Dispneja tijekom trudnoće – kako ju olakšati?

dispneja, ostati bez daha u trudnoći

Tijekom trećeg tromjesečja trudnoće problem pomanjkanja daha povećava se u svojoj učestalosti i intenzitetu usred širenja maternice ograničavajući mogućnost širenja pluća svakim novim udahom. Da bi se kompenzirao nedostatak prostora za disanje pritisnutog s donje strane pluća, trudnički hormoni vas potiču da češće i učinkovitije dišete tako da osiguraju vama i djetetu dovoljno potrebnoga kisika. Iskušajte ovih 7 savjeta za olakšavanje dispneje tijekom trećeg tromjesečja trudnoće.

Promijenite položaj

Čim osjetite da ćete ostati bez daha, promijenite položaj u kojem ćete lakše disati.

Usporite

Kada osjetite nedostatak daha tijekom trudnoće, pokušajte osluškivati svoje tijelo i što vam ono govori. Ako pretjerujete u aktivnostima, usporite.

Iskušajte vježbe disanja

Vježbe disanja mogu proširiti vaš prsni koš i proširiti plućno disanje (duboko abdominalno disanje očito postaje otežanim uslijed rasta maternice). Iskušajte sljedeće korake da biste olakšali dispneju tijekom trudnoće.

Prvo, ustanite jer će to otpustiti dio pritiska na vašu dijafragmu. Zatim duboko udahnite podižući ruke s bokova prema gore. Polako izdahnite spuštajući natrag ruke. Podižite i spuštajte glavu, pri tome udahnite i izdahnite. Da biste bili sigurni kako više udišete plućima nego abdomenom, provjerite širenje prsnog koša tako što ćete prisloniti ruku na rebra. Neka rebra odguruju vašu ruku dok duboko dišete. Usredotočite se na to kakav osjećaj stvara duboko disanje plućima tako da se možete svaki put kada osjetite poteškoće pri abdominalnom disanju prebaciti na disanje prsnim košem.

Vježbajte disanje kao pripremu za porod

Vježbajte polagano, duboko, opušteno disanje radije nego plitko izdisanje. (Način disanja tijekom poroda ovisi o metodi kojoj ste se priklonili.)

Redovito vježbajte

Aerobne vježbe možete započeti već u ranoj trudnoći što poboljšava učinkovitost respiratornog i cirkulacijskog sustava.

Isprobajte razne položaje sjedenja i ležanja

Pronađite položaj koji vam olakšava disanje. Ako sjedite u ispravnom položaju na ravnoj sjedalici, uzdignutog prsnog koša i zabačenih ramena, plućima je lakše disati nego ako sjedite opušteni u fotelji. Spavajte u polu-ležećem položaju, poduprite se jastucima. Pokušajte uzdignuti glavu dodatnim jastukom dok spavate u bočnom položaju.

Prepoznajte kada vam je potrebna stručna pomoć

Ako vam se dogodi nagao i ozbiljan gubitak daha popraćen bolom u prsima, ubrzano disanje ili ubrzan puls, jaka bol u prsima dok duboko dišete, odmah potražite liječničku pomoć. Ovo može biti znak da se stvorio krvni ugrušak i smjestio u plućima – rijedak, ali ozbiljan problem.


Dr. Bill Sears – Ask dr. Sears
Prevela i prilagodila: LR
Foto: Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!