Savjeti koji Vam mogu pomoći da Vaša beba bolje spava

Savjeti koji Vam mogu pomoći da Vaša beba bolje spava

Najčešće šale koje se govore trudnicama i njihovim boljim polovicama, posebno ako se radi o mladom paru koji očekuje svoje prvo dijete, upravo su one o (ne)spavanju. Pri tome se ne zaboravlja savjet: “Spavaj kad beba spava.” Naravno, da bi ikakvo spavanje bilo moguće prvo treba bebu uspavati i omogućiti joj da ona što kvalitetnije spava.

Ne vjerujte u čudesne metode

Odmah na početku ću Vam reći da ne vjerujem u čudesne metode “kako naučiti novorođenče da spava” pogotovo ako očekujete da spava cijelu noć. Novorođenče naprosto ne spava cijelu noć. Čak ne bi smjelo spavati cijelu noć. Već 4 sata nakon obroka razina šećera u bebinom krvotoku pada ispod prihvatljive razine.

Ipak postoje mali trikovi majčinskog zanata koji omogućuju da beba spava bolje. Bebe su različite, baš kao i mi. Što odgovara jednoj, drugu možda uznemiruje. Vjerujem da ćete i sami s vremenom otkriti tajne spavanja za svoju bebu. Do tada Vam nudim svoje.

Evo deset isprobanih savjeta koji bi Vam mogli pomoći da Vaša beba bolje spava:

 1. Ne vjerujte kad Vam kažu da ćete svoju bebu razmaziti ako je nosite. Novorođenče se ne može razmaziti. Sjetite se da je vrijeme bebine prve godine zapravo određeni produžetak trudnoće. Vašoj bebi je mjesto uz Vas, na Vašim (ili tatinim) rukama. Nošene bebe su uglavnom mirnije i zadovoljnije.
 2. Pokušajte pratiti bebin ritam kako biste je na vrijeme počeli uspavljivati. Ako budete čekali na znakove umora, možda vam promaknu; pogotovo što ste i Vi neispavani i umorni. U prvim tjednima bebe su rijetko budne duže od 45 min do maksimalno sat vremena. Bebi od 6-12 tjedana to vrijeme se produžuje na jedan i pol sat. Sad barem imate neki okvir.
 3. Bebe plaču i to je normalno. Plač je jedini način na koji beba može komunicirati s okolinom i pokazati svoje potrebe. Slušajte plač svoje bebe i naučite ga raspoznavati. Ne bojte se odmah odgovoriti na bebine potrebe. Ne samo da je tako nećete razmaziti nego ćete stvoriti povezanost na kojoj se temelji cijeli odgoj. Bebe na čiji plač roditelji odgovaraju odmah, sveukupno puno manje plaču.
 4. Ako Vaša beba dobro napreduje i doji na zahtjev, nemojte je buditi. Dopustite da ona odrediti ritam.
 5. Noćno presvlačenje nužno je samo ako se beba pokaki. Nastojte ga obaviti brzo, tiho i u polumraku. Zato još prije odlaska na spavanje pripremite sve što Vam je potrebno.
 6. Većina novorođenih beba može spavati i na svjetlu i u buci. Pa ipak postoje bebe koje su osjetljive na svjetlo i lakše će spavati u tamnijem prostoru. Ako beba ima poteškoća sa spavanjem, pokušajte zamračiti prostor.
 7. Neki vole umotavanje beba (swaddling) koje osobno nisam prakticirala. No, svakako se pobrinite da je beba dobro poduprta kako je nagli trzajevi u snu ne bi probudili.
 8. Bebe prolaze razne faze sna i ako uočite znakove buđenja, nemojte odmah podići bebu. Pokušajte je ponovno umiriti, primjerice, blagim šuštanjem glasa ili laganim ljuljuškanjem.
 9. Bebe vole ponavljajuće zvukove, posebno ako ih proizvodi majčin glas. Od prvih dana (ili još bolje, od same trudnoće) odaberite pjesmicu koja će biti umirujuća uspavanka. Naravno, ne koristite je u drugim situacijama. Neka je beba povezuje sa spavanjem.
 10. Za vrijeme dnevnog spavanja, posebno ako imate još djece, dobro je još prije uspavljivanja osigurati pozadinsku buku.  Iako bebama ne smetaju glasovi i šumovi, nagli zvukovi će je zasigurno probuditi. Pozadinska buka prikriva moguće iznenadne zvukove. Najbolje je odabrati neki „bijeli šum“, primjerice kuhinjsku napu, sušilo za kosu i sl. Jednolična lagana glazba također može biti od pomoći.
 11. Dojite bebu na zahtjev i neka noću spava što bliže vama, idealno bi bilo u Vašem krevetu. Bespotrebno premještanje remeti noćni ciklus spavanja. Ukoliko imate razloge zbog kojih nije moguće da beba spava s Vama, stavite blizu bebe svoju majicu ili spavaćicu. Majčin miris na bebu djeluje umirujuće i daje joj sigurnost da je mama blizu. Ovaj trik može pomoći i kod dnevnog spavanja.
 12. Prije spavanja neka tata (ili mama) blagoslovi bebu i izmolite molitvu anđelu čuvaru. Ne dajte se prevariti idejom: beba ne razumije. Anđeli razumiju, a beba uči.

Svako je dijete posebno

Nadam se da će Vam nešto od ovoga pomoći da Vaše novorođenče spava bolje ili barem da se lakše nosite s cijelom pričom o spavanju. Naravno, postoje djeca koja spavaju manje i ona koja spavaju više. Djeca koja se uspavljuju lakše i ona koja se uspavljuju teže. Nikada svoju bebu ne pokušavajte pod svaku cijenu ugurati u standard. Dopustite joj da bude posebna jer ona to svakako jest. Isto tako, ako Vaša beba spada u one koje teško spavaju, nemojte se obeshrabriti ni pomisliti da niste dobra mama. Vi ste svojoj bebi najbolja mama. Sam Kralj svemira Vas je postavio na to mjesto. Osim toga, trenuci bebinog plača izvrsne su prilike za prikazivanje, a noćna buđenja milosni trenuci za molitvu. Zamislite što bi monasi dali da ih na noćnu molitvu budi tako preslatko biće kao što je Vaša beba.


Katarina Matijaca – Žena vrsna

Foto: Pexels

Katarina Matijaca
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) sedmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.