Prirodni porod – Djetešce nam se rodilo

porod, majčinstvo, žena vrsna

Drage vrsne žene,

još prije par tjedana slušale mnogo toga o rođenju našega Spasitelja, Isusa Krista. Brojne, hrvatske Božićne pjesme opisuju kako ˝Čista ga Djeva rodila i u jasle položila˝. Tim činom Bog se nama uobličio i otvorio nam put u raj. Naše prekrasne Božićne pjesme nadalje opisuju kako ˝Njeg doji i goji˝ potvrđujući čovječnost Sina Božjega, zorno prikazano u brojnim ˝galaktotrofusima˝ ili umjetničkim slikama na kojima Gospa doji malog Isusa. Sve nam to govori da je porod i dojenje normalna pojava, tj. normalan način rođenja i prehrane naše djece.

Kada sam rodila svoje prvo dijete, u strahu od nepoznatog sam se opirala trudovima, nastojeći ih kontrolirati. Kakva zabluda! Kakva umišljenost! Kakav nedostatak vjere! Upravo se prepuštajući trudovima, surađujući s nepokorivom silom prirode, prihvaćajući Božju volju, s relativnom lakoćom sam, bez ikakvih intervencija, dovela na svijet našu djecu. Shvatila sam da je porod prirodan proces, poput cvijeta koji se otvara i da se sav trud koji se pritom ulaže vraća deseterostruko u trenutku kada se rodi dijete i kada ga privinite na Vaša prsa.

Vi ste sve što djetetu treba

Ženino tijelo je stvoreno savršeno za prihvaćanje djeteta, kako bi ga prigrlilo, zaštitilo i prehranilo. Vi ste cijeli svijet za Vaše novorođenče i drugo mu ništa ne treba. Vaše naručje je poput gnijezda: sigurno, toplo, udobno i na izvoru hrane. Kada dijete čuje otkucaje Vašeg srca, šum Vašeg disanja, miris Vašeg mlijeka, čini mu se da je u maternici (miris mlijeka je slično mirisu plodove vode) pa se osjeća sigurno i umirit će se. Zato držite Vaše novorođenče što češće i što dulje, pogotovo kada je nemirno. Ne možete ga razmaziti! Možda će Vam se u početku činiti napornim, ali kasnije ćete se sa sjetom prisjetiti tih lijepih dana kada ste Vi bili sve što je djetetu trebalo.

U svim našim javnim rodilištima, zahvaljujući provedbi inicijative ˝Rodilište-prijatelj djece˝, djeca se odmah (unutar pet minuta) po porodu stave gola (nakon što se obrišu) na majčina gola prsa. Ovo se zove ˝kontakt koža-na-kožu˝ i preporučuje se da traje barem sat vremena, odnosno dok dijete ne obavi prvi podoj. Brojna istraživanja su pokazala da djeca koja uspostave ovaj rani neposredni dodir s majkom su mirnija, bolje održavaju tjelesnu temperaturu, ranije uspostave dojenje i duže doje. Pored toga, ovo dragocjeno vrijeme provedeno zajedno nakon poroda, dok su majka i dijete još budni, predstavlja prekrasnu priliku za zbližavanje i upoznavanje majke i djeteta.

Dijete po prvi put vidi majku, pamti njezine crte lica te povezuje njezin izgled s otprije poznatim glasom. Nažalost, zbog ˝gužve˝ u rađaonici ponekad se djeca samo zamotaju i stave pokraj majke. Ako je ikako moguće nastojite to izbjeći, odnosno tražite da se dijete stavi kožom-uz-kožu na Vaša prsa jer ne samo da je tu najsretnije, nego Vaše tijelo također opskrbljuje dijete s potrebnim ˝domaćim˝ bakterijama koje će ga štititi od mogućih neprijateljskih bakterija u bolničkom okolišu.

Simbioza između Vas i Vašeg djeteta

Sve gore navedeno: normalan porod, neposredni dodir ˝kožom-uz-kožu˝ i Vaše dragocjeno mlijeko pomoći će djetetu izgraditi zdrav, normalan ˝mikrobiom˝, tj. zajednicu mikrooganizama koji žive u našim tijelima i koji utječu na naše zdravlje. Naime, usprkos do nedavno krivom vjerovanju, ljudsko mlijeko nije sterilno, nego sadrži niz korisnih mikroorganizama. Samo još jedno čudo u našim tijelima, a tek kada čujete o kolostrumu, tom tekućem zlatu koja Vaša tijela stvaraju, nećete moći prestati hvaliti Gospodina, jer je zaista dobar.

Do tada, uživajte u ljepoti i čudu Vašeg tijela i simbiozi između Vas i Vašeg djeteta.

Vaša,
Dr. Irena


Dr. Irena Zakarija Grković – Žena vrsna
Foto: Žena vrsna

dr. Irena Zakarija-Grković
dr. Irena Zakarija-Grković

Dr. sc. Irena Zakarija-Grković, spec. ob. med. je međunarodno certificirana savjetnica za dojenje (IBCLC) i predsjednica Hrvatske udruge IBCLC savjetnica za dojenje (HUSD). Specijalistica obiteljske medicine postala je u Melbourne-u, Australia, gdje je stekla dvanaestogodišnje kliničko iskustvo. U Australiji je postala i Međunarodno certificirana savjetnica za dojenje. Područja znanstvenog, nastavnog i stručnog interesa dr. Zakarije-Grković su dojenje i zaštita majki i djece, medicina utemeljena na dokazima i edukacija iz temeljnih kliničkih i komunikacijskih vještina a iz ovih područja objavila je brojne znanstvene članke. Član je osnivač Nacionalnog povjerenstva za zaštitu i promicanje dojenja pri Ministarstvu zdravlja te edukatorica u UNICEFovom programu ˝Rodilište - prijatelj djece˝.