Donosi li stvarno sveti Nikola darove djeci?

Danas je sveti Nikola, dan kojem se sva djeca raduju. I ne samo djeca. I mi odrasli uživamo gledati iznenađenje, radost i ushit na tim malim dragim licima. Možemo toliko toga naučiti od djece. Kod njih su osjećaji nepomućeni. Čista radost, iskreno iznenađenje i istinski ushit. A u malim srcima vjera. Duboka vjera. Kako bi inače bilo moguće da budu tako iskreno radosni? Kako odrastamo, sve više gubimo čaroliju, moć koju sa sobom nosi jednostavna dječja vjera. I počinjemo za sve smišljati neka racionalna objašnjenja.

Što ti je donio sveti Nikola?

Moram vam priznati da nisam oduvijek voljela ovaj blagdan. Kad sam bila mala, kod nas se nije slavio sveti Nikola. Samo sveta Luce. A onda, malo pomalo, proširio se običaj slavljenja svetog Nikole. Slavi se u školama, vrtićima, ne možete ga izbjeći. Trgovci ne propuštaju prilike koje vide, a kad su djeca u pitanju, prilika je ogromna. Pa tko bi odolio dječjim željama?! A osim toga, svi ih susjedi, rođaci i prijatelji pitaju: Što ti je donio sveti Nikola?

I to me ljutilo. Iskreno vam kažem. Smatrala sam da je svega skupa naprosto previše. Toliko djece živi u krajnjoj bijedi. Neka svaki dan jedu kaše od brašna, neka jedu svaki drugi dan, a neka umiru od gladi. A ja bih trebala svojoj djeci kupovati poklone i slatkiše prvo za sv. Nikolu, pa za sv. Luciju, pa za Božić… Previše! I tražila sam način da ih naučim da ne treba očekivati obilje. Da nije pošteno živjeti u obilju dok mnogi žive u bijedi. Uostalom, smatrala sam da cijela priča sa sv. Nikolom nema nikakve veze. Poklone ionako kupuju roditelji, a svetac bi prvi bio ljut što jedno dijete dobije lego policijsku postaju koja vrijedi više nego dvoje dječje cipele, a na drugom kraju svijeta neko dijete danima ni jelo nije.

Nisam znala kako se postaviti. Nismo izolirani. Ne možeš samo tako ignorirati cijeli svijet i praviti se da sveti Nikola ne donosi darove. Kad djeca jako dobro znaju da donosi. I tako sam jedne godine s njima pričala o tome koliko je sveti Nikola žalostan što mnoga djeca žive u bijedi. Pričala sam im o misijama i uvjetima života njihovih vršnjaka u Kongu, Ekvadoru… I oni su odlučili napisati sv. Nikoli pismo kako ne žele darove, nego novac za misije. Skoro sam počela plakati od radosti.

Djeca i sveti Nikola

I tako sam shvatila. Djeca imaju sa svetim Nikolom jedan poseban odnos. Istina je da su trgovci i njihove reklame okrenuti samo stjecanju za sebe, istina je da se slavljenje blagdana s darovima” ističe upravo radi toga. Ali isto tako je istina da to s djecom nema nikakve veze. Njihova srca su čista. I ostat će čista onoliko koliko nad njima budemo bdjeli. Pronašla sam poantu ovog blagdana i jako ga zavoljela. Vidjela sam da djeca od svetog Nikole uče vjeru, ljubav prema bližnjemu, darežljivost. Moje je samo da im odškrinem vrata i ostalo prepustim sv. Nikoli.

I da vam na kraju odgovorim na pitanje iz naslova. Čini vam se smiješno? Ta svima je i više nego jasno tko donosi darove?! Ma nemojte! Kladim se da vam na pamet pada krivi odgovor. Dakle, odgovorno tvrdim da darove donosi sveti Nikola! Da, dobro ste pročitali.

Istina je da nekoj djeci roditelji donose darove. Svetac tu ne može ništa. Ako ste vi uvjereni da je on bedasti starac koji će donijeti što god vaše dijete zamisli i da ga uopće nije briga što neka djeca neće dobiti ni ručak tog istog dana, što onda on tu može. Mislite se sami. Ali svakoj obitelji koja to uistinu želi, darove donosi upravo sveti Nikola. Sveci su u raju. Jedno su s Božjom voljom i njihova želja može biti jedino naše istinsko dobro. Zato će sveti Nikola prije svega gledati na dobro duša. I naučit će vašu djecu nevjerojatne stvari. Samo ako mu dozvolite. Još uvijek ne vjerujete?

Malo čudo u našoj obitelji

Evo što se dogodilo jedne godine kod nas. Još tjedan dana prije svetog Nikole mislili smo da će sve biti u redu. Nismo imali dovoljno novaca za neke velike poklone, ali to nam nikad ni nije cilj. Imali smo dovoljno za poklone iz kojih će djeca naučiti nešto o radosti, ljubavi i skromnosti. Međutim, odjednom su iskrsli neki neodgodivi troškovi, a nova isplata je kasnila. I tako smo dan prije sv. Nikole ostali s 20 kn. Bez pretjerivanja. Što da radimo? Novac smo trebali dobiti na svetog Nikolu popodne, a djeca će se ujutro pitati što je s poklonima. Zar ih je sveti Nikola ove godine preskočio? Zar zaista nisu bili nimalo dobri?

Odlučila sam se pouzdati u sveca i krenula prema računalu da napišem poruku da ih voli i dolazi popodne jer je nastala velika gužva i prije ne može stići. I otvorim program za pisanje… Nakon nekog vremena imala sam pred sobom: letak s bojankom, pričom o sv. Nikoli i slikama sveca i djece; čestitkicu s porukom sveca i konačnu poruku koju im je ostavio u velikoj brzini, punu mrlja od tinte.

Da, ja sam to radila, ali nisam. Bilo je to djelo sv. Nikole.

Sveti Nikola gubi darove

Djeca su ujutro bila oduševljena i cijeli dan su bili u radosnom iščekivanju. A uvečer… Naš sveti Nikola jako voli napraviti dramu od svojih poklona. Uvijek ih zagubi po kući, ostavi im porukice, strjelice, upute… I onda oni traže. Trebate to vidjeti! Koje uzbuđenje! Koja jurnjava! Traženje je pola cijele priče. Pokloni su tek šlag na kraju.

Još uvijek sumnjate? Posao za kojeg smo novac dobili baš na dan sv. Nikole popodne, moj muž je pokušavao dovršiti nekoliko mjeseci. I nikako. Uvijek su iskrsavali neki problemi. Nepredviđeni, naravno… A onda se odjednom sve posložilo. Posao je dovršen, klijenti prezadovoljni, novac stigao taman na vrijeme da posluži svetom Nikoli. Za nas je to čudo svetog Nikole.

Neka vam je sretan dan ovog divnog sveca. Prepustite vodstvo njemu i vidjet ćete što ni zamisliti niste mogli. Nema toga tko djecu razumije bolje od njega. Osim Malog Isusa, naravno, ali o tome kad dođe vrijeme…

Na kraju, sveti Nikola nas uči darivati… Naš portal vam daruje mali letak o svetom Nikoli s bojankom. Uživajte!

Dopuštenjem autorice preuzeto s bloga Na Tvom dlanu.


Katarina Matijaca – Žena Vrsna

Katarina Matijaca
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) sedmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.