EliMi: Doule zarazne radosti čiji se poziv rodio iz vlastitih boli

među nama, intervju, razgovor, elimi, doule, porod

Elizabeta je supruga i majka troje djece i jednog djeteta na Nebu, po struci je dentalni tehničar, a po pozivu doula i podučavateljica prirodnog planiranja obitelji. „Ovaj poziv mi se dogodio nakon gubitka naše četvrte bebe, a kako sam Mihaelu već poznavala iz župe i surađivale smo u radu s mladima i podučavanju prirodnog planiranja obitelji, pitala sam je bi li u ovu pustolovinu krenula sa mnom.”

Mihaela je supruga i majka dvoje djece. Po struci je, kako kaže kroz smijeh, vječni student. S vremenom je shvatila da ono što je studirala nije nešto u čemu se dugoročno vidi i svoj je poziv u suradnji s Elizabetom pronašla u pružanju podrške ženama i parovima: „Nakon rođenja svog prvog djeteta, shvatila sam koliko je postpartum važan i željela sam biti na raspolaganju ženama koje ga prolaze.”

„Rađanje djeteta jedan je od najvažnijih događaja u ljudskom životu. To znamo svi mi koji imamo iskustvo roditeljstva.”

Elizabeta Biličić

„Kao mlada žena u braku, rodila sam prvo dijete, a da nisam znala osnovne stvari. Poslije poroda se nisam najbolje snalazila. Zbunjivale su me promjene hormona, dojenje, odnosi u braku, planiranje obitelji, kao i izazovi odgoja i roditeljstva. Danas iz iskustva vidim kako mnogo žena nije pripremljeno na porod i nose mnoge strahove, predrasude, neznanje. Njihovi muževi, koliko god spremni pomoći, zabrinuti su jer ne znaju kako im pružiti podršku”, svjedoči Elizabeta.

Osvrnula se i na to kako nije čudno da nakon traumatskog iskustva poroda neke žene požele nikada više ne rađati. Prisjeća se da je i njezino prvo iskustvo poroda bilo bolno te da tada nije znala za duhovnu dimenziju rađanja: „Moja mladost nije bila obilježena kršćanstvom, nešto tradicije i to je to. Odrastala sam u obitelji gdje je majka bila tradicionalna vjernica, a otac ateist. Kada mi je umrla mama, u svojoj 52. godini, bila sam slomljena. Moja mlađa sestra još je bila osnovnoškolka. Tražila sam izlaz i Bog je intervenirao – upoznala sam Isusa iz Nazareta.”

EliMi je nastao nakon bolnog iskustva gubitka bebe

Prije svog trećeg poroda Elizabeti je u ruke dospjela knjižica Duhovni pristup rađanju. Ta knjižica joj je promijenila pogled na čovjeka i pristup začeću, rađanju pa i roditeljstvu. U svemu tome je sudjelovao i njezin suprug i bio joj velika podrška: „Čitajući tu knjigu, došla sam do zaključka da je porod normalna, fiziološka stvar. Pozitivne priče o porodu u meni su budile želju za takvim iskustvom.”

S trećim se djetetom pripremala na drukčiji porod, uz prisustvo supruga i potpuno prirodno, s iskustvom dodira djeteta koža na kožu, što ju je dodatno osnažilo. Taj porod joj je bio radosno iskustvo. Četvrto njihovo dijete, kako kaže Elizabeta, nije preživjelo trudnoću, ali vjeruju da ih djetešce čeka u Nebu. „To nas je iskustvo sve ranilo, ali iz tih trudova rodio se projekt – EliMi. Javila mi se snažna želja da pomažem trudnicama.”

Završila je edukaciju o porodu i nakon toga u slobodno vrijeme počela podučavati bračne parove o pripremi za porod.

Parovi su prestrašeni, zabrinuti, puni pitanja i željni podrške

Od početka je svjesna da to mora raditi diskretno i razborito jer se ulazi u intimu jedne obitelji. Parovi se boje i strepe hoće li sve dobro proći, puni su pitanja, zabrinuti, traže podršku. Uz to, mnoge žene koje rađaju su osamljene, rađaonice su prolazna stanica gdje se osjećaju kao broj. Porod pred par stavlja veliki izazov.

„Svakom paru nastojim objasniti da je dijete darovani gost koji će ih obogatiti. S obzirom da radim na medicinskom području, svoja vjerska uvjerenja ne ističem, ali u sebi nosim Božju čežnju koja spontano prelazi na trudnicu i njenog muža. Ako znam da su preda mnom vjernici, onda im posvjedočim kako je dijete Božji dar te koja je radost roditi nekoga tko te čini majkom i ocem.”

Iskustvo ju je naučilo da pripremljena rodilja i suprug više ne doživljavaju porod kao goli tjelesni čin koji treba čim prije završiti. Informirana, sabrana i samouvjerena žena puno bolje se nosi s izazovom poroda, a i pripremljeni otac daje svoj važan doprinos. Važno joj je i potaknuti parove da razriješe međusobne napetosti i budu jedno drugome oslonac i podrška, da si međusobno praštaju: „Nevjerojatno je kako sve to utječe na sam porod. Dijete upija povjerenje za cijeli život, dobiva poruku da je željeno i voljeno.”

I Mihaela je imala snažno iskustvo Božje blizine i ljubavi koje ju je ohrabrilo za pružanje podrške drugima

Po rođenju drugog djeteta, kada joj je kći imala samo dva mjeseca, Mihaela je saznala da ima tumor na kralježnici. Osjećala je intenzivne bolove, a njihovu jačinu suprugu je pokušala dočarati na način da bi radije imala trudove u porodu nego trpjela te bolove. Čekajući operaciju, bila je u strahu, ali joj je pomagao pogled na križ: „Ima Netko tko je prošao iznimno teške boli i patnje, umro i ponovno oživio. Moja molitva u tom trenutku je bila: Gospodine, neka Duh tvoj i tvoga Oca prožme moj kako bih mogla sve ovo preživjeti.”

Po bolesti je Mihaela spoznala da nismo samo tijelo, nego i duša i duh – i da su te sastavnice međusobno neodvojive. Ono što se događa duhovno, odražava se na psihu i tijelo. Rečeno joj je da nakon operacije tumora neko vrijeme neće moći hodati i da će oporavak biti dugotrajan.

Međutim, kada se probudila iz narkoze, odmah je raširila usne u osmijeh: „Smijala sam se jer sam znala da je sve dobro, nitko mi to nije trebao reći. Odmah sam promrdala nogama, a sestre su u šoku pozvale liječnika. On je tražio da se pozove neurokirurg koji je izvršio operaciju jer je stanje bilo potpuno neočekivano. Dan nakon operacije stala sam na noge, a dva dana nakon hodala bez hodalice. Nesigurnim koracima, ali hodala sam. Uza svu zdravstvenu skrb, Isus je bio prisutan i to je tajna zašto je sve išlo u dobrom smjeru. Međutim, ostao je jaz između mene i medicinskog osoblja kojemu to nisam mogla objasniti”, svjedoči Mihaela.

Sličan jaz primijetila je i u odnosu rodilja i medicinskog osoblja te se kroz rad u EliMi trudi u zajedništvu s Elizabetom osnažiti rodilje za komunikaciju s medicinskim osobljem.

EliMi su na raspolaganju svim budućim roditeljima

Elizabeta i Mihaela nude radionice za trudnice, individualni rad s parovima, pri čemu Elizabeta radi s parovima u pripremi za porod, a Mihaela pruža podršku tijekom postpartuma i educira parove o tom razdoblju. Potiču prisustvo oca na porodu, međutim, ako iz nekog razloga on to ne može, Elizabeta je rodiljama raspoloživa i kao pratnja na porodu. Nude i edukaciju o Bilingsovoj ovulacijskoj metodi. Također, odnedavno imaju i podcast i newsletter u kojima nude mnoštvo korisnog, besplatnog sadržaja. Više o svim njihovim uslugama možete pronaći na njihovom Instagram profilu.

Preporučile su svim budućim majkama da pročitaju Duhovni pristup rađanju, koja je Elizabeti, kako kaže, bila na neki način doula. Također, ohrabrile su buduće majke da se educiraju i pripreme za porod te da si osiguraju potrebnu podršku.


Razgovarala: Lea Čorić – Žena Vrsna
Foto: EliMi

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Lea Čorić

Supruga brižnog i perspektivnog mladog Dalmatinca, majka jednog veselog dječaka. Psihologinja i licencirana FEMM edukatorica. Zaljubljenica u produktivnost i rast - u vrsnosti, darovanim talentima i svetosti po uzoru na Gospu, a po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.