Vodič kroz trudnoću – od 7. do 10. tjedna

od 5. do 8. tjedna

Prvi mjesec je iza vas i polako se privikavate na pomisao da unutar Vas raste novo ljudsko biće. Što Vas očekuje u razdoblju od 7. do 10. tjedna trudnoće?

Vrijeme je za javljanje ginekologu kako biste dobili termin za prvi pregled i ultrazvuk. Na pregledu ćete osim ultrazvuka, koji će biti konačna potvrda trudnoće, obaviti još nekoliko stvari. Čeka vas vaganje, mjerenje tlaka i pregled mokraće. Saznat ćete i očekivani datum poroda. Sada Vam se ponovno glavom roje mnoga pitanja i rađaju planovi. A što za to vrijeme radi beba?

Bebin razvoj u maternici

Iako se Vaš trbuh vjerojatno naizgled nije promijenio, dijete ubrzano raste. Saznajte kojih je 10 značajnih napredaka dijete postiglo unutar maternice:

 1. Krajem sedmog tjedna trudnoće dijete je veličine graška (oko 1 cm).
 2. Pokazuju se rupice koje postaju oči, uši, nos i usta.
 3. Više od milijun novih stanica svake minute razvijaju se unutar djetetova tijela.
 4. Do osmog tjedna trudnoće dijete je dugo 1.2 cm, a ultrazvuk može pokazati lepršavo kucanje srca od oko 140 do 150 otkucaja u minuti (dvaput brže nego naše).
 5. U devetom je tjednu trudnoće dijete dugo oko 2.5 cm, veličine manje masline.
 6. Jasno se vide lakat, zglob i koljeno.
 7. Znanstvenici procjenjuju da se do devetog tjedna trudnoće svake minute stvori 100.000 novih živčanih stanica.
 8. U desetom tjednu trudnoće dijete je veličine veće masline, odnosno dugo je oko 3.8 cm, oko 14 grama težine.
 9. Svi unutarnji organi koje će imati kao potpuno razvijeno novorođenče već su se formirali do desetog tjedna trudnoće.
 10. Beba u razvoju sad se naziva „fetus“ i počinje sličiti na minijaturno ljudsko biće.

Duhovni vodič za razdoblje od 7. do 10. tjedna trudnoće

Iako još jako mala, beba u ovom razdoblju prolazi najveće promjene tijekom čitavog života. Njezin rast nikada više neće biti tako brz. Kao što ste vidjeli, sada se postavljaju razvojni temelji za čitav bebin organizam.

Iskoristite ovo vrijeme da postavite i dobre duhovne temelje:

 • Ujutro kad se probudite blagoslovite bebu i predajte Bogu njen razvoj. Možete moliti riječima Svetog pisma da “dijete raste, jača i napunja se mudrosti i milost Božja bila na njemu” (usp. Lk 2,40).
 • Kad uhvatite vrijeme za odmor tijekom dana, iskoristite priliku da u duhu pratite bebin razvoj. Položite ruku na trbuh, zatvorite oči i zamislite bebu. Prateći u mislima njeno tijelo, molite Gospodina da blagoslovi i prati razvoj svakog pojedinog dijela.

Dr. Bill Sears / Katarina Matijaca
Prevela: LR
Foto: Kawin HarasaiUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!