Sva Josipova snaga bila je u Mariji

Josipova, Kolumne, Lea Potočar

Sveci su ljudi koje posebno poštujemo. Divimo se svemu što je Bog učinio po njima i njihovom životu. Pokušavamo nasljedovati način na koji su dopuštali Bogu da po njima djeluje i tako se proslavlja. U potpunosti raspoloživ za Božju volju u svome životu bio je i sveti Josip, čiji spomendan sutra slavimo.

Osobno, kada promatram njegovu snagu, poslušnost i jednostavnost, ostanem bez riječi. On je član Svete Obitelji koji je najbliži nama, običnim ljudima. Marija je začeta bez grijeha, čitavo njezino biće bilo je posvećeno snagom Krista kojega je trebala začeti, nositi pod svojim srcem i darovati svijetu. Nema sumnje u izvor njezine postojanosti, vjere i blagosti.

Milost, koje je Marija bila puna, prelijevala se na ljude koji su boravili u njezinoj prisutnosti

Sigurna sam da ste nekada u životu imali priliku susresti osobu koja je toliko privržena Bogu da se to jednostavno vidi na njezinome licu. Ta osoba zrači vedrinom, nekom posebnom ljepotom. Privlače nas takve osobe i želimo provesti što više vremena u njihovoj blizini. Želimo da se nama dogodi ono što se dogodilo njima. Sam boravak u njihovoj blizini nas posvećuje.

Zamislite samo koliko je tek Marijina prisutnost snažno djelovala na Josipa. Mladića koji je gajio nježne osjećaje prema njoj. Ljubav koju je ona imala za Gospodina sigurno ga je oduševila. Vjerujem da je Marijino pouzdanje bilo dovoljno da i Josip povjeruje. Njezina krepost nosila ga je u trenutcima teškoća.

Svetost ženskoga srca izvor je posvećenja za muškarca

Želim vas podsjetiti, drage žene, na odgovornost koju ova rečenica nosi u sebi. Bog po nama može spašavati duše, ako Mu to dopustimo. Može po nama slijevati neizmjerne blagoslove, ako Mu se za to otvorimo. Po našoj ljupkosti, strpljenju i blagosti može obnoviti svijet, kao što je to napravio po Mariji.

Pozivam vas da budete poput Marije kako bi muškarci u vašoj blizini bili poput Josipa. Iako o njemu ne znamo puno, ne nalazimo niti jedne riječi koju je izgovorio, njegova djela su dovoljna da poželimo imati takvog muškarca uz sebe.

Sigurna sam da su mnoge od vas molile Tridesetnicu ili Devetnicu svetom Josipu sa željom da vam isprosi sebi sličnog zaručnika i muža. Drago mi je da ste to činile, i sama sam jedna od vas. Ipak, pozivam vas da se ne zaustavite na molitvi – zagledajte se u Mariju, težite joj biti slične i plodovi sigurno neće izostati.


Lea Potočar – Žena vrsna

Print Friendly, PDF & Email
Lea Čorić

Supruga brižnog i perspektivnog mladog Dalmatinca, majka jednog veselog dječaka. Psihologinja i licencirana FEMM edukatorica. Zaljubljenica u produktivnost i rast - u vrsnosti, darovanim talentima i svetosti po uzoru na Gospu, a po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.