteta, sigurni smo da će je oduševiti košara puna svježeg voća ili uplaćena misu za cijelu obitelj (s tim da ne zaboravite potvrdu s datumom) što su ujedno bili i najoriginalniji prijedlozi.

Radost darivanja u zajedništvu

Na kraju vam dajemo prijedog zajedničkih poklona. Ako mislite da će obitelji kojoj odlazite najviše od koristi biti namještaj ili oprema koja košta nešto više novaca, predložite bližnjima da se udružite u prikupljanju novca i kupovini ciljanog poklona. Obavezno se prije toga posavjetujte s roditeljima kod kojih odlazite da se ne bi dogodilo da kupite ono što već imaju. Saznajte što im treba – jesu li to krevetić, kolica, inhalator, komoda ili možda sklopivi krevetić. Organizirajte se među prijateljima ili bližom rodbinom, dopustite da vas obuzme radost darivanja i dogovorite veselu zajedničku kupovinu.


Livija Rogulj – Žena vrsna
Foto:Wes Hicks – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Livija Rogulj

Supruga i majka šestero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno uređuje životna blaga za Medju nama i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.